Mi okozza az eper lábakat és hogyan lehet megszabadulni tőle

Sokan küzdenek a mitesszerekkel és a megnagyobbodott pórusokkal, nem csak a T-zónában, hanem a lábaikon is. Ezt a szokásos állapotot eper lábaknak hívják, a vöröses bőr és a kis sötét foltok miatt, amelyek hasonlítanak az eper magjára. Ezek a foltok szőrtüszők vagy megnagyobbodott pórusok, amelyek olajat, baktériumokat és az elhalt bőr keverékét tartalmazzák. Ha borotválkozás után ez szabadon van, a levegő érintkezésbe kerül az olajjal, oxidálódik és besötétedik.

Az eper lábak általában nem viszketnek vagy fájnak, de minden bizonnyal zavarba hozhatják az embert. Kutatásokat végeztünk annak érdekében, hogy megtudjuk, mi okozhatja az eper lábat, és mit tehetünk, hogy megszabaduljunk ezen állapottól.

Borotválás

Bár az „eper lábak” genetikai állapotnak tekinthetők, és leggyakrabban vastag testszőrzetűeknél fordul elő, a borotválkozás ennek a bosszantó állapotnak az egyik fő oka. Ha régi borotvával vagy borotválkozási krém nélkül borotválkozol, az irritált bőrt eredményezhet. Az irritációra reagálva a szőrtüsző körüli bőr elsötétül, és lábaidon fekete pontok jelennek meg.

Szőrtüszőgyulladás (folliculitis)

A folliculitis egy gyakori bőrbetegség, amelyben a szőrtüszők begyulladnak. Sokféle formája van, és eperbőr megjelenését eredményezheti. A folliculitis enyhe formáját borotva kiütések okozzák. Ez benőtt szőrszálakhoz vezet, és ez okozhatja az eper lábak megjelenését.

Száraz bőr

Bár a túlságosan száraz bőr nem okozza a pórusok sötétedését, érzékenyebbé teszi az irritációra. A bőr szárazsága a sötét magszerű foltokat is jobban láthatóvá teszi. Az eper láb könnyebben alakul ki, ha a bőr nem kellően hidratált.

Keratosis pilaris (vagy grízes bőr, libabőr, csirkebőr)

A keratosis pilaris egy gyakori bőrbetegség, amely száraz foltok és apró dudorok megjelenését okozza, általában a felkaron, a combon, az arcon vagy a fenéken. Ezt a keratin felhalmozódása okozza, és olyan dugót képez, amely megakadályozza a szőrtüsző megnyílását, ami eperszerű bőrt eredményezhet. A keratosis pilaris akkor fordul elő, ha a bőr túl száraz, és ez gyakoribb azoknál, akik alacsony páratartalmú éghajlaton élnek, vagy akik gyakran úsznak sok vegyszert tartalmazó medencékben.

Az eper lábaktól való megszabadulás módjai

Megfelelő borotválkozás

Borotválkozás előtt nedvesítsd meg a bőrt és a szőrt, hogy lágyuljon, és használj borotvakrémet vagy gélt. Ne felejtsd el leöblíteni a borotvát minden egyes lehúzás után, és ügyelj arra, hogy rendszeresen cseréld a pengét az irritáció minimalizálása érdekében. A szőrnövéssel megegyező irányban borotváld a bőrt, hogy megakadályozza a bőr irritációját, amely az „eper lábak” megjelenéséhez vezethet.

Rendszeres hámlasztás

A hámlasztás segít eltávolítani az elhalt bőrt, és megkönnyíti az új szőr növekedését. Segít megakadályozni a benőtt szőrszálakat, és csökkentheti az eper lábak kialakulását. A rendszeres hámlasztás hozzájárul az eper lábak kiújulásának megakadályozásához is.

Professzionális kezelés

Ha az otthoni módszerek nem hatékonyak, kipróbálhatod az olyan orvosi kezeléseket, mint az elektrolízis és a lézerterápia. Az elektrolízis áramot használ az irritált szőrtüszők megcélzására és a szőr növekedésének megakadályozására. Megakadályozza a benőtt szőrszálakat és csökkenti az eper lábak valószínűségét. A lézerterápia egy biztonságos szőreltávolítási módszer, amely egyidejűleg több szőrtüszőt céloz meg.

Előfordult már nálad eper láb? Ismersz még bármilyen más módszert e probléma csökkentésére?

betöltés...