6 legrosszabb dolog, amit egy nyilvános vécében elkövethetünk

A legtöbb ember napi szinten használja a nyilvános illemhelyeket, azonban kevesen tudják, de vannak olyan részek, amiket nem takarítanak annak megfelelően. Nyilván, az ember nem várhatja el azt a tisztaságot, mint otthon,ezért érdemes pár apró trükköt bevetni, hogy minél kevesebb kórokozót cipeljünk haza. Érdemes azért magunkkal cipelni (főleg bevásárlóközpontokba) folyékony kézfertőtlenítőt, de nem árt ha van nálunk zsebkendő, de nedves törlőkendő is jól jöhet, mivel sok helyen a wc-papír ellátottság sem megfelelő. Na, de nézzük mivel kell szembenézni, nap mint nap.

1.

A nagyon tiszta mosdó mindig gyanús. Felmérések bebizonyították, hogy az illemhely mosdójában több a kórokozó, mint magán a wc-én. Ennek az az oka, hogy a takarító személyzet jobban odafigyel a wc-ék tisztaságára, mint a mosdóéra. Ugyanígy járnak el az öblítőtartállyal, kilincsekkel, padlóval és a fallal is. Én személy szerint a kilincset, a csapot és a tartály gombját mindig papír zsebkendővel fogom meg. Bár lehet én vagyok túl félős.

2.

Ha már szorít a szükség, és igénybe kell venni a köztéri wc-ket érdemes minden esetben a használat előtt megnézni: van-e wc-papír, szappan illetve egyszer használatos kéztörlő papír. Ha nincs, érdemes szólni a személyzetnek, vagy magunkkal vinni papírzsebkendőt. Minden esetben kerüljük kézmosás után a törölközők használatát (sok helyen még ezek vannak kirakva). Érdemes ilyenkor azt is megfigyelni, hogy mennyire takarítják a wc-ket, mert ez elég sok mindent elárul. A kézszárító automatát pedig ha lehet kerüljük el nagy ívben. A kutatók szerint, a nyilvános vécékben sokkal több az olyan, emberi ürülékből származó baktérium, amik a lehúzáskor kerülnek a levegőbe, mint az otthoni illemhelyeken. A kézszárítók pedig nem csinálnak mást, mint az egyik oldalon magukba szívják a mosdó levegőjét, hogy a másikon felmelegítve, nagy sebességgel fújják ki magukból.

3.

Mikor te is bemész, ugye hogy a végére próbálsz menni, mivel úgy gondolod, azt kevesebben használják. Nos, ez egy tévhit! A legtöbb ember is ugyanúgy gondolkodik, mint mi, úgyhogy pont ezért a lehető legjobb megoldás, ha az elől lévő fülkékbe megyünk, mivel ezeket használják a legkevesebben.

3.

Ha táskával mész be soha,de tényleg soha ne rakd le a földre. Általában fel vannak szerelve kis fogasokkal, vagy ha lehet inkább az öblítőtartályra rakjuk. Gondoljunk csak bele, hány ember használhatta azt a wc-ét előttünk, és milyen időközönként takarítják. Ha nem vagyunk biztosak, és van velünk valaki,inkább adjuk neki oda a cuccainkat.

4.

Elsőre a lehető legjobb ötletnek tűnhet, de el kell keserítsünk mindenkit, nem az. Ezek a wc-deszkák speciálisan úgy lettek kialakítva, hogy a lehető legkevesebb baktérium tapadjon meg a felületén. Így amikor azt gondoljuk, ez a legjobb megoldás, és elkezdjük leteríteni a wc-papírral,akkor kezdjük el szépen kialakítani a baktériumfészket magunknak, ugyanis a papír magába szívja a nedvességet, és kitűnő táptalaj lehet a kórokózknak. Ha lehet vigyünk magunkkal saját papírt, de a legtöbb drogériában lehet kapni egyszer használatos wc-deszka papírt, amit minden probléma nélkül lehet használni.

6.

A legfontosabb alapszabály, amit sajnos sokan elfelejtenek, mindig mossunk kezet a wc használat után. A helyes kézmosásnak minimum fél percig kell tartania. A rendszeres kézmosással csökkenthetjük az olyan fertőző betegségek esélyét, mint amilyen a nátha, az influenza és a hasmenés. Nem elég azonban a rendszeres kézmosás. Nagyon sokan nem használnak szappant, vagy túl rövid ideg mossák a kezüket. Statisztikák szerint minden ember óránként átlagosan hatszor érinti meg az orrát. Kezünk egy négyzetcentiméterén akár 10 millió baktérium is nyüzsöghet, legtöbbjük azonban ártalmatlan. Ha helyesen megmostuk a kezünket, próbáljunk meg úgy kijutni, hogy ne érjünk a kilincshez.

Mit gondolsz erről? Írd meg hozzászólásban!

betöltés...