9 tény, amely bizonyítja, hogy a thai életstílus teljesen más, mint bármely másik kultúra

Más országok gyakran olyanok, mint a többi bolygó: soha nem tudhatod, mire számíthatsz. És egy rövid vakáció egy jó szállodában nem elegendő ahhoz, hogy valóban megismerjük egy új hely szellemét és megismerjük a lakosok szokásait.

Ma Thaiföld kulturális sajátosságairól szerettünk volna mesélni.

1. Thaiföldön 3 féle tiszteletteljes üdvözlés van. És van még egy azok számára, akik nem tudnak választani az első 3 közül.

A thaiföldi „Wai” üdvözlés lehet az első dolog, amit látni fogsz, amikor Thaiföldre érkezel. Ez úgy néz ki, mintha imádkoznál. A gesztust nemcsak üdvözlésként használják, hanem tiszteletet is mutatnak ezzel. Három különböző módon csinálhatod:

– A hüvelykujjak megérintik az állat – kollégák és barátok számára;
– A hüvelyujjak megérintik az orrot – nálad idősebb emberek számára;
– A hüvelykujjak megérintik a homlokot – ez a legnagyobb tisztelet, például a király iránt.

Ha nem tudod, hogyan reagálj erre a gesztusra, akkor a mellkasod magasságában összefonhatod a kezedet, és kissé meghajolhatsz. De a turistáknak ezt nem kell megtenniük – a helyiek örülnek, ha csak udvariasan mosolyogsz rájuk.

2. A lábak asztalra, székre vagy más felületekre helyezése közvetlen sértés.

A lábak egymásra helyezése, hogy a talpuk más emberek számára látható legyen, és az asztalra vagy a székre helyezése is a tiszteletlenség jele. Nagyon durva és sértő gesztus, mert itt a lábakat a test legpiszkosabb részének tekintik. Ezért a thaiföldi emberek hazaérkezéskor megmossák őket.

Természetesen megértik, ha a turisták ezt figyelmen kívül hagyják, de jobb tiszteletben tartani a helyi kultúrát.

3. A fej az emberi test legszentebb része.

A fej szent. Nem szabad hozzányúlni senki hajához, még akkor sem, ha ez barátságos gesztus vagy vicc. Ugyanez vonatkozik mások gyermekeire is. A helyiek nem fogják megérteni, ha megérinted egy gyermek fejét.

Ez azonban nem túl szigorú szabály, és nem minden thai ember tartja be.

4. A helyiek imádják az inhalátorokat.

Bármely üzletben vagy gyógyszertárban találhatók polcok, különböző aromájú, kis inhalátorokkal. A mentolos a legnépszerűbb.

A helyiek inhalátorokat használnak, hogy megszabaduljanak a fejfájástól vagy az orrfolyástól.

5. Születéskor sok gyermek kap szokatlan középső nevet.

Sok thai embernek tradicionális meggyőződése van. Az egyik az, hogy a gonosz szellemek nem árthatnak a gyermeknek, ha nem tudják a nevét. Tehát a gyerekeknek 2 nevet adnak.

Az elmúlt években a hagyomány megváltozott: a gyermekeknek gyakran híres márkák vagy népszerű angol szavak után adnak második nevet. Például Pepsi, Benz, Palacsinta (Pancakes), Arany (Gold), Bank, Wi-Fi, stb.

6. Sok nyilvános helyen nem találsz WC-papírt. De találsz valami mást

A legtöbb WC-ben vannak bidék, amelyeket WC-papír helyett használnak. Ha egy fürdőszoba nem nagyon jól felszerelt (például WC helyett csak egy lyuk van a földben), akkor találsz egy vödör vizet és egy merőkanalat.

Ha van WC-papír, akkor nem húzhatod le a WC-ben: Thaiföldön a szennyvízcsatorna másmilyen és eltömődhet.

7. A WC-papír itt másképp is használható

A thai emberek nagyon praktikusak, és WC-papírt használnak szalvéta helyett. Mindent ezzel törölnek: íróasztalokat vagy akár a saját arcukat is.

8. A rövid ruhákat és szoknyákat nem úgy viselik, mint a világ többi részén.

Thaiföldön a legtöbb fiatal nő hosszú ruhát és szoknyát visel, sőt harisnyanadrágot is hordhat alatta. Az ok egyszerű: Thaiföld elég konzervatív ország.

9. Sok lakásban nincs konyha.

A legtöbb thaiföldi házban és apartmanban nincs konyha. Az első ok az, hogy a helyi ételek nagyon erős illatúak, és otthon főzni nem lenne jó ötlet. Néhány ember ezért főz az erkélyén. A második ok az, hogy gyakran könnyebb és olcsóbb ételt vásárolni az utcán. És végül, a konyhabútorok és berendezések sokba kerülnek, és sok helyet foglalnak el, a thaiföldi lakások pedig meglehetősen kicsik. Néhány embernek azonban így is van kis tűzhelye vagy kis hűtőszekrénye.

Voltál már Thaiföldön? Észrevettél valami különlegeset ott?

betöltés...