A pszichológus tanácsa azoknak a nőknek, akik másokért élnek

Sok olyan ember van a világon, akinek az élete arról szól, hogy mások mit szólnak, gondolnak róla. Az ilyen embernek nincs egy önálló gondolata, tevékenysége, mindent a mások “irányítása” szerint tesz meg. Nagyon sok nő az egész életét másoknak, a férjének, a gyerekeknek, a családnak, a főnöknek rendeli alá, az egész életét mások szemszögéből szemléli.

Ha nem tud valaki önmaga lenni, mindent csak azért tesz vagy nem tesz meg, mert közben folyton arra gondol, hogy mások mit szólnak, egyáltalán nem a saját életét éli. A nők inkább hajlamosak arra, hogy elnyomják érzéseiket, vágyaikat, akaratukat, alárendelik magukat a családnak, vagy a férjüknek. Viszont sok olyan férfi van, aki el is várja, hogy egy nő mindig azt tegye, amit ő szeretne, engedelmeskedjen, elvárja, hogy feladja önmagát. Sokan észre sem veszik, hogy életük párja mennyire befolyásolja őket. Elfogadják esetleg, hogy nem érzik olyan jól magukat a bőrükben, de gyorsan legyintenek is egyet, hogy “ilyen az élet” nem lehet mindig minden jó.

A korlátozások nem csak mentális, de fizikai szenvedést is kiválthatnak. A kezdeti belső feszültségek egyre csak nőnek, míg végül fizikai problémákká, betegségekké manifesztálódnak. A test szenved, elege lesz az ellenállásokból, és megbetegszik.

A túlterheltség erős hangulatingadozást, bizonytalanságot, reménytelenség-, és tehetetlenségérzést, depressziós tüneteket válthat ki. Az elnyomott, nem a saját életét élő ember ilyenkor úgy érezheti, hogy kelepcébe került, ahonnan nem biztos, hogy jó, ha kimozdul, hiszen úgysem képes arra, hogy egyedül eldöntse, mit is szeretne az életben. Az állandó irányítottság megbénítja és megbetegíti az egyént.

Ha te is úgy érzed, hogy túlterhelt vagy, itt az ideje, hogy egy kicsit lassíts, elcsendesedj, és élvezd az életed. Tedd fel magadnak az alábbi 5 kérdést, és gondolkodj el egy kicsit!

1. Mikor voltál utoljára csendben önmagaddal?

A csend egészséges az elme számára, ilyenkor jó, ha megpróbálsz a lélegzetedre koncentrálni, és nem terhelni magad az állandó gondolkodással. Fordulj egy kicsi befelé, foglalkozz önmagaddal is, ne állandóan mások életében teljesíts szolgálatot. Először furcsa lehet egy pörgős életben, hogy a csendre kell koncentrálnod, de hidd el, ez a legjobb, amit megtehetsz testi és lelki egészséged érdekében.

2. Volt minőségi beszélgetésben részed?

Mikor beszélgettél egy jót utoljára? Egy olyan igazit, ami után érezted, hogy a tested lelked szárnyal. Sokan csak a hétköznapi problémákat beszélik meg, azokat a dolgokat osztják meg másokkal, ami nyomasztja a lelküket. Egy minőségi beszélgetés nem csak a gondokra, de az örömökre is koncentrál, utána sokkal könnyebben fogod érezni magad, lehetőséged nyílik más szemszögből szemlélni a világot.

3. Kértél segítséget?

Még ha azt is gondolod, hogy egyedül elbírsz minden problémával, hiszen te erős vagy, akkor is ajánlott néha mások segítségét kérni. Hidd el, a dolgok sokkal jobban fognak menni, ha látod, hogy vannak sorstársaid, és valakivel megbeszélheted tapasztalataidat. Nem szégyen azt mondani, hogy “ezt nem bírom egyedül megcsinálni”. Ne akarj tökéletes lenni mindenben, ha valami nem megy, engedd meg magadnak a sírást, az elfáradást, a pihenést.

4. Mikor voltál büszke magadra?

Légy büszke magadra nap mint nap! Lehetséges, hogy nem másztad meg ma a Kilimandzsárót, viszont pókfóbiásként kisepertél egy pókot a sarokból. Mindenkinek megvannak a kis hétköznapi hőstettei, egyéni sikerei, amelyek nem harsányak, de nagy lépést jelentenek a személyes fejlődés útján. Ha mások nem is veszik észre minden pozitívumodat, te értékeld és bátorítsd magad nap, mint nap!

5. Gondoskodsz magadról?

Az emberek nagyrésze hajlamos arra, hogy másokon segítsen, másokra figyeljen, mások igényeit kielégítse. Mikor készítetted el utoljára a kedvenc ételed, mikor vettél magadnak egy szórakoztató könyvet, és mikor szántál fél órát egy kis testmozgásra? Ne hanyagold el magad, te vagy az, aki a legtöbbet tehet testi és lelki egészséged érdekében!

betöltés...