Ha 1980-an előtt születtél neked is van ilyen heg a karodon. De tudod, hogy mit jelent?

Mindannyian gyermekkorunk óta rendelkezünk ezzel a jellel a bal felkarunkon és azt is tudjuk, hogy egy oltásból származik, de vajon mi az igazság e heg körül?

Néhány ember esetében nagyobb átmérőjű ez a heg míg másoknál kisebb, azt viszont mindenki tudja, hogy mindez a gyerekkori fekete himlő elleni védőoltás eredménye. Egy himlős ember ugyanis rövid idő alatt képes megfertőzni 10 másikat, ezért ez bizonyult az emberiség történetében az egyik legfertőzőbb betegségnek, rengeteg áldozatot követelve.

1970 előtt, az oltás során élő vírust használtak a szervezet védekező mechanizmusának kiváltására, melynek következtében egy hólyag keletkezett az oltás helyén. Az a hólyag aztán rövid időn belül kifakadt és begyógyult, kisebb vagy nagyobb heget hagyva maga után a felkaron.

Maga az oltás úgy történt, hogy az injekciós tű hegyét belemártva a „vakcinába” többször egymás után megszúrták a páciens felkarját és attól függően, hogy mennyire érzékeny bőrrel rendelkezett, kisebb vagy nagyobb hólyag keletkezett a szúrások helyén, mely nőni kezdett, majd kifakadt, távozott belőle a váladék és helyén egy heg keletkezett.

1980-ban az Egészségügyi Világszervezet hivatalosan kijelentette, hogy az emberiség történetének egyik legtöbb áldozatát követelő betegségét, a himlő vírusát sikeresen legyőzték. Ennek elérésére együttes erőfeszítésekre volt szükség, ami a globális méretű oltási kampánynak volt köszönhető.

Ez a vírus ugyanis a történelem folyamán nem válogatta áldozatait, hiszen már Kr. e. 180-ban, a római császárt, Marcus Aureliust is áldozatává tette, ahogyan 1654-ben a IV. Ferdinánd osztrák császárt is, 1711-ben I. József Ausztria császárát, majd 1730-ban II. Péter cárt, és 1774-ben a francia XV. Lajos királyt.

betöltés...