Pillanatnyi felindultságból húzta meg a ravaszt… így néz ki ma a lány, aki túlélte az öngyilkosságot!

A serdülőkor elég bonyolult időszak minden tini életében. Kudarcba fulladt szerelmek, összetört szívek, tomboló hormonok és folyamatos verbális vagy tettleges bántalmazások a sulikban, világszerte – arra azonban kevesen gondolnak, hogy nem mindenki érti egyformán a viccet vagy viseli ugyanolyan könnyelműséggel a lelki terrort.

Katie Stubblefield egyike azoknak a középiskolásoknak, akik az érzékenyek táborát gazdagítja. Melegszívű, jóhiszemű lány, aki alig várta, hogy fülig elmerülhessen élete első nagy szerelmében. Találkozott az ideális fiúval, fejest is ugrott az érzelmekbe, de a kapcsolatnak szomorú vége lett, Katie pedig a világ legmagányosabb emberének érezte magát. Így történt, hogy a sérült szíve és a felbolydult elméje olyan szörnyű tettre sarkallta őt, melynek következményeit élete végéig magán kell viselnie.

Alig volt 18, amikor először kellett megtapasztalnia a szerelmi csalódást. Gyanús szöveges üzeneteket talált a fiúja mobiljában, melyektől teljesen kiakadt. Fájdalmában a fiútestvére házáig szaladt, hogy elkövesse, amit a feldúlt érzései váltottak ki belőle. Megragadta a pisztolyt, elmotyogott pár búcsúszót, és lőtt.

De ahelyett, hogy meghalt volna, Katie túlélte a fejlövést. Sérülései rendkívül súlyosak voltak, és maradandó károsodást jósoltak. A szemei kirepültek a koponyájából, az arccsontja szétrobbant, és az agyának egy része is távozott a krániumból. Bár fizikailag még lélegzett, igazából csak egy hajszál tartotta őt életben. Összeszorult torokkal, Katie édesapja a BBC-nek számolt be arról, amit akkor az orvosoktól hallott: „Sose fog tudni egyedül enni, inni, tisztálkodni, társalogni, egy zöldség lesz, akinek egy egészségügyi intézményben kell leélnie a hátralévő életét.”

A gondolat, hogy az ő kis Kati-bogara egy élő halott lesz, elviselhetetlen volt számára. Ami azonban végképp összetörte az apa szívét, az a lány „pillanatnyi felindultsága” volt – ahogy később Katie e szörnyű tettét magyarázta. Így fogalmazott: „Mélyen elgondolkodtam azon, amit cselekedtem. Ami először is felmerült bennem, hogyan tudtam ezt tenni magammal? És ami fontosabb, hogy tudtam ezt tenni a szüleimmel?” – bánkódott Katie.

Az öngyilkossági kísérletet követő hetek és hónapok kritikusak voltak. Képes lesz még Katie létezni szakszerű segítség nélkül? És ha valaha is kigyógyul a sérüléseiből, az új arca mennyire fogja ellehetetleníteni az életét? Szerencsére, a lány orvosi csapatának forradalmias terve eredményes volt. Katie kapott még egy esélyt az élettől: egy teljes arc-transzplantációt, aminek új ábrázatát köszönhette.

Eleinte idegenkedett az ötlettől. „Egy kiváló lehetőség volt arra, hogy visszakapjam az életem, és valamilyen módon az arcomat… Rendkívül nehéz döntés volt, hisz valakinek meg kellett halnia ahhoz, hogy én megkaphassam az arcát.” De minél többet morfondírozott rajta, annál inkább megbizonyosodott róla, hogy nincs más választása.

Három évvel és 22 műtéttel később, Katie készen állt a nagy napra. 11 sebész több mint 30 órán át dolgozott azért, hogy a lányra varrja egy másik nő, Andrea Schneider arcát. A végeredmény… sokkal jobb annál, amit Katie valaha is remélhetett magának!

betöltés...