10 tény, amely egy nap megmentheti az életedet

Ezúttal 10 olyan érdekességet gyűjtöttünk össze, amik vészhelyzet esetén igencsak jól jöhetnek.

1. Ennek a polipnak elég mérge van ahhoz, hogy egyszerre 26 felnőtt emberrel végezzen.

Viszonylag kis mérete ellenére a kékgyűrűs polip a bolygó egyik leghalálosabb vízi állata: mérge percek alatt képes végezni 26 felnőttel. Csak akkor támadnak emberre, ha provokálják őket, mérgük pedig csupán pár perc alatt kifejti a hatását. A harapást követő 5-10 percben az áldozat paresztéziát (bőri érzékelészavart), zsibbadást és légzési nehézségeket is tapasztalhat, de a hányinger és a hányás is a tünetek közé tartozik. Akadtak olyan esetek is, amikor az emberek tudatuknál voltak ugyan a támadás után, de sem beszélni, sem pedig mozogni nem tudtak. Úgyhogy ha valaha kékgyűrűs polipba botlasz, ne provokáld, csak menj tőle minél távolabb.

2. A négyzet alakú hullámok szépek ugyan, de veszélyes áramlatokat rejthetnek.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Glitch in the Matrix? Perfectionist’s Paradise?‍♀️ ___________________________ This strange and perfect pattern, that I was so lucky to see some days ago, is called “Cross sea” And ‍ “it happens when two wave systems (in my photos I see 3 systems) cross each other at nearly perpendicular angles. This can occur when waves generated by one weather system collides with waves generated by another weather system, usually at a place that is far away from both weather systems.” (Thank you, dear Google) It also looks like wave reflection… Maybe you know more about it… ______________________________ Or maybe the Matrix really needs to be reloaded? ______________________________ #crosssea #squarewave #squarewaves #strangephenomenon #amazing #maltalovers #malta #sliema #sliemabeach #mymalta #visitmalta #lovemalta #unusual #phenomenon #wave #perfectwaves #perfectwave #sea #sealovers #взаимныелайки #wonderful #landscapelover #naturelover #waves #waves #strangewaves #strangewave #beautiful #волны #olas

Tatiana ‍♀️ (@123kulema231) által megosztott bejegyzés,

Az ilyen típusú hullámrendszerek (amit a szakzsargon csak “kereszttengernek” hív) akkor jönnek létre, amikor az időjárás és a szél irányának változása miatt a víztömegek egymásnak esnek. A jelenség gyönyörűen néz ki, de sajnos legalább ennyire veszélyes is: a felszín alatti erőteljes áramlatok miatt még a szélirány-változás sem akadályozza meg teljesen az ellentétes irányú hullámzást. Ha egyszer ilyen jelenséget tapasztalsz magad körül, amikor épp a vízben vagy, jobb, ha azonnal kimész a partra.

3. Megkérheted Sirit, hogy hívjon neked segítséget.

A most következő eset 2016-ban történt Ausztráliában. Egy egyéves kislány édesanyja a babaőrzőn keresztül látta, hogy gyermeke fokozatosan elkékül. A nő azonnal megpróbálkozott az újraélesztéssel, de közben leejtette telefonját. Ekkor beugrott neki, hogy a mobilasszisztenst, Sirit akár segítségkérésre is használhatná, ezért odakiabált neki, hogy hívjon mentőt. Ez megtörtént, az anya pedig be tudta diktálni lakcímüket a szakembereknek, akik miután kiérkeztek, stabilizálták a kislány légzését. A nő később köszönőlevelet is küldött az Apple-nek, amiért az eszközük megmentette a gyermekét.

4. A túl gyors zene akár káros is lehet vezetés közben.

Van olyan, aki nem hallgat zenét vezetés közben? Ezzel önmagában nincs semmi baj, viszont a túlzottan gyors tempójú, hangos zene akár ártalmas is lehet. Egy kutatás szerint azoknak, akik ilyen zenét hallgatnak vezetés közben, megemelkedik a pulzusszámuk, ez pedig a volánnál ülve különösen veszélyes. Ilyenkor az emberek jobban koncentrálnak arra, amit hallgatnak, mintsem hogy az útra figyelnének.

A fent említett tanulmány emellett azt is kimutatta, hogy a vezetést az is negatívan befolyásolhatja, ha az ember olyan zenét hallgat, amit nem szeret. Ez ingerlő hatású, stresszes és figyelemelterelő is lehet, ezért könnyen felelőtlenné válhatunk tőle. A kutatásból kiderült még, hogy a közhiedelemmel ellentétben a klasszikus zenének bizony nincs idegnyugtató hatása: azok, akik ilyet hallgattak vezetés alatt, vakmerővé és kapkodóvá váltak a kormánynál. A tökéletes vezetőzene ütemének nagyjából az ember pulzusszámával kell megegyeznie, ami úgy 60-80 ütem percenként.

5. Tartsd fenn a szemkontaktust, ha valaki fegyvert szegez rád.

Nehezen lehet rosszabbat elképzelni egy ehhez hasonló szituációnál. Elsőre kivitelezhetetlennek tűnhet, de a szemkontaktus megtartása a lehető legjobb dolog, amit ilyen helyzetben tehetünk. A szembe nézés miatt a támadó kényelmetlenül érezheti magát, és könnyebben rádöbbenhet, hogy amit csinál, az rossz. Elvégre ő is emberi lény, és csak azért érzi magát erősebbnek, mert fegyver van nála.

6. Fordulj négyszer jobbra, ha úgy érzed, követnek.

Embed from Getty Images

Ha túl régóta látod magad mögött ugyanazt az autót, nincs kizárva, hogy valaki követ. Erről úgy lehet a legjobban megbizonyosodni, hogy egymás után négyszer is jobbra fordulsz, és visszatérsz a kiindulópozíciódba. Ha még mindig látod mögötted a másik autót, teljesen biztos, hogy az illető rád akaszkodott. Ilyenkor hajts forgalmasabb útra, ahol sok az ember.

7. A nagyobb sebek egészségügyi betéttel is bekötözhetők.

A második világháború alatt egy Kimberly Clark nevű nő kifejlesztette a “cellucottont”; ez egy olyan anyag, ami jelentős mennyiségű vért képes elnyelni. Ezt felhasználva készített kötszert a katonák számára, találmányát pedig a háború után egészségügyi betétek készítésében használták fel. Végszükség esetén bármilyen komoly, nagy bőrfelületet érintő sérülés ellátható vele addig, amíg nem érkezik professzionális segítség. Csak kösd a seb köré, majd ragaszd le.

8. Ne egyél havat, akármilyen szomjas vagy.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Let It Snow ❄️. . . . . . . . . #snowmaggedon2018 #snowball #eatsnow #babyitscoldoutside #brrr #canon6dmarkii #gooutsideandplay

Chloe Trexler (@chloetrexler) által megosztott bejegyzés,

Ha az ember mondjuk egy téli erdőben téved el, és elképesztően szomjas, nagy lehet a kísértés egy kis hóevésre. De ezt a gondolatot azonnal el kell hessegetni. Ilyen fagyos környezetben kerüljük az ennyire hideg anyagok fogyasztását, mert az könnyen hipotermiához vezethet. Ehelyett próbáljunk tüzet gyújtani és annyi havat olvasztani, amennyit csak tudunk. A víz magasabb hőmérséklete jót tesz majd a szervezetnek.

9. Ne emeljünk fel ájult embert.

Általában óriási pánik alakul ki a környéken lévők között, ha valaki elájul. Ilyenkor a legjobb megoldás, ha bajba jutott embertársunk lábait a szíve síkja fölé emeljük, és úgy tartjuk, amíg magához nem tér. A megemelt láb az agyba juttatja a vért, így egyúttal oxigént is visszahozza, amelynek hiánya ájuláshoz vezetett. Ha az ájult ember övet visel, lazítsunk a csatján. Csak azután segítsünk neki
talpra állni, amikor teljesen visszanyerte tudatát, és ne engedjük, hogy koffeintartalmú italokat igyon.

10. Használj alufóliát, ha nem stimmel az elemméret.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

#thisshitrighthere actually works #foilbatteries in my #xbox controller

(@jerrolani) által megosztott bejegyzés,

via

betöltés...