10 mindennapos szokás, amivel megölöd a veséd

A vesék kritikus szerepet játszanak az egészségünk fenntartásában. Közreműködnek a vörösvértest képzésben, szabályozzák a vérnyomást, méregtelenítik a szervezetet, eltávolítják a felesleges vizet és szabályozzák az ásványi anyagok szintjét a testünkben. 

Ezért nagyon fontos, hogy csökkentsük a vesebetegségek előfordulásának esélyét, azáltal, hogy egyes szokásokat elhagyunk, és azokat jókkal helyettesítjük. Lássuk, melyek ezek.

1 – Pisilés visszatartása

Ha gyakran ellenállsz a késztetésnek, akkor a vizelet hosszabb ideig marad a hólyagban és a baktériumok nagyobb számban elszaporodhatnak benne. Ez komoly fertőzéseket és inkontinenciát is kiválthat.

2 – Hosszas ülőhelyzet

A rendszeres fizikai aktivitás összefügg a jó vérnyomással és a megfelelő cukor anyagcserével. Ha hosszútávon ülő helyzetben vagy, az 30\%-kal növelheti a vesebetegségek megjelenésének kockázatát.

3 – Túledzés

Ha túl sokat edzel, akkor a rhabdomiolízis esete léphet fel, amelynek során az izomrostok sérülnek, szétesnek és bennük levő mioglobin fehérje a vizeletbe választódik ki. Ez vesekárosodást vonhat maga után

4 – Fájdalomcsillapítók túlzott használata

Habár egyes gyulladáscsökkentők, mint az aszpirin vagy az ibuprofen mérsékelt szedése biztonságos, a rendszeres és túlzott használatuk veseproblémákat és veseelégtelenséget válthat ki.

5 – Elégtelen vízfogyasztás

Ha hidratált vagy, akkor a veséid képesek elegendő vizeletet termelni ahhoz, hogy a méreganyagokat és a salakanyagokat eltávolítsák a szervezetből. Ha nem iszol elég vizet, azzal vesekő kialakulásának lehetőségét növeled.

6 – Kevés alvás

Kiderült, hogy a kevés alvás a vesékre is rossz hatással van, mivel a szerv szövetei alvás közben regenerálódnak a legjobban. Az alvási – és ébrenléti ciklusok szabályozzák a legjobban a vesefunkciókat. Ha nem alszol eleget, akkor magas vérnyomás is kialakulhat, ami csak további terhet ró a vesére.

7 – Üdítőitalok fogyasztása

Egészségügyi szakemberek jelentése szerint szoros az összefüggés az üdítőital fogyasztás és a veseproblémák kialakulása között. Egy 2009-es tanulmány 3000 nőt vizsgált meg, akik  2 vagy több üdítőt (2,5-3dl) is megittak minden nap. Kimutatták, hogy szignifikáns vesefunkció csökkenés alakult ki náluk az idők során.

8 – Túlzott húsfogyasztás

Az állati fehérjék túlzott fogyasztása savassá teszi a vért és ezután a vese nehezebben tudja fenntartani a pH egyensúlyt. Hosszútávon ez veseproblémákhoz vezethet. A napi ajánlott fehérjebevitel 1-1,6 g / testsúlykg.

9 – Túl sok só- és cukorfogyasztás

Az elfogyasztott só 95\%-át a vesék dolgozzák fel. Ha túlzásba visszük a só fogyasztást, azzal a vesére róvunk nagyobb terhet, mivel nagyobb lesz a vízvisszatartás, ami növeli a vérnyomást.

A magas cukorfogyasztás is hozzájárulhat a magas vérnyomás kialakulásához, ugyanakkor jelentősen megnöveli a cukorbetegség kialakulásának lehetőségét. A cukorbetegségben az olyan kis erek, mint amelyek a vesében találhatóak, könnyen károsodnak és ez veseelégtelenséghez vezethet.

10 – Gyakori fertőzések figyelmen kívül hagyása

Amikor valamilyen betegséged van, köhögsz, lázad van, begyulladnak a manduláid, akkor a szervezeted antitesteket (immun fehérjék) termel, hogy leküzdje a kórokozókat. Ezek megrekedhetnek a vese szűrőberendezése környékén, gyulladást okozva. Mindig kezeld megfelelően az ilyen ártalmatlan fertőzéseket is. Pihenj eleget.

betöltés...