11 japán szokás, amely sokkoló a külföldi utazóknak

Az emberek válladra hajtott fejjel alszanak a vonaton, kötelező hangosan szürcsölni a levest, és senki sem tölthet italt magának.

A Thisisinsider.com csapata úgy gondolta, érdemes tisztában lenni néhány fura japán szokással, mielőtt odautazol, így összegyűjtöttek 11-et közülük.

Annyi biztos mindenesetre, hogy a japánok ezektől most nem lettek kevésbé furák…

1. Mindenáron kerülik a 4-es számot

Ami nekünk a 13, az a japánoknak a 4-es. Azért félnek tőle babonásan, mert a hangzása japánul nagyon hasonlít a „halál” szóra. Vigyázz, nehogy bárkinek négyet adj valamiből ajándékba, mert balszerencsét hoz! A 49-es szám még rosszabb, mert nagyon hasonlít egy kifejezésre, amely azt jelenti: „halálig tartó kín”.

2. Bunkóságnak tekintik a nyilvános orrfújást

A nyilvános orrfújást nem csak udvariatlannak tartják, de szörnyen gusztustalannak is. Inkább addig szipognak, míg el nem bújhatnak valahova. A zsebkendőktől is irtóznak.

3. A borravaló sértő

A borravalót megalázónak és udvariatlannak tekintik. Ne csodálkozz, ha üldözőbe vesznek, hogy visszaadják a pénzedet.

4. Séta közben enni béna

A nyugati kultúrákkal ellentétben, Japánban kimondottan furán néznek arra, aki az utcán eszik. Kivétel a fagyi.

5. Külön munkakör az embereket betolni a dugig tömött metróba

Az „oshiya”, vagyis „toló” munkáját végzők egyenruhát, fehér kesztyűt és sapkát viselnek, és az a feladatuk, hogy betolják az embereket a tömött metrószerelvénybe a csúcsforgalomban.

6. Az emberek válladra hajtott fejjel alszanak a vonatokon

Ha a vonaton valaki elalszik, és a válladra hajtja a fejét, jobb, ha beletörődsz. Teljesen elfogadott viselkedés. A japánok sokszor rendkívül messziről ingáznak a munkahelyükre, és nagyon hosszú a munkaidejük, így gyakori, hogy elalszanak a vonaton.

7. A mosdóknál kapsz vécépapucsot

Teljesen általános hogy le kell vetni a cipődet, ha belépsz egy japán otthonba, étterembe, templomba – néha múzeumoknál és galériáknál is elvárják. Általános szabály: ha valahova be készülsz lépni, és papucsot látsz a küszöbön, vedd fel. A mosdó előtt többnyire van speciális fürdőpapucs is. Ilyenkor le kell venni a benti papucsot, felhúzni a vécépapucsot.

8. Midig vigyél ajándékot a vendéglátódnak

Japánban nagy megtiszteltetés, ha valaki meghív az otthonába. Ha így történik, mindig vigyél magaddal ajándékot. Ráadásul minél mutatósabban illik becsomagolni, sok-sok szalaggal.

Ajándékot visszautasítani sem szabad, viszont először illik tiltakozni.

9. Japánban tilos magadnak tölteni

Miután mindenki másnak töltöttél, reménykedj, hogy valaki észreveszi az üres poharadat, és tölt neked.

Ivás előtt mindig meg kell várni, amíg valaki azt nem mondja, “Kanpai” , ami az “egészségedre” ottani megfelelője.

10. A tészta szürcsölése nem csak udvarias, de egyenesen azt jelenti, hogy ízlett az étel

Japánban udvarias, sőt elvárt, hogy szürcsölj evés közben, mert ezzel jelzed, hogy ízlik az étel.

A tésztaszürcsölésnek van gyakorlati haszna is: segít elkerülni, hogy megégesd a nyelvedet. A japán tésztalevest általában tűzforrón tálalják, a szürcsölés segít lehűteni.

11. Nagyon elterjed a koporsónál alig nagyobb kapszulahotelekben aludni

A kapszulahotelek olcsó szálláslehetőséget nyújtanak azoknak, akik nem akarnak mást, csak aludni. Egy éjszaka 65 dollár (16 000 forint), de klausztrofóbiásoknak nem ajánlott.

betöltés...