Hogyan nézett ki 11 Titanic utas a valóságban

A Titanic tragédiáját nagyon sokan ismerik, hisz egy elképesztően tragikus esetről van szó. Akkoriban soha senki sem gondolta volna, hogy egy ekkora impozáns és jó építésű hajó már a legelső útján el tud süllyedni. Sajnos egy jégheggyel történő találkozás során olyan szinten megsérült, hogy rövid időn belül el is süllyedt. A 2200 utasból csupán 700-an élték túl. Több film is készült a balesetről, ám leginkább James Cameron 1997-ben bemutatott filmje volt az, mely legjobban megérintette a közönséget. A csodás látványeffektekkel és szerelmi történettel fűszerezett film több kategóriában is elnyerte az Oscar-díjat. A filmben persze akadtak kitalált karakterek is, mint például Jack Dawson, de voltak valódiak is, akik ténylegesen a Titanic fedélzetén tartózkodtak. Most róluk fogunk bővebben beszélni.

1, Margaret Brown

Margaret Brown a Titanic valódi utasa volt, aki nagyon rendes volt Jack Dawsonnal. Egy vacsora alkalmával kölcsönadta neki fia öltönyét, hogy ne a munkás ruhájában jelenjen meg az előkelő embere között. Margaret filantrópként tevékenykedett és nagyszerű aktivista volt. A baleset során ő volt az, aki segített az embereknek beszállni a mentőcsókba. Később a hajó parancsnokával vitatkozott, hogy forduljanak vissza és keressenek még túlélőket.

Mikor a Carpathia elment, hogy megmentse őket Margaret listákat készített a túlélőkről, valamint takarót és élelmet adott nekik. Később létrehozott egy bizottságot a túlélők pénzeszközeinek és pszichológiai segítségének gyűjtésére. Margaret elnyerte a Nemzeti Rend a becsületrend érdemet munkájáért, és kinevezték “Az elsüllyeszthetetlen Molly Brownnak”

2, Edward Smith kapitány

A 62 esztendős Edward Smith volt a Titanic kapitánya az ominózus éjszakán. Rendes családban nevelkedett, majd 12 éves korában abbahagyta az iskolát, hogy megkezdje szolgálatát a királyi haditengerészeti rezervátumban. Smith a White Star Line vállalat legtapasztaltabb kapitánya volt, hiszen 40 éves tapasztalattal rendelkezett. A Titanic vezetése lett volna utolsó útja mielőtt nyugdíjba vonult volna.

Akkoriban úgy tartották, hogy a jéghegyek nem annyira veszélyesek. 1907-ben egy interjúban azt közölte, hogy elképzelni sem tud olyan esetet, amitől elsüllyedhetne a hajó. A modern hajógyártás már túllépett a rizikókon. Mindenki máshogy emlékezett vissza a kapitány utolsó perceire. Sokak szerint azonban hősként halt meg.

3, Joseph Bruce Ismay

Joseph Bruce Ismay volt a White Star Line társaság elnöke és vezetője. Mivel le akarta győzni a versenytársait, ezért megépíttette a Titanic nevű luxushajót. Viszont elkövetett egy nagy hibát, a mentőcsónakok számát lecsökkentette 48-ról 16-ra.

A férfi túlélte a balesetet, de utána élete nem volt felhőtlen, mivel mind az amerikai mind a brit sajtó őt okolta rengeteg ember halála miatt. Annak ellenére, hogy a hivatalos vizsgálatok azt bizonyították, hogy Imsay sok utasnak segített, mégis elfoglalta az utolsó szabad helyet a mentőcsónakban. Így kivívta magának, hogy gyávaként tartották nyilván.

Imsay negatív képe a mozivásznon is egyértelműen látszódott. James Cameron filmje sem kímélte a férfit, annak ellenére sem, hogy egy történelemtanácsadó felkérte őt, hogy gondolja át a karaktert. A rendező semmilyen körülmények közt nem volt hajlandó változtatni a forgatókönyvön.

4, Thomas Andrews

Thomas Andrews volt a Titanic kivitelezője és azért volt a fedélzeten, hogy megnézze a hajó működését az első utazása során. A baleset után Andrews azon kevesek közé tartozott, aki tudta, hogy a hajót már nem lehet megmenteni és el fog süllyedni. Meggyőzte az utasokat, hogy szálljanak be a mentőcsónakokba. Ezt követően minden szobába bement, hogy figyelmeztesse a vendégeket és arra kérte őket, viseljenek mentőmellényt. A fedélzeten lévő székeket azzal a reménnyel dobta vízbe, hogy az emberek tutajként fogják használni őket. Andrews nem élte túl a balesetet. Nem sokkal a hajó elsüllyedése előtt látták őt.

5, William Murdoch

William Murdoch már 16 éve dolgozott hajón mikor a Titanic legénységébe bekerült. Nem egy hajóúton vett részt, ezért is lett a kapitány első asszisztense. A baleset napján ügyeletes tiszt volt, de a jéghegyet túl későn észlelte és 37 másodperccel később a baleset megtörtént.

Cameron filmjének bonyolult és ellentmondásos karaktere feldühítette Murdoch unokaöccsét. A film készítői elutazta a tengerész szülővárosába és bocsánatot kértek a rokonaitól, sőt pénzt is adományoztak nekik.

6, Frederick Flotta

Frederick Fleet és munkatársa akkor voltak ügyeletes őrszemek, mikor a tragikus baleset megtörtént. Ő volt az első, aki kiszúrta a jéghegyet. Később, mikor a rendőrség kihallgatta Fleetet, elmondta, hogy azoknak a tiszteknek, akik figyelik a vizet nincs távcsövük. Ha lenne vagy akkoriban lett volna, akkor valószínű hamarabb ki lehetett volna szúrni a jéghegyet. Szakértők szerint azonban ez nem feltétlenül igaz. Ennek ellenére Flotta ugyanazon a mentőcsónakon kötött ki, melyben “Az elsüllyedhetetlen Molly Brown” ült.

7, Charles Lightoller

A Titanic második asszisztense Charles Lightoller volt. Mikor a hajó süllyedni kezdett a tiszt egyszerűen leugrott a hajóról és 29 másik férfival együtt bemászott egy mentőcsónakba. Lightoller megtanította őket arra, hogyan tartsák egyensúlyban a csónakokat anélkül, hogy azok felborulnának. A hajón ragadt emberek közül elég sokan pusztán a kimerültség miatt estek bele a jéghideg vízbe.

Lightoller volt a rangidős tiszt a túlélők és a tragédia után. Az eset után ragaszkodott ahhoz, hogy minden hajón növeljék a mentőcsónakok számát, sőt azt javasolta, hogy készítsenek leírást azok használatával, valamint írják le, hogyan kell rádiós kapcsolatot létesíteni egy másik hajóval, ha veszélyes időjárási viszonyok alakulnának ki.

8, Archibald Gracie IV

Archibald Gracie IV amatőr történész és író volt, aki a Titanic első osztályon utazó utasai közé tartozott. Amikor bekövetkezett a baleset segített Charles Lightollernek elhelyezni a nőket és a gyerekeket a mentőcsónakokban. A hajó elsüllyedése után valamilyen tárgyba kapaszkodva próbálta megmenteni magát. Szerencsére túlélte az esetet és New Yorkba való visszatérése után könyvet kezdett írni a Titanic-on szerzett tapasztalatairól, mely értékes információforrássá vált a történészek és kutatók számára.

Egészségi állapotát befolyásolta a hipotermia és 8 hónappal az eset után cukorbetegség szövődményei miatt halt meg. Gracie-t annyira foglalkoztatta a Titanic elsüllyedése, hogy utolsó szavai a következők voltak: “Be kell tennünk őket a mentőcsónakokba. Mindenkit be kell tenni.”

9, John „Jack” Phillips

Jack Phillips a tragédia napján nagyon elfoglalt volt, mert a vezetéknélküli távírója meghibásodott és nem tudta feldolgozni a korábban beérkező üzeneteket. Ennek következtében a beérkező jelekre adott válaszképtelenségét a katasztrófa fő okaként említik. Amikor a Mesaba gőzhajó riasztást küldött, nyugtázta, de nem adta tovább a kapitánynak. Sőt Phillips végig sem hallgatta az üzenetet, melyben a jéghegyről számoltak be. Ha így lett volna, akkor valószínű elkerülhették volna az ütközést.

Amikor az ütközés megtörtént, a kapitány minden tisztet SOS jel leadására utasította. Jack Phillips mindent megtett, hogy segítséget kérjen. Még az SS California hajónak is küldött vészjelzést, akik nagyon közel voltak a Titanichoz mégsem tettek semmit. Phillips nem élte túl a tragédiát.

10, Ida és Isidor Straus

Szó szerint felejthetetlen pillanat, mikor ez a két idős ember ölelkezik az éppen süllyedő Titanic fedélzetén. A házaspár nagyon szerette egymást, de amikor Isidornak munka miatt távol kellett lennie szerelmétől mindennap leveleket küldtek egymásnak.

A Titanic tisztje, figyelembe véve a pár életkorát hagyta, hogy mindketten beüljenek a mentőcsónakba. Isidor azonban visszautasította, mert úgy döntött inkább segít a hajón ragadt embereken. Megpróbálta betenni a feleségét a csónakba, de Ida nem akarta elhagyni őt a süllyedő hajón. A nő ekkor azt mondta: “Évek óta együtt élünk. Oda megyek, ahova Te.” Az idős házaspár utoljára kéz a kézben állt a fedélzeten.

11, Wallace Hartley

A film egyik jelenete során lehetett látni, hogy a pánik kellős közepén a zenekar még mindig “nyugodt” szívvel játszik. Ez valós eseményeken alapult, mert a valóságban is az utolsó pillanatig húzták a nótát. Wallace Hartley volt a zenekar vezetője és a baleset után ő illetve zenésztársai egy kicsit meg akarták nyugtatni az utasokat. A túlélők közül sokan azt mondták, hogy a zenekar egészen addig játszott, míg a hajó el nem süllyedt. Sajnos egyik tag sem élte túl a balesetet. Hartley holttestét hegedűjével együtt találták meg.

betöltés...