A magas intelligenciájú emberek 11 közös vonása

Kíváncsi vagy és vicces? Akkor lehet, hogy az átlagosnál magasabb az intelligenciád.

Az intelligens embereknek számos közös jellemzője van, melyeket a Business Insider szedett egy csokorba. Kiderült, hogy mindannyian kíváncsiak, viccesek, és megértik, hogy mennyit nem tudnak. Ezúttal Quora felhasználók válaszaiból összesítették a listát.

Íme a szuperintelligens emberek 11 közös tulajdonsága

Nagyon jól alkalmazkodnak

Az intelligens emberek rugalmasak és képesek sokféle és váratlan helyzetekben is reagálni. Egy felhasználó hozzáteszi: az intelligens emberek képesek cselekedni függetlenül attól, hogy milyen bonyodalmak vagy korlátozások adódnak éppen.

Több pszichológiai kutatás támogatja ezt az elképzelést. Az intelligencia attól függ, hogy képes-e valaki saját magatartását, terveit megváltoztatni annak érdekében, hogy elérje céljait.

Megértik, hogy mennyit nem tudnak

“A legokosabb emberek elismerik, ha nem értenek valamihez. Ahogy Jim Winer írja , az intelligens emberek nem félnek azt mondani:”nem tudom”, hiszen tudják, hogy bármikor megtanulhatják.

Winer megfigyelését Justin Kruger és David Dunning klasszikus tanulmánya alátámasztja, amely szerint minél kevésbé intelligens valaki, annál jobbra értékeli a kognitív képességeit. Egy kísérletben például, a diákok, akik a egy teszten a legalacsonyabb minősítést érték el, túlbecsülték a kapott kérdések számát. Eközben azok, akik a legjobb eredményt érték el, alábecsülték ugyanezt a számot.

Kíváncsiak

Albert Einstein állítólag azt mondta :

“Nincs különleges tehetségem, csak szenvedélyesen kíváncsi vagyok.”

Egy 2016- ban megjelent tanulmány azt írja, hogy a gyermekkori intelligencia és a tapasztalathoz való nyitottság között van kapcsolat. Ugyanez a szellemi kíváncsiságot jelenti felnőttkorban.

A tudósok több ezer embert követtek az Egyesült Királyságban 50 évig, és megtudták, hogy a 11 évesek, akik magasabb pontszámot kaptak az IQ-teszten, sokkal érdeklődőbbek voltak.

Sokat olvasnak

Valójában a világ legsikeresebb emberei – köztük Bill Gates és Oprah – mind azt mondják, hogy egyszerűen mindent elolvasnak, ami a kezük ügyébe kerül.

Nyíltak

Az intelligens emberek nem zárják ki azonnal az új ötleteket és lehetőségeket. Hammett azt írja, hogy az intelligens emberek „hajlandóak elfogadni és figyelembe venni mások ötleteit”, és „nyitottak az alternatív megoldásokra”.

A pszichológusok azt mondják, hogy a nyílt gondolkodású emberek – akik alternatív nézőpontokat keresnek, és mérlegelik a bizonyítékokat – az intelligenciateszteken magasabb pontszámot érnek el.

Ugyanakkor az intelligens emberek óvatosak azzal kapcsolatban, hogy milyen ötleteket és perspektívákat fogadnak el.

„Az intelligens elme erősen ellenzi a dolgok névértéken történő elfogadását, és ezért nem hisz semmiben mindaddig, amíg bőséges bizonyíték nem áll rendelkezésére” – mondja egy felhasználó.

Individulaisták

A British Journal of Psychology 2016-ban közzétett kutatás azt mondja, hogy az okosabb emberek hajlamosak kevésbé elégedettek lenni egy-egy baráti találkozó után. A felhasználók szerint is kevesebb barátjuk van.

Jól megy nekik az önkontroll

Zoher Ali azt írja, hogy az okos emberek képesek legyőzni az impulzivitást:

“tervez, tisztázza a célokat, feltárja az alternatív stratégiákat, és figyelembe veszi a következményeket, mielőtt azok bekövetkeznének.”

A tudósok is találtak kapcsolatot az önkontroll és az intelligencia között. A Psychological Science folyóiratban megjelent egy 2009-es tanulmányban a résztvevőknek két pénzügyi jutalom közül kellett választaniuk: egy kisebb kifizetést azonnal vagy egy nagyobb kifizetést egy későbbi időpontban. Az eredmények azt mutatták, hogy azok a résztvevők, akik egy későbbi időpontban választották ki a nagyobb kifizetést – vagyis azok, akiknek több önuralmuk volt – általában magasabb értéket ért el az intelligencia teszteken.

Nagyon viccesek

Advita Bihani rámutat, hogy az erősen intelligens embereknek nagyszerű humorérzéke van.

A tudósok egyetértenek ezzel is. Egy 2011-es Egyetem Egyetem tanulmánya kimutatta, hogy az emberek, akik viccesebb rajzfilmszövegeket írtak, a verbális intelligencia méréseinél is a magasabb értékeket mutattak. Egy másik egyetemi tanulmány megállapította, hogy a professzionális komikusok az átlagnál magasabb pontszámot szereztek az intelligencia teszteken.

Értékelik a sötét humort

Elora Amber olyan kutatást említ, amely azt sugallja, hogy az intelligens embereknek „csavart humorérzékük” van.

Valóban, egy , a Cognitive Processing folyóiratban közzétett 2017-es tanulmány megállapította, hogy a verbális és nem verbális intelligencia tesztjein magasabb pontszámot elérő emberek valószínűleg élvezik és megértik a “fekete humort”. (Például: “Itt van az Alzheimer-betegek önsegítő szövetségének üzenetrögzítője. Ha még mindig emlékszel a témára, beszélj a hang után.”)

Érzékenyek más emberek tapasztalataira

Néhány pszichológus azzal érvel, hogy az érzelmi intelligencia alapvető eleme az empátia. Az érzelmileg intelligens egyéneket jellemzően nagyon érdekli az új emberekkel való beszélgetés, és igyekeznek minél többet megtudni róluk.

Néha nyakatekerten gondolkodnak

Az intelligens gondolkodó sokszor másképp gondolkodik.

Teodora Motateanu azt írja, hogy a rendkívül intelligens emberek „megkérdőjelezik a status quo-t”.

Scott Galloway, a New York-i Egyetem Stern School of Business-i marketing klinikai professzora korábban elmondta, hogy a sikeres emberek (és sikeres cégek) sokszor teszik fel azt a kérdést: “Mi van, ha másképpen tesszük?”

betöltés...