Ez a 23 kép bemutatja, hogyan dolgoztak a fogorvosok 200 évvel ezelőtt

A legtöbb ember nem szeret fogorvoshoz járni, és ha el is mennek leginkább már csak akkor, amikor “ég a ház”. Az technika és a technológia amivel dolgoznak nap mint nap a fogorvosok, rengeteget fejlődött. Ha elnézzük az alábbi képeket, hálát adhatunk az égnek, hogy nem az ókorban kellett felkeresni a rendelőt. Mindenesetre muszáj megjegyeznem, hogy fogorvoshoz minden évben minimum egyszer ajánlott elmenni egy kontrollra.Higyjétek el, jobb megelőzni a problémákat!

1.

Ez egy gyönyörűen,kézzel megmunkált protézis, 1790-ből. A beteg szájába speciális rugókkal rögzítették.

2.

Az ősi etruszkok így oldották meg a fogak pótlását.

3.

A fogaikat dekorálták, akkor is ha katasztrófális állapotban voltak, vagy pedig hiányzott egy pár darab. A jáde kő a fogakban szinte kötelező viselet volt. Tulajdonképpen megelőzték korukat, ezek voltak a mai fogékszerek előfutárai.

A felső osztálynál szinte alapvető dolog volt a fogékszer.

4.

Ennek a Teotihuacan-i romvárosban talált nőnek az egyik kihullott fogát konkrétan egy egész jáde kővel pótolták, amit az alsó állkapocshoz rögzítettek. Végülis, ha jobban belegondolunk elég kézenfekvő ötlet volt.

De nemcsak díszítettek vele, hanem fogsort is készítettek drágakőből. Ezt viszont már tényleg csak a kiváltságosak engedhették meg maguknak.

5.

Az ókori egyiptomiak sokszor donorfogakat alkalmaztak, amiket más emberektől szereztek be. Ezt a saját fogakhoz aranyhuzallal rögzítették.

6.

Bevett szokás volt, hogy a csatákban elhunyt katonák fogait kihúzták, majd műfogsort készítettek belőle.

7.

Az ehhez hasonló protéziseket “Waterloo-teeth”-nek nevezték. A vázát vízilóvak csontjából készítették, a fogakat pedig Waterloonál elhunyt katonák szájából szerezték be. Ekkortájt remekül virágzott a fogkereskedelem e fajtája.

8.

Azonban meg kell említeni, hogy nemcsak emberi fogakból készítettek pótlást, hanem sokszor állatiból is. A képen látható fogsor i.e. 4. századból származik, amit arany dróttal fogtak össze.

9.

Az etruszkok már az i.e. 7. században is készítettek műfogsorokat. Rendkívül hamar felismerték a foggal kapcsolatos problémákat.

10.

Antik műfogsor arannyal és zománncal diszítve. Ilyen viszont tényleg csak a nagyon tehetőseknek volt.

11.

Ezt a fogprotézist 1829-ben készítették. Költséghatékony módon az elől, jól látszódó fogakat porcelánból készítették, még a hátsó, kevésbé láthatóakat pedig elefántcsontból.

12.

George Washington fogsorát elefánt és viziló csontokból készítették el, amiket aranyrugók tartottak az elnök szájában.

13.

Ez a részleges protézis IV. Vilmos brit királyhoz fűződik.

14.

A XIX. század protéziseit rézötvözetből készült lemezre rögzített porcelán fogak alkották.

15.

A XIX. században ezzel a roppant unszimpatikus szerkezettel próbálták helyreigazítani a törött állkapcsot.

16.

Fogorvosi beavatkozás a XX. század elejéről.

17.

A fogorvosi székek sem tűnnek éppen olyan kényelmesnek,mint a maiak.

betöltés...