Ez a 9 legegyszerűbb orvosi vizsgálat, amit bármikor elvégezhetsz és életmentő lehet

Annak érdekében, hogy vigyázzunk az egészségünkre, évente egyszer érdemes egy teljes orvosi vizsgálatot csináltatni. Ugyanakkor a test állapotát az orvosi látogatások között is figyelni kell! Vannak erre egyszerű tesztek, amelyek felhívhatják a figyelmünket egy esetleges betegség kialakulásának kezdetére.

Mutatunk erre nektek pár példát:

Szív és tüdőbetegségek

Hajtsuk be a mutatóujjainkat fordított “J” alakba és nyomjuk össze a körmeinket. Van rés az ujjaid között? Ha igen…minden oké. Ha nincs az gyanús. Az ujjak phalangjainak vastagsága a vérben lévő alacsony oxigéntartalom eredménye. Az oxigénhiánynak sok oka lehet. Például a szív, a tüdő vagy a bél gyulladása.

Stroke és demencia

Ehhez a teszthez kell egy stopperóra. Emeljük fel az egyik lábunkat úgy, hogy a comb párhuzamos legyen a padlóval, és nézzük az időt. 20 másodpercnél tudjuk tovább tartani? Ha igen nincs gond… De ha nem, akkor érdemes figyelni, ugyanis az egyik lábon történő egyensúlyozás nehézségei az agy kis károsodására utalhatnak.

Anémia

Nézzük meg a szemhéjunkat. A színe világos rózsaszín. Azonban ha a vérszegénység áll fenn, akkor ez a terület halvány rózsaszín vagy sárgás. A vérszegénység a hemoglobin hiányából ered. A test izmai és szövetei kevés oxigént kapnak és nem tudnak maximálisan dolgozni. Érdemes egy laborvizsgálatot végezni ilyen esetben.

Hormonális problémák és mikrotápanyagiány

A hajhullás egy természetes folyamat. Naponta közel 100 szőr/hajszálat veszítünk. Ettől nem kell aggódni. Ha egy száraz és tiszta hajnál túrjunk bele. Ha 2-3 hajszál marad a kezünkben, akkor nincs probléma… De ha több akkor érdemes orvoshoz menni. A hajhullásnak millió oka lehet. Stressz, ápolatlanság, egészségügyi problémák. Hormonális hiányosságok, vagy tápanyaghiány. Figyelni kell rá.

Alagút szindróma

Emeljük fel a karunkat úgy, hogy az alkarok párhuzamosak legyenek az arccal. Tárjuk szét a hüvelykujjainkat és feszítsük. Tartsuk ezt a pozíciót 1-2 percig. Ha bizsergést, zsibbadást vagy fájdalmat érzünk a csuklónkba az a karpa alagút szindróma jele lehet. Ez akkor fordul elő, ha a környező szövet nyomja a mediális ideget.

Cukorbetegség

Kérjünk meg valakit hogy fogjon egy ceruzát és egy radírt. Érintse meg mindkettővel a lábujjainkat. Meg tudjuk különböztetni, hogy mikor melyik ért hozzánk? Ha nem, akkor a láb idegvégződéseivel gond lehet. Ez a cukorbetegség egyik jele.

Problémák az artériákban

Emeljük meg a lábunkat 45 fokos szögben és tartsuk néhány percig, míg fekszünk. Figyeljük meg a lábaink színét. Ha nagyon halvány, akkor az a gyenge véráramlás jele. Ha az izmok nem kapnak elég oxigént, akkor kellemetlen tünetek üthetik fel a fejüket. Zsibbadás, fájdalom. Figyeljünk oda erre, mert szívrohamhoz vezethet.

Hallás

Egy csendes szobában tegyük a fülünkhöz a kezünket és dörzsöljük össze az ujjainkat. Most távolabbról ugyanez. Ha 15 centiméterről nem halljuk már a hangot, az hallásproblémát jelenthet. Mindkét fülön végezzük el a tesztet.

Szív és az erek betegségeinek előrejelzése

Keressünk egy magas lépcsőt és induljunk el rajta felfelé. Közben énekeljünk egy dalt, telefonáljunk vagy bármi, csak hangosan beszéljünk. Ha a szív kis híján kiugrik a helyéről és nehézkes a légzés, akkor a szív-és érrendszer, valamint a tüdő nem képes megbirkózni a terheléssel.

Ezek a tesztek persze nem helyettesítik a rendes szakorvosi vizsgálatokat. Bármi furcsaságot észlelünk…forduljunk orvoshoz!

Mit gondoltok? Kipróbáljátok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

betöltés...