9 nélkülözhetetlen tipp, amely egy nap megmentheti az életed

Világunk bármennyire is gyönyörű és sokoldalú, sajnos sok veszélyt is tartogat. Bár abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy mifelénk nem dúlnak háborúk és nincs állandó terrorveszély, ennek ellenére bármikor váratlan, kellemetlen helyzetben találhatjuk magunkat. Ilyenkor jó, ha megjegyzünk néhány alapvető trükköt és tippet, amely talán az életünket is megmentheti egyszer. Persze, ilyenre még gondolni sem szabad, de az ördög soha nem alszik.

Jegyezd meg ezeket az ötleteket, mert ki tudja, egyszer még jól jöhetnek! Jobb óvatosnak lenni, az élet kiszámíthatatlan.

Kulcscsomó, mint önvédelmi eszköz

Több helyen is lehet olvasni az interneten, illetve néhány filmben is látható az az ötlet, hogy ha vészhelyzetbe kerülsz, használhatod a kulcsaidat fegyverként. Azonban ezek általában nem megfelelő módon mutatják be a módszert, mert könnyen megsértheted a kezed. A helyes tartást az ábra mutatja.

Ha a taxisofőr furcsán viselkedik

Mielőtt beszállsz a taxiba, írd fel vagy jegyezd meg a számát. Ha a sofőr gyanúsan kezd viselkedni, hívj fel valakit (vagy csinálj úgy, mintha telefonálnál) és mondd meg neki, hogy épp taxiban ülsz, és említsd meg a taxi számát is.

Ne vedd félvállról a kullancsokat!

Az európai, ázsiai és amerikai kullancsok Lyme-kórt és agyvelőgyulladást terjeszthetnek, mindkét betegség rendkívül súlyos. Ha kullancsot találsz magadban, érdemes felkeresni egy orvost. Ha te magad szeded ki a parazitát, légy nagyon óvatos: a kullancs testét tilos összenyomni, ezért szemöldökcsipesz helyett inkább patikában kapható, olcsó kullancseltávolító csipeszt használjunk.

Ha valaki azt mondja, nem fog hozzád érni, legyél fokozottan elővigyázatos

Ha látszólag minden különösebb ok nélkül valaki azt mondja neked, hogy nem fog hozzád érni/bántani, alapos a gyanú, hogy pontosan ezt szándékozik tenni. Ehhez hasonló kijelentések során mindig szólaljon meg a fejedben a vészcsengő.

Pénz, vészhelyzet esetére

Manapság szinte mindenkinek van okostelefonja, és hozzá tartozó védőtok. A tok és a telefon hátlapja közé rejts el némi papírpénzt, amely bármilyen vészhelyzet esetén jól jöhet. Például ha ellopják a pénztárcádat, vagy bármilyen váratlan élethelyzetben.

A “járókelő effektus”

Ha rosszul érzed magad, vagy bajba kerülsz egy nyilvános helyen, törekedj arra, hogy csupán egyetlen embertől, a hozzád legközelebb állótól kérj segítséget. Ugyanis nagy tömegben az emberek sokkal kevésbé hajlandóak segíteni, mert úgy gondolják, hogy valaki más majd úgyis a segítségedre siet, és simán elsétálnak melletted.

Mit tegyél, ha nem tudod kinyitni egy süllyedő autó ablakát?

Ha egy víz alá merülő autóban rekedtél, azonnal le kell húznod az ablakot, és azon keresztül ki tudsz mászni a kocsiból. De mi történik akkor, ha az ablakot nem tudod lehúzni? Keress valami kemény tárgyat, és törd ki vele az üveget. Ha nincs kéznél semmi, szedd ki az egyik fejtámaszt az ülésből, és a végével biztosan ki tudod törni az ablakot.

Egy alapvető biztonsági szabály lépcsőzés esetére, amit mindenki elfelejt.

Sose tedd zsebre a kezed, miközben lépcsőn mész! Bármikor elbotolhatsz, megcsúszhatsz, és nem lesz elég időd elkapni a korlátot, hogy megakadályozd az esést. Ha mégis elvágódnál, a karjaid automatikusan olyan helyzetbe kerülnek, hogy megvédje a fejedet egy súlyosabb sérüléstől. Ha zsebre tett kézzel sétálsz, erre nem lesz ideje a karjaidnak.

Ha baj van, merj durván viselkedni

Mindig légy kellően határozott, ha nem akarsz bizonyos furcsa vagy annak tűnő alakokkal együtt lenni. Ha például nem mersz az egyik szomszédoddal egy liftben összezárva utazni, ne hagyd figyelmen kívül a megérzéseidet, csak azért, mert jól nevelt vagy és nem akarod megbántani őt.

betöltés...