A csókbetegség 6 tünete, melyet nem szabad összetéveszteni a nátháéval!

Ennek a fertőző betegségnek elsősorban a fiatal, serdülőkorban lévők esnek áldozatául, de bármelyik korosztályt érintheti. A Mononucleosis infectuossa (mono), vagy más néven csókbetegség egy herpeszvírus okozta fertőzés, cseppfertőzéssel terjed. Nem mindig a csók a felelős a vírus elkapásáért, mert köhögés, tüsszentés által is a levegőbe kerülhet a fertőző vírus. Elég, ha egy fertőzött személy után eszünk vagy iszunk.

Nem kell megijedni, általában 2-4 héten belül lecsengenek a fertőzés okozta tünetek, és ha sikerül kikezelni, nem marad másodlagos szövődménye (pl. garatödéma).

1. Láz

A láz kitűnő eszköze a szervezetnek, ugyanis ezzel jelzi, ha valami nincs rendben. A megfázás okozta láz 1-2 napon belül elmúlik, viszont a herpeszvírus okozta akár több napig is kínozhat, így ha ezt tapasztaljuk, mindenképp forduljunk orvoshoz.

2. Fáradtság

„Olyan sokat alszom, mégis egyfolytában fáradt vagyok” – mondjuk néha, ha kimerítő időszakba kerülünk, viszont a mono okozta fáradtság állandósulni látszik, és képes mindentől elvenni a kedvünket.

3. Hasi fájdalmak

Ez is annak a jele, hogy a szervezeted harcol a vírussal. A vírus hatására a lép is megnagyobbodhat, ezért érzékelhetünk hasi fájdalmakat. A hasfájás kezelést igényel, konzultálj az orvosoddal.

4. Légzési nehézségek

Légszomj, légzés-visszatartási problémák, és zavaróan zajos légzés is a mono számlájára írható. A mono okozta gyulladás akadályozhatja a légutakat, ami zihálást és légzésnehézséget idéz elő.

5. Torokfájdalmak

A mono esetében a torokfájást a nyaki mirigyek megduzzadása okozza, ha meg van még a mandulád, akkor az is megduzzadhat. Ez a tünet is hasonló a megfázáséhoz, viszont itt is az időtartam a mérvadó, a vírus okozta torokfájás hetekig tarthat.

6. Kiütések

Ha az előbb említett torokfájással mész a doktorhoz, legtöbb esetben antibiotikum kúrát fog javasolni, ha a herpeszvírus megtalálható a szervezetedben, akkor az antibiotikumra sokkal hevesebben fog reagálni a tested, oly annyira, hogy kiütések is jelentkezhetnek.

A mono egyetlen megelőzési módszere, ha kerüljük a vírushordozókat. Ha a tünetek közül többet is tapasztalsz, fordulj orvoshoz, ő majd kivizsgálja, hogy valóban megtalálható-e a vírus a szervezetedben. Azért is fontos a kivizsgálás, mert mint ahogyan azt láthattuk, rendkívül összetéveszthető a nátha és a megfázás tüneteivel.

betöltés...