A végbél- és vastagbélrák tünetei, amit akkor is ismerned kell, ha fiatal vagy

A végbél-, és a vastagbélrák napjainkban sajnos egyre inkább teret hódít a fiatalabb korosztály körében is. Ismerkedj meg a tünetekkel, és ha valamelyiket hosszabb időn keresztül felfedezed magadon, fordulj szakemberhez.

A vastagbél-, és a végbélrák az utóbbi időben csökkent a felnőtt és az idősebb generáció esetében, míg a Millennium- és X-generációnál a diagnózisok aránya egyre gyakrabban pozitív. A Nemzetközi Rákkutató Intézet és az Amerikai Rákkutató Társaság 490 ezer rákos személy esetében végzett kutatást, és arra a következtetésre jutottak, hogy az 1990 után született személyek esetében szinte megduplázódott a vastag-, és végbélrák kialakulása a 1950-1970-es években születettekkel szemben.

“Egyáltalán nem mutat javulási tendenciát a vastag-, és végbélrákos megbetegedések aránya. Sőt, az utóbbi időben, mintha még csak rosszabb lenne a helyzet” – mondta dr. Andrea Cercek, gyomor-, és bélrendszeri onkológus.

A szakértők egyelőre nem tudják pontosan, hogy mi állhat a jelenség hátterében, de van néhány jól alátámasztott elméletük. Szoros kapcsolatot feltételeznek az elhízás és a vastagbélrák kialakulása között. Mindkettőért elsősorban az ülő életmód, a helytelen táplálkozás, pl. a vörös húsok és a feldolgozott élelmiszerek nagymértékű fogyasztása lehet a felelős.

Jelenleg felmerült az a kérdés is, hogy az eddig 50 éves életkorban ajánlott vastagbélrák-szűrést előre kellene hozni, és így talán javítható lenne a helyzet. A tünetek nagyrészét sajnos sokan figyelmen kívül hagyják, vagy egy vállrándítással elintézik, mondván, nekik most nincs idejük ezzel foglalkozni.

Dr. Cercek szerint az alábbi tüneteket semmiképp nem szabad figyelmen kívül hagyni, hiszen egy orvosi vizsgálat akár életmentő is lehet:

  • véres széklet (élénk- vagy sötétvörös);
  • végbélvérzés;
  • gyakran visszatérő hasi görcsök;
  • a széklet gyakoriságának és állagának megváltozása;
  • tartós székrekedés vagy hasmenés;
  • megmagyarázhatatlan fogyás;

Ha a fenti tünetek 10 nap múlva sem múlnak el, akkor érdemes felkeresni egy szakembert. De akkor se hanyagoljuk a vizsgálatokat, ha a családban valaki küzdött már végbél- vagy vastagbélrákkal.

betöltés...