Azok a gyerekek, akik vallási nevelés nélkül nőttek fel, több kedvességet és empátiát tanúsítanak

A Chicago-i Egyetem által vezetett tanulmány kimutatta, hogy azon gyerekek, akik nem vallásos környezetben nevelkedtek sokkal kedvesebbek és önzetlenek vallásos társaiknál.

A tanulmányt 1170 gyermek segítségével végezték el, akiknek életkoruk 5 és 12 év között volt, 6 különböző országból választották ki őket (Kanada, Kína, Törökország, Amerika, és Dél-Afrika). Ezen tanulmány segítségével kimutatták, hogy „a vallás központú családoknál csökkent a gyerekek önzetlen viselkedése” és „a vallásos háztartásból érkező gyerekek sokkal keményebbek, és ridegebbek.”

Azok a gyerekek, akik vallásos nevelés nélkül nőttek fel sokkal adakozóbbak és nagylelkűbbek, mint ahogyan a tanulmány is mutatja:

„Következtetéseink megdöntik a köztudatban élő feltevést, mely szerint a vallásos gyerekek sokkal önzetlenebbek és kedvesebbek mások irányába. Tanulmányunkban, pont az ellenkezőjét mutattuk ki: az ateista gyerekek sokkal nagyobb nagylelkűséget tanúsítanak.” – mondta Prof. Jean Decety, a tanulmány vezetője.

Előző kutatások alapján, általában a gyerekek koruk előrehaladtával válnak önzetlenekké, de a keresztény és muszlim gyerekek jelentősen eltértek nem vallásos társaiknál az osztozkodás terén.

A tanulmány még azt is kimutatta, hogy a vallásos családoknál a szülők által kiszabott büntetések sokkal szigorúbbak voltak.

„Ezekre a családokra sokkal erősebb büntetések voltak jellemzők. Ezek az eredmények alátámasztanak számos előző kutatást is, melyben a felnőtteket vizsgálták azzal a témával kapcsolatban, hogy a vallásosság jelenléte összeköttetésben állhat különböző büntetési magatartásokkal.” – mondta Decety.

„Ezen eredmények összessége bebizonyítja, hogy országoktól függetlenül a vallás negatívan befolyásolja a gyerekek altruizmusát. Így jogosan merül fel a kérdés, hogy a vallás egyáltalán létfontosságú-e az erkölcsi fejlődéshez.” – tette hozzá.

Ez a tanulmány kissé meglephet mindenkit, aki a vallás jelenléte nélkül neveli gyermekét, de nem jelenti azt sem, hogy a vallásos gyerekekből nem válhatnak jó emberek. De ahogyan Decety professzor is hangsúlyozza, a vallásos nevelés nem a legideálisabb nevelési módszer.

betöltés...