8 figyelmeztető jel, hogy a szíved nem működik megfelelően

Kimutatások szerint csak az Egyesült Államokban 610.000 ember hal meg évente szívvel kapcsolatos problémák következtében. A szívbetegségek a nőket és férfiakat egyformán érintik, mivel az életmódhoz kapcsolódó, számos tényező kiválthatja őket. Ugyanakkor nagyon sok jele van annak, ha a szívünk bajba kerül. Most a leggyakoribb figyelmeztető jeleket gyűjtöttük össze, melyeket ha észreveszünk, ne vegyük félvállról!

1. Fájdalom, ami a karokba is lehúzódik

Nagyon sok férfi érez fájdalmat a bal karjában, miközben a nők sokszor mindkettőben tapasztalják ezt. Voltak, akik arról számoltak be, hogy furcsa fájdalmat éreztek a könyökükben, mielőtt szívrohamuk volt. Ez azért történik, mert a szívből eredő fájdalom a gerincvelőbe sugárzik, ahol testünk sok idege kapcsolódik egymáshoz. Ez összezavarja az agyat, ami azt hiszi, hogy tényleg a karunk fáj, miközben nem erről van szó.

2. Abba nem maradó köhögés

A köhögésnek számos kiváltó oka lehet, és lehet, hogy éppen szívbetegség húzódik meg a hátterében. A folyamatos köhögés, aminek során rózsaszínes, vért tartalmazó folyadék is távozik, nagyon gyakori tünete a szívbetegségnek. Ugyanakkor a köhögés csak egy kísérőtünete a szívbetegség komolyabb tünetének, a hirtelen fellépő légszomjnak.

3. Megdagadt láb, boka, lábfej

Amikor a szívünk nem pumpálja megfelelően a vért, az erekből a folyadék kiszivárog a környező szövetekbe, ezt pedig leginkább a lábak szenvedik meg a gravitáció miatt. Ezt hívják perifériás ödémának, és azoknál is jelentkezhet, akiknek nincs szívbetegségük. Ugyanakkor nagyon gyakori tünete a szívproblémáknak, ezért nem szabad figyelmen kívül hagyni.

4. Étvágytalanság és hányinger

Sok szívbeteg tapasztalja ezeket a tüneteket még akkor is, ha csak alig ettek valamit. Ennek oka a folyadék felgyülemlése a máj körül és a belekben, ami nehezíti az emésztést. Ezeket a tüneteket általában hasfájás is követi. Ha mindegyiket együtt tapasztalod, mielőbb fordulj orvoshoz!

5. Extrém és szokatlan mértékű szorongás

Több tanulmányban is kimutatták, hogy azok az emberek, akik már korai életszakaszuktól kezdve szenvednek extrém mértékű szorongástól, hajlamosabbak a szívbetegségre. A szorongás stresszessé teheti az életet, és többféle betegséget is kialakíthat, mint a pánikbetegség vagy a fóbiás szorongás. A szorongásnak a szívre is van hatása, pl. megnöveli a vérnyomást, tachikardiát idéz elő, és csökkenti a pulzust.

6. Tudatvesztés vagy ájulás

A kábaság érzése és a tudatvesztés nagyon gyakori a szívbetegeknél. Ennek oka, hogy egy elzáródott artéria vagy a beszűkült erek miatt a vérkeringés akadozik, a szív nem képes megfelelően pumpálni a vért. Ha légszomjat érzel, vagy rövid időre el is ájulsz, azonnal hívj orvost, és ellenőriztesd a szívedet!

7. Sápadt vagy kékes arcszín

Nem tartozik a leggyakoribb tünetek közé, de a csökkent vérkeringés és a kevés vörösvérsejt miatt jelentkezhet a szívbetegség egyik figyelmeztető jeleként. A sokk a legfőbb oka ennek a tünetnek. A sápadtság érintheti az egész testet is vagy egyes testrészeket, pl. a végtagokat. Ha sápadtságot észlelsz magadon, ne ess pánikba! Kiváltója lehet akár vérszegénység is.

8. Kiütések és furcsa pöttyök

Két tanulmányban is kimutatták, hogy az ekcéma és az övsömör nagy kockázati tényezők a szívbetegség szempontjából. Akiknek ekcémájuk van, 48\%-os eséllyel lesznek magas vérnyomásosak, és 29\% az esélyük arra, hogy magas lesz a koleszterinszintjük. Az övsömörben szenvedőknél 59\%-kal nagyobb a valószínűsége egy szívrohamnak, mint azoknak, akiknél nem áll fenn ez a betegség.

via

betöltés...