14 tipikus dolog a Finnországi életről, amely még a legtapasztaltabb turistákat is lenyűgözi

Az ország hallatán sokaknak a szauna, Kimi Räikkönen, a fagyos, kemény tél, vagy épp a Kalevala jut eszükbe, de persze ettől sokkal több jellegzetességük van. Sőt, akadnak köztük olyanok is, melyek a turista számára kifejezetten furcsának tűnhetnek. Ilyen a jeges vízben úszkálás, vagy a mobiltelefon hajító verseny.

Íme, néhány finn szokás, amit jó, ha tudsz, ha oda készülsz!

1. Kutyaparkoló

Finnországban törvénybe foglalták, hogy minden közintézménynek biztosítania kell, ún. kutyaparkolókat. Vagyis kell, hogy legyen egy, a kutyusoknak külön kijelölt hely, ahol megvárhatják a gazdijukat, ha az pár percre belép, mondjuk egy áruházba.

2. Falják a könyveket

A finnek híresen nagy könyvmolyok, méltán érdemelték ki a legtöbbet olvasó nemzet címét. Hiszen a nagyjából 5 és fél milliós ország lakói évente átlagosan 67 millió könyvet kölcsönöznek ki a könyvtárakból. Sőt még egészen szokatlan helyekről is kölcsönözhetünk olvasnivalót, mint pl. egy benzinkút. Ennek is köszönhetően Finnországban az analfabetizmus szinte ismeretlen fogalom. Ami pedig még szimpatikusabb, hogy a könyvtárakból sok esetben hangszerek, sporteszközök, sőt még varrógépek is hazavihetők.

3. Nyelvi nehézségek és könnyebbségek

A finn nyelv a nehezen megtanulhatóak közé tartozik. Érdekes hangzása ihlette a tündék nyelvét Tolkien regényében, a Gyűrűk Urában. A szókincs is nagyon jellegzetes, van legalább 40 szavuk a „hóra”de, egy sincs arra: „kérlek”.

4. Vakáció utáni bónusz

Annak érdekében, hogy ösztönözzék a munkához való visszatérést a vakáció után, a finn cégek gyakran bónusz fizetést ajánlanak fel a dolgozóknak.

5. Anyagiakhoz igazított büntetés

Finnországban mindenki a fizetéséhez arányosított pénzbírságot kap a gyorshajtásért. Minél többet keres valaki, annál nagyobb a bírság. A legnagyobb összeget egy magas beosztású menedzsernek kellett kifizetnie-116 ezer eurót, mert a megengedett 50 helyett , 75 km/h-val ment.

6. Rendőr szarvas háton

A lovas rendőr nem ritka jelenség, ám egy rendőr egy szarvas hátán annál inkább, kivéve Finnországban. Bár a dologhoz hozzátartozik, hogy náluk is inkább turista attrakciónak szánják a jószágokat.

7. Kávéfüggők

A finnek birtokolják az első helyet a népek közti kávéfogyasztás tekintetében. Egy átlag ember egy év alatt 12 kilónyi kávét visz be a szervezetébe. Az olaszoknál ez a szám 5 kg.

8. Party házak

Szinte minden nagyobb finn egyetemnek van saját buli háza, ahol a fiatalok ingyen mulathatnak. Ezek általában sok szobás családi házak, nagy nappalival és szaunával.

9. Helsinki, a legbecsületesebb város

Egy vizsgálat alapján a finn főváros lett a legbecsületesebb város. Egy kísérlet során a világ 16 nagyvárosában 12-12 pénztárcát hagytak az utcán, melyekben volt telefonszám, családi fotók és készpénz. Helsinkiben a 12-ből 11-nek meglett a gazdája.

10. A metál országa

Finnországban alakul a legtöbb metálzenekar. 1millió ember kb. 600 metálbanda jut, sőt még a gyerekeknek is megvan a maguk kedvence a Hevisaurus, akik dinó jelmezbe bújva zúznak.

11. Szaunák mindenütt

Mint korábban mondtuk, Finnországban 5 és fél millió ember él. És van 2 millió szauna – több, mint amennyi autó van. Minden nagyvállalat és közintézmény szaunát biztosít a munkatársainak, sőt a finnországi rabok hetente egyszer meglátogatják a szaunát. És a legeredetibb hely, ahol szaunába mehetsz, az egy gyorséttermi lánc Helsinkiben.

12. Sörök rajongói

Finnországban átlagosan 85 ezer sört fogyasztanak évente. Nem csoda, hogy különleges ajánlatok vannak a finn szupermarketekben, hogy egyszerre 1000 doboz sört vásárolhatnak.

13. Kutyák az olvasáshoz

Lucca and his First Grader #barktherapydogs #goldenlife #readingdog #therapydogsofinstagram #goldenretrieversofinstagram #ilovetherapydogs

lindaAttardo (@lindaattardo) által megosztott bejegyzés,

Finnországban vannak olyan olvasó kutyák, amelyek segítenek a gyerekeknek megtanulni a nehéz finn nyelvet.

14. kard az orvosoknak

Egyes finn egyetemeken még mindig azt a hagyományt tartják, hogy amikor valaki megkapja a PhD-t, az orvosok nem csak diplomát, hanem kardot is kapnak. Az egyetlen hátránya, hogy magadnak kell megvenned a kardot.

betöltés...