6 étel, amelyet jobb elkerülni délelőtt 10 óra előtt, hogy a tested fitt maradjon

A tudomány és a reggeli gyakran ellentmondásos. Egyrészt az élelmiszeripar ragaszkodik ahhoz, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése annak ellenére, hogy annak kihagyása valójában nem jár negatív következményekkel. Másrészt a minőségi, kiadós reggeli javíthatja a hangulatot és megelőzheti a depressziót. Úgy tűnik, hogy a trükk az, hogy tudd, mit egyél, és mit ne egyél reggelire.

Ezt szem előtt tartva, megvizsgáltuk, milyen ételeket érdemes kerülni a délelőtt 10 óra előtti étkezések alkalmával, hogy egészségesek és fittek maradjunk, valamint ennek okait.

1. Vajas pirítós

A legtöbb ember gondolatától eltérően a reggeli nem feltétlenül zsírmentes étel kell legyen. A trükk az, hogy megtaláld a megfelelő fajta zsírt reggelire. A vaj olyan zsírt tartalmaz, amely segíti a vitaminok feldolgozását, de sok telített zsírt is tartalmaz, amely károsíthatja a szívet, valamint súlygyarapodást is okozhat.

Ehelyett: Kenj mogyoróvajat a pirítósodra. Ez a tanulmány megállapította, hogy a földimogyoró és a tiszta földimogyoróvaj segíthet abban, hogy a nap folyamán kevésbé érezd magadat éhesnek, mert növeli az éhséget szabályozó hormon, az YY peptid termelését, ami remek reggelivé teszi.

2. Kis pelyhek és reggeli müzlik

A reggeli müzli egy trükkös klasszikus. Bár nagyon praktikus, a legnépszerűbb reggeli gabonapelyhek igen sok cukrot tartalmaznak, amely később hasi zsírrá válhat. Ez a tanulmány azt is mutatja, hogy a kis pelyhek a magasabb kalóriabevitelhez kapcsolódnak, mivel az emberek általában kevesebb gabonát tálalnak, ha a pelyhek nagyobbak.

Ehelyett: Egyél cukormentes, házi készítésű zabpelyhet, amely egészséges mennyiségű rostot tartalmaz, és szinte semmilyen cukrot nem tartalmaz. A cukorbevitel csökkentése reggel segíthet elkerülni ezt a délelőtti fáradt érzést. Ha egyébként cukorral bevont pelyheket eszel, próbálj nagyobb pelyheket vásárolni.

3. Palacsinta és gofri

Bár könnyű magaddal vinni, ha éppen rohansz, de a legtöbb fagyasztott palacsinta, gofri és süti finomított szénhidrátot tartalmaz. Az étrendedtől függően ez nem feltétlenül rossz, de a finomított szénhidrátok éhesebbé tehetnek a nap folyamán. Kevés rostot tartalmaznak, vagy egyáltalán nem tartalmaznak rostot, helyette viszont sok transz-zsírt, amelyek károsak az egészségre.

Ehelyett: készítsd el otthon, és válassz teljes kiőrlésű lisztet, vagy ellenőrizd a magas rosttartalmú palacsinták tápértékét. Egyszerűen ki is cserélheted őket teljes kiőrlésű pirítósra.

4. Alacsony zsírtartalmú joghurt

A zsírmentes joghurt a reggeli széles körben elérhető alternatívájává vált. Sajnos gyakran sok cukrot tartalmaz azért, hogy jó íze legyen és kevés fehérjét. Tanulmányok azt is kimutatták, hogy a teljes zsírtartalmú joghurt valójában segít a fogyásban. A reggeli fehérjefogyasztás, amellyel tele van a teljes zsírtartalmú joghurt, segíthet abban, hogy a nap folyamán kevésbé érezd magadat éhesnek.

Ehelyett: válassz cukor nélküli, teljes zsírtartalmú joghurtot.

5. Gyümölcslé

A legtöbb gyümölcslé éppen annyi cukrot tartalmaz, mint a szénsavas üdítők, e tanulmány szerint, így az egyik legrosszabb választás reggelire vagy általában fogyasztásra. Szintén szinte semmilyen rostot nem tartalmaznak. Elég érdekes, hogy nem ezért rosszak a reggeli helyettesítésére. Ha nem kell rágni, akkor kevésbé fogod jóllakottnak érezni magadat, ezért fontos, hogy a napot rágással kezdjük, lehetőleg gyümölccsel.

Ehelyett: Egyél rendes gyümölcsöt. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy reggel aktiváld az emésztőrendszert, és felkészítsd a későbbi étkezések során a nagyobb kalóriabevitelre.

6. FODMAP-ok

Az alma, a fokhagyma, a körte, a bab és az őszibarack mind fermentálható oligoszacharidokat, diszacharidokat, monoszacharidokat és poliolokat vagy FODMAP-okat tartalmaz. Ezek olyan szénhidrátok, amelyekre az emberek érzékenyek, mert nehezebben emészthetők, mint mások, ami fermentációhoz vezet a gyomorban és a belekben, ezért van az a felfújódott érzés. Ezeket nem kell elkerülni, de ideális esetben késő reggel kellene megennünk, amikor az emésztőrendszerünk aktívabb lesz.

Ehelyett: Fogyaszd kis mennyiségben ezeket az ételeket egészséges zsírral és fehérjével kombinálva, hogy elősegítse az emésztésedet.

Mit szoktál reggelizni? Gondolod, hogy ez segít fittnek maradni, vagy változtatni szeretnél a szokásaidon? Mondd el nekünk kommentben, vagy oszd meg tippjeidet!

betöltés...