A 105 évesen elhunyt japán orvos tanácsai: “Hölgyeim, hagyjanak fel a diétával, és örüljenek többet”

A Kelet jelenti a világ bölcsességének forrását, hiszen a japán kultúra általában tele van misztikummal a hétköznapi európai ember számára. Ugyanilyen csodálatra méltó volt, maga Shigeaki Hinohara is, aki 105 évesen hunyt el, és mindaddig egy japán klinikán dolgozott.

A japán orvos számunkra hátrahagyta a boldog életre vonatkozó ajánlásai, tele van korlátlan egyszerűséggel és jósággal. Szerinte a hosszú élet titkát a következő dolgok befolyásolják:

1. Tudjunk felhőtlenül örülni – ugyanis az öröm, sokkal hasznosabb egészségünk szempontjából, mint az alvás. Hinohara szerint: „Az ember nem az alvásból és nem az élelmiszerekből nyeri életenergiáját, hanem a jó közérzetéből. Gondoljunk csak vissza gyerekkorunkra, milyen felhőtlenül boldogak tudtunk lenni a kevés alvás vagy esetleg étkezés ellenére is.”

2. Táplálkozzunk egészségesen – mert a kiegyensúlyozott táplálkozás a hosszú élet egyik titka. Az orvos reggelire egy csésze kávét, tejet, vagy narancslevet fogyasztott. Az ebédet akár ki is hagyta legtöbbször, vacsorára pedig zöldséget, rizst, és halat fogyasztott. Húst hetente kétszer evett, akkor is csak 100 grammot.

3. Tervezzük meg a tennivalóinkat –  hiszen a gondolataink ez által valósulnak meg, és így nincs időnk merengeni és siránkozni a múlton.

4. Adjuk át ismereteinket a következő generáció számára – és a doktor valóban így is tett, évente 150 másfél órás előadást tartott, mely alatt soha nem foglalt helyet.

5. Legyünk tudatában, hogy az orvosok nem tudnak mindent meggyógyítani – és valahányszor egy orvos egy bizonyos kezelést ajánl számunkra, kérdezzük meg tőle, hogy saját hozzátartozója számára is ezt ajánlaná-e?

6. Ne kíméljük magunkat a fizikai edzésektől, melyeket nem csak kimondottan edző teremben végezhetünk. A kanapé az ember legnagyobb ellensége!

7. Olvassunk! Keressünk olyan olvasmányokat, melyek inspirálnak bennünket, és tűzzünk merész célokat magunk elé.

8. Nem vagyunk fájdalomra ítélve – ezért szerinte a mai kórházakban több kellene legyen a zene, a tánc, és a házi kedvenc. Ezek mindegyike ugyanis sokkal több esélyt jelent a beteg gyógyulására, mint a gyógyszerek maguk.

9. Állítsuk fel önmagunk értékrendjét, és ne engedjük, hogy a pénz átvegye az uralmat az életünk fölött, helyette éljünk a szeretetnek, a gondoskodásnak és az irgalomnak.

10. Legyünk készek a beláthatatlanra, hiszen saját testünk sokszor produkál olyan dolgokat, melyeket el sem tudtunk volna képzelni önmagunkról.

11. Legyen mindig példakép előttünk, és azt mindig igyekezzünk túlszárnyalni. Hinohara számára a példaképet saját édesapja jelentette.

12. Sokáig élni nagyszerű dolog, ezért ha ez megadatik számunkra, igyekezzünk minden pillanatot megélni az életünkből. Mindig gondoljunk másokra is, és segítsük a rászorulókat lehetőségeinkhez mérten. Mindezért ne kérjünk semmit cserébe, hiszen ezért a legszebb jutalom számunkra a hosszú élet lesz.

Dr. Shigeaki Hinohara, 2017. július 18-án hunyt el. Ő volt a Tokyo-i Nemzetközi Egyetem elnöke és haláláig aktívan részt vett a betegek gyógyításában. Határidőnaplója 5 hónapra előre be volt telve, amikor 2017 júliusában elhunyt.

betöltés...