6 mese, aminek az eredetijét nem olvasnád fel este a gyerekeidnek

Mindannyian ismerjük a nagy klasszikusokat, gyerekkorunk kedvenc meséit. Ezeken nőttünk fel, így szinte az összesnek a történetét kívülről fújjuk, hála Walt Disney-nek. Ha meghalljuk a mese szót, azonnal kisgyermekeknek szóló történetekre gondolunk. Nem volt ez mindig így, hiszen felnőtteknek szánt meséken keresztül ismerkedtek meg a paraszti sorban élő férfiak és nők a világ dolgaival, a tiltott cselekedetekkel, a helyesnek vélt megoldásokkal, melyek a napi élet kérdéseire adtak választ. Azonban tudtátok, hogy ezeket meséket már Walt Disney előtt is mesélték otthon a gyerekeknek? Csak más címmel ismerte a köznép.

1.

Csipkerózsika

Mindannyian ismerjük történetét. Az egyik leghíresebb tündérmese a Grimm-testvérekhez kapcsolódik, ám nem ők találták ki, hanem átírták. Az eredeti mese Charles Perrault nevéhez fűződik, aki 1967-ben kiadta könyvét a Histoires ou contes du temps passé-t. Ez a kötet egyébként tartalmazta a Piroska és a farkast, valamint a Hamupipőkét. A mai változat egy igazi romantikus történet, ahol megérkezik a herceg fehér lovon, megcsókolja Csipkerózsikát, felébred és boldogan élnek,míg meg nem halnak. Az eredetiben Csipkerózsika erőszak áldozata lesz, teherbe esik, és kilenc hónap múlva ikreknek ad életet, továbbra is kómában. Végül csak azért ébred fel, mert az egyik csecsemő kiszívja a mérget az ujjából. Később eljut a királyi udvarba, ahol a királyné (közben kiderül,hogy a hős megmentő, és a gyerekek apja mellékesen nős) csapdába csalja és megpróbálja elevenen elégetni, de a király közbelép, és inkább a feleségét veti a máglyára. Majd ezek után tényleg boldogan élnek,míg meg nem halnak…

2.

A három kismalac

A történet szerint éldegélt az erdő mélyén három kismalac, akik testvérek voltak, majd úgy döntöttek építenek maguknak egy házat, ahol biztonságban tudnak élni. De jött a farkas, aki mind a három házába megpróbált bejutni, de az utolsó helyen kudarcot vallott, és malachús helyett forróvíz lett a jussa. A régi és a Walt Disney mesének is az a tanulsága, hogy tégy mindent a legjobb belátásod szerint, ez az egy dolog ,amit tehetsz a mai világban.

3.

Hamupipőke

Sokszor a Grimm testvérek meséi inkább tűnnek horrormesének,mint sem olyannak,amit este a gyerekeidnek felolvasol. A Grimm testvérek első, eredeti verziójában az egyik gonosz mostohatestvér levágja a saját lábujját, míg a másik a sarkából metssz ki egy jókora darabot, hogy azok beleférjenek a cipellőbe. A herceget pedig galambok figyelmeztetik a turpisságra, és így jön csak rá, hogy a cipő valódi tulajdonosa Hamupipőke. Ezután, az angol nyelvű változatban Hamupipőke hozzámegy a herceghez. Az esküvőre a mostohatestvérek is elmennek, ám itt a galambok kivájják a szemüket. A Grimm mesében Hamupipőkének nincs tündér keresztanyja, így a báli ruhát sem tőle kapja. Ebben a történetben Hamupipőke édesanyja sírjára ültet egy fát, minden nap imádkozik alatta, és a báli ruhákat is a fa alatt találja meg. Ugye mennyivel másabb ez a mese,mint amit mi hallottunk estéről-estére?

4.

A kis hableány

A kis hableány történetét Andersentől ismerjük. Azonban kevesen tudják, hogy az eredeti történet elég tragikus véggel ér véget. Itt is a legnagyobb cél, hogy a herceg szívét megszerezze, azonban van egy kisebb probléma, a kis hableány nem ember. Andersen hableánya nemcsak pusztán ember szeretne lenni, de vágyik az emberi lélek örök életére. A hableányok bár tovább élnek, de halálukkor a lelkük is velük hal. Így amikor az esküvőre kerül sor, a rengeteg átváltozott tengeri boszorkánnyal együtt megjelennek a kis hableány testvérei is, akik egy kést nyújtanak át neki, hogy azzal ölje meg a herceget. Ha a vére rácsöppen a lábára, azok uszonyokká visszaváltoznak. Azonban képtelen megölni, mert annyira szereti, ehelyett beleugrik a vízbe, meghal és fehér habbá változik.

5.

Pinokkió

A Pinokkió sztoriját mindenki ismeri: aranyos mese a fából faragott kisfiúról, aki életre kel, és megtanulja, hogy ne hazudjon, mert megnő az orra. Ha meghalljuk a mesét, egyből eszünkbe jut ez a bájos kis fafigura, akinek legnagyobb álma az volt, hogy kisfiú legyen. A történet viszont elég régre nyúlik vissza, egészen az 1800-as évekig, és Carlo Collodi nevéhez fűződik. A filmben is központi téma, hogy a naiv Pinokkió hisz az őt átverő gonoszoknak, de a könyvben ennek súlyosabb következményei vannak. Az eredeti mesében Pinokkiót szélhámosok győzik meg arról, hogy az elültetett aranypénzből aranyfa nő ki, és ő ezt boldogan híresztelni a helybélieknek. Amikor kiderül, hogy ebből egy szó sem igaz, a feldühödött tömeg konkrétan meglincseli és felakasztja a fiút. Collodi eredetileg ezt szánta a történet végének, hogy elég erőteljes legyen az üzenet: ha egy gyerek szófogadatlan, annak súlyos következményei vannak. Hát nem éppen egy kedves befejezés…

6.

Hófehérke és a hét törpe

Mondhatni,hogy az egész mese az eredeti történet szerint zajlik, viszont a végkifejlet az, ami nem lett ugyanaz. A törpék miközben cipelik az üvegkoporsót, megbotlik az egyik és kiesik a mérgezett alma Hófehérke szájából, aki ebben a pillanatban fel is ébred. Összeházasodnak a herceggel, ahova elhívják a királynőt is,akinek egy izzó vascipőben kell táncolnia,amíg holtan nem csúszik össze.

betöltés...