10 elképesztő dolog az emberi szervezetről, amit biztosan nem hallottál még

Az emberi test rendkívül egyedülálló. Egy összetett mechanizmus, amely elképzelhetetlenül sok apró részből áll. Ezek egy része a tudósok előtt a mai napig ismeretlen. Mint egy távoli kozmosz. De próbáljuk megérteni a határait és, hogy mire képes.

Mondunk nektek pár dolgot, amiről még biztosan nem hallottál.

1. Az agyunk a világ legnagyobb pendrive-ja.

Az agynak elegendő memóriája van ahhoz, hogy több mint 1,5 millió GB adatot tároljon. Ez körülbelül elég 300 évnyi videó felvételhez. A memóriafejlesztésünk 25 éves korunkban éli a csúcsát és 50-nél kezd elhalványulni. Persze ez fejleszthető, kitolható.

2. A szervezet szinte teljesen leáll, hogy védekezzen a fulladás ellen.

Ez az úgy nevezett búvár reflex. Ha beleugrunk a vízben, automatikusan csökken a pulzusszám és átirányítja a vért a végtagoktól a fontosabb szervekig. Ezáltal csökken az oxigénigény. Minél mélyebbre megyünk, annál lassabban ver majd a szívünk.

3. Gyermekként szuper-erősek vagyunk

Az újszülött markolása rendkívül erős lehet. Képes megtartani magát egy ideig. Ez egy ősi megmaradt reflex. A majmoktól ered. A születést követő 3 hónapon belül elveszítjük ezt a képességünket.

A hajszálerek hossza elég 2,5 világ körüli útra.

Az emberi testben lévő erek hossza összeadva 100.000 kilométer is lehet. Ez olyan hosszú mint a föld két és félszer. A szív egy élet alatt körülbelül 5,7 millió liter vért pumpál át. Ennyi víz 3 olimpiai medence megtöltésére elég.

5. A férfi mell is adhat tejet.

Minden emberben -nemtől függetlenül- kialakulnak az emlőmirigyek, tejcsatornák és mellbimbók. A férfi melleket is lehet ösztönözni tej előállítására. Ez alap esetben egy hormonális túlfeszültség alatt fordulhat elő, amely rendkívül erős stressz esetén jelentkezik.

6. Az álmaid színe függhet a TV-től

A TV típusa befolyásolhatja az álmok színét. Egy tanulmány kimutatta, hogy azok, akik életük nagy részében fekete-fehér filmeket néznek, az álmaikban sem látnak színeket.

7. Az izmaink akár egy tonna súlyt is képesek lennének felemelni.

1982-ben egy Lawrenceville városkában ráesett egy autó egy gyerekre. Egy nő felemelte a kocsit és addig tartotta, míg a fiút ki nem húzták alóla.

Számos ilyen eset létezik, ahol az adrenalin szuper-erőt ad nekünk. A testünkben 640 izom található. Határa még ismeretlen.

8. A nyálkahártya

Átlagosan az emberi szervezet napi 1,5 liter nyálat termel. Legtöbbjét lenyeljük anélkül, hogy észrevennénk. Ezen kívül egy nap alatt 3 liter gyomornedvet, 3,5 liter bélsavat és egy liter epét is.

9. Az orrfolyás az agy is lehet.

Az orrunkból áramló folyadék egy olyan anyag is lehet, ami az agyat veszi körül. Úgy nevezett cerebrospinalis folyadék. Néha beszivárog az orr és melléküregeibe és kifújjuk.

10. A szervezet a világ legvédettebb “szerkezete”.

A képen egy fehérvérsejt kergeti a baktériumokat. Ezek a szervezet testőrei. Nélkülük nem élnénk sokáig.

Mit gondoltok? Írjátok meg kommentben a véleményeteket!

betöltés...