8 dolog, amit a szülők ritkán tesznek meg a csecsemőjük egészségéért, pedig az orvosok esküsznek rá

Bizonyított tény, hogy a masszázs pozitívan hat a koraszülöttekre. Ezzel a módszerrel hamarabb el lehet őket hozni a kórházból, mint alapjáraton. Tanulmányok szerint ha a koraszülött babák napi szinten kapnak masszázst, akkor gyorsabban fejlődnek, az immunrendszerük is erősödik, sőt általános állapotuk is javul. A mostani cikkünkben olyan tippeket hoztunk el, mellyel nemcsak a baba fejlődése gyorsítható fel, de szorosabb kapcsolat alakul ki a szülő és babája között.

1, Masszírozd meg a lábait, hogy enyhítsd a stresszt

Az édesanyák olykor akaratlanul is elkezdik a gyermekük kezeit és lábait masszírozni, hogy megnyugtassák őket. Kevesen tudják azonban, hogy a picik reagálnak a reflexológiára. Egy gyengéd talpmasszázs segíthet abban, hogy könnyebben és gyorsabban álomba merüljenek. Ezt nyugodtan bele lehet építeni a napi rutinba is.

Hogyan csináld:

Melegítsd fel a kezeid segítségével egy picit a baba lábait, és óvatosan dörzsöld a talpát az ujjaiddal;

A masszázs közben figyeld a gyermeked minden reakcióját;

Ezt mindennap meg lehet ismételni, hogy megszabadítsd a gyermeked a stressztől.

2, Simogasd a babát, hogy mentálisan egészséges legyen

A szülők nem tudják megállni, hogy a ne simogassák a babáikat. Viszont tudományosan is bebizonyították, hogy a rendszeres simogatás nyugtatóan fog hatni a babára, sőt jobb lesz a mentális egészsége is, mivel szorosabb kapcsolat alakul ki a szülőkkel.

Joan L. Luby, MD, gyemekpszichiátriai professzor azt mondta, hogy összefüggést találtak a hippokampusz mérete és az anyai szeretet között. Vitathatatlan bizonyíték, hogy a simogatás és az érintés óriási hatással van a gyermekekre.

, Masszírozd a babát, hogy könnyebben elaludjon

A felnőttek a stressz enyhítése céljából masszíroztatják magukat. Nos, ez ugyanúgy működik a babáknál is. Amikor masszírozni kezded a picit a stressz megszűnik és ők biztonságban érzik magukat. Ezzel segíthetsz a gyermekednek megszüntetni a bélgázok, a kólika és a székrekedés problémáit. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a napi szintű masszírozás elősegíti a csontok növekedését és fejlődését a koraszülött babáknál.

Hogyan csináld:

Lassan és óvatosan kezdd el dörzsölni a baba testét a lába ujjától a feje búbjáig, amikor a hátán fekszik;

Ezután fordítsd a hasára a picit és tedd meg ugyanezt;

A masszázs közben beszélj a gyermekhez és nézz a szemébe. Ez segít neki ellazulni, sőt biztonságban is érzi magát;

Ezt egy nap többször is megteheted, ha látod, hogy tetszik a babádnak. Kipróbálhatod ezt csecsemőolajjal is, de előtte mindenképpen le kell tesztelned, hogy érzékeny-e az ilyen olajra.

4, Fektesd a babát hasra

Ha a csecsemőt a hasára fordítod, azzal elősegíted, hogy az izmai megerősödnek. Amennyiben rendszeresen fekteted a pocakjára a kisbabád sokkal gyorsabban fog megtanulni mászni és ülni is.

Hogyan csináld:

Először tedd a babát egy kis időre a mellkasára. A későbbiek során szép lassan egyre több időt hagyhatod a pocakján. Azért légy mindig mellette mikor ilyen pózban fekszik.

Egy idő után már önmagától fog átfordulni. Tegyél egy törülközőt a gyermek hóna alá, hogy fel tudja emelni a fejét, mert először nehéz lesz neki a saját testsúlyával megbirkózni.

5, Indíts el rezgő hangot vagy fehér zajt, hogy megnyugtasd a picit

A rezgő hangok bizonyítottan nyugtatják a síró babákat. A “fehér zajt” kibocsátó eszközök is ugyanaz a hatást érik el. Ez segíthet a csecsemőknek könnyebben és hosszabb ideig aludni. A szárítógépek és mosógépek valódi üdvösséggé váltak a kétségbeesett fiatal szülők számára, ugyanis szakértők szerint az egységes zaj emlékezteti a gyermeket a test hangjaira, amit a méhben hallott.

Hogyan csináld:

Tedd a gyermeket egy autósülésbe, győződj meg arról, hogy kényelmesen ül. Tedd az ülést a mosógépre és rögzítsd úgy, hogy ne essen le. Indíts el egy mosást, és figyeld, ahogy a mosás rezgései megnyugtatják a picit.

6, Hagyd a kocsiban aludni a csecsemőt

Szakértők szerint a gyereknek igazi altatóként funkcionál a kocsi rezgése, mert utánozza azokat a mozgásokat és hangokat, amiket az anyaméhben tapasztaltak meg. Tracy Cassels, fejlődési pszichológia szakember szerint az autó motorjának hangja fehér zajként működik a gyerekeknél.

7, Rovarcsípés kezelése szódabikarbónával

Nyáron a szúnyogok és más vérszívók igazi problémát jelentenek a gyerekek számára. A szódabikarbónából és vízből kikevert természetes paszta enyhíti a viszketést és a fájdalmat. A szódabikarbóna lúgossága semlegesíti és csökkenti a savas duzzanatot.

Hogyan csináld:

Keverj el 1 evőkanél szódabikarbónát egy kevés vízzel. Keverd addig, míg sűrű paszta nem válik belőle. Ezután kend a bőrre, majd hagyd rajta egy kis ideig. Ezek után egy meleg vízzel átitatott pamut kendővel töröld le a masszát róla.

8, Ne hidd minden gyereksírásról azt, hogy éhes

Sok szülő beleesik abba a hibába, hogy amikor meghallja a babáját sírni egyből arra asszociál, hogy biztosan éhes, ezért megetetik. Az orvosok szerint ez egy súlyos probléma, mivel gyermekkori elhízáshoz vezethet. A sírás nem feltétlenül jelenti azt, hogy a gyermek éhes. Sírhat azért, mert fáradt, unatkozik, vagy valamilyen kellemetlenség érte, például bepisilt. Claire McCarthy, MD , a Harvard Egyetem egyik szakembere azt mondta, ha mindig enni ad az édesanya a gyereknek, ha sír, akkor sokkal nehezebben fog leszokni a kebelből való etetésről.

Mit lehet tenni etetés helyett:

Ha nemrég etetted meg a picit, akkor próbálj beszélni hozzá, vagy játssz vele.

Fogd meg a kezecskéit, simogasd ezzel is megnyugtatod.

Nézd meg a pelusát, hogy minden rendben van-e.

via

betöltés...