9 szokás, amely lelassítja az anyagcserét és súlygyarapodáshoz vezet

Gyakran annyira a kalóriák elégetésére koncentrálunk a testmozgás és a speciális edzések során, hogy megfeledkezünk arról, milyen csodálatos a saját testünk, és mennyire képes önmaga elégetni a kalóriákat! Valójában nagyon hatékony benne, ha segítesz neki. A test minden kis sejtje különös szerepet játszik az anyagcserében – az étel energiává alakításának folyamatában. Minél gyorsabb az anyagcseréd, annál több kalóriát éget el a tested.

Mi törődünk olvasóinkkal, és meg akarjuk osztani ezeket az információkat, hogy egészségesek és boldogok lehessenek.

1. Furcsa étkezési ütemterv

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a rendszertelen étkezés súlygyarapodáshoz vezethet. A tested egyszerűen nem tudja, mikor lesz alkalma több ételhez jutni, és minden eshetőségre felkészülve megpróbál mindent lelassítani. Megoldás: találd ki, hogy neked melyik étkezési rendszer felel meg a legjobban, és tartsd ahhoz magadat.

2. Kialvatlanság

Nem meglepő, hogy azoknak az embereknek, akik nem alszanak eleget, nincs sok energiájuk, vagyis kevesebb kalóriát használnak fel a nap folyamán. Megoldás: bár ez nem mindig olyan egyszerű, keresd meg a módját, hogy eleget aludj. Próbálj speciális alkalmazásokat használni, vagy igyál gyógyteát lefekvés előtt.

3. Nem eszel eleget

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Three years ago, I was working 60+ hours a week and surviving off frozen meals, the deli at work and red wine. ⠀ ⠀ I was tired all. the. time. I was checking things off my to do list each day — not actively creating the life I wanted to live. ⠀ ⠀ Then I decided I’d had enough. I was ready to drop a few pounds to feel better about the way I looked. ⠀ ⠀ So I started my first fitness and nutrition program. Staying disciplined about those habits has become so much more — and is about more than my weight or even my body. ⠀ It makes me feel strong. ⠀ It makes me feel confident. ⠀ It makes me feel alert and energetic.⠀ It makes me feel like I am capable of more. ⠀ It makes me feel like I’m becoming the best version of me. ⠀ ⠀ Where are you going to be a year from now? Will you be the same version of you, or will you be closer to your goals? ⠀ ⠀ That’s a decision you get to make for yourself. ⠀ ⠀ And to realize that and embrace that is so freaking amazing and empowering. 🙌🏼

Kate McGinty 🔥 (@kjmcginty) által megosztott bejegyzés,

Ha túlságosan csökkented a kalóriamennyiséget, a test éhezési üzemmódba lép, és lelassítja az anyagcsere sebességét, és megpróbálja a lehető legjobban megtartani az ’üzemanyagot’. A kalóriabevitel figyelése kritikus fontosságú, ha fogyni akarsz, de nem akarsz sokat tenni érte. A dietetikusok azt tanácsolják, hogy az egészséges fogyás érdekében kb. 200 kcal-al kell csökkenteni a bevitelt.

4. Túl sokáig ülsz

Ha a nap nagy részét az íróasztal mögött töltöd, akkor tisztában kell lenned azzal, hogy a hosszú ideig tartó ülés befolyásolhatja az anyagcserét. Sok tanulmány bebizonyította ezt, és sok vállalat valóban arra ösztönzi munkatársait, hogy 30 percenként végezzenek néhány nyújtást és egyszerű mozdulatot.

5. Jetlag

Mindannyiunknak van egy belső órája, és ha gyakran felborul, akkor az egész test szenved, különösen az anyagcsere.

6. Nem jutsz elegendő kalciumhoz

Az elegendő kalcium fogyasztása rendkívül fontos az anyagcsere szabályozásában. Ha nem kedveled a tejet vagy laktóz-intoleráns vagy, akkor ez nem jelent problémát, mivel sok olyan étel van, amelynek magas a kalciumtartalma, és biztosan találsz kedvedre valót.

7. Kiszáradás

Testünk minden folyamata a víztől függ. Ha dehidratált vagy, semmi sem fog jól működni. Egy tanulmány megállapította, hogy a vízivás (körülbelül 0,5 liter) akár 30\%-kal is növelheti az anyagcserét.

8. Fehérjehiány

A fehérje nagyon fontos szerepet játszik a tökéletes testsúly elérésében és fenntartásában. A szénhidrátokhoz vagy zsírokhoz képest a fehérje viszonylag magas TEF-értékkel (az étel termikus hatása) rendelkezik, amely paraméter az emésztés után bekövetkező anyagcsere növekedést méri. Ráadásul telítettnek érzed tőle magadat, és végül kevesebb kalóriát fogyasztasz.

9. Ellenállásos edzések hiánya

Az ellenállásos edzés növeli az izomtömeget, és ha nagyobb a zsírmentes tömeg, akkor jelentősen nőhet a pihenés közben elégetett kalóriák száma. Már minimális ellenállásos gyakorlat elvégzése is észrevehető változást hozhat.

Tudsz még valamit, ami hozzáadható ehhez a listához? Mesélj róla kommentben, és oszd meg ezt a cikket barátaiddal és családoddal.

betöltés...