Afrika gyakorlatilag kettészakad: a folyamat gyorsabban zajlik, mint az előrelátható volt!

Egy friss tanulmány rámutatott, hogy az afrikai kontinens keleti része egyre jobban leszakad az anyakontinensről. A 2018 márciusában lezúduló esőzések hatására Délnyugat-Kenyában egy több kilométeres hosszú repedés keletkezett ennek hatására, megerősítve azt a már korábban bebizonyított megállapítást, hogy a kontinens keleti része idővel leválik, ennek következtében egy külön sziget fog létrejönni.

Az újdonság viszont az, hogy a Hasadékvölgyben, amely az afrikai és az indiai (a jövőbe a szomáliai) tektonikus lemez között van, a távolodás gyorsabb, mint azt korábban gondolták, de így is évmilliókba fog telni, míg Szomália, Etiópia, Kenya és Tanzánia egy része leválik az afrikai kontinensről.

Azonban ennek a tektonikus mozgásnak már látszanak a következményei, ugyanis Nairobi közelében egy forgalmas útszakasz szakadt ketté, amikor megnyílt a föld és 20 méter átmérőjű, 15 méter mély szakadék keletkezett, elnyelve minden, a környéken lévő patakot, folyót.

David Adede geológus elmondása szerint a két lemez évente 2,5 cm-t távolodik egymástól. De azt, hogy a jövőben milyen mértékben fognak bekövetkezni változások az adott területen, ahhoz még több szakértői vizsgálatra, kutatásra lenne szükség.

A Hasadékvölgyben mindig is aktív földmozgási mechanizmusok zajlottak és zajlanak, ezért nem ritkák a földrengések, a földcsuszamlások és a vulkáni aktivitás is kimutatható.

A geológus közölte, az érintett terület 6 ezer km hosszú és 60 km széles, azaz a Vörös-tengertől egészen a Zambézi folyóig terjed.

A szakértők szerint a leszakadás 50 millió év múlva következhet be, ami azzal jár majd, hogy az óceán szépen, lassan beférkőzik a két szárazföld közé.

betöltés...