7 ember, akik elvesztek a vadonban és valahogy túlélték

Évente rengeteg ember téved el a vadonban. Vannak, akik sosem térnek vissza, de akad egy-két kitartó és nagyon szerencsés figura, akik képesek túlélni a megpróbáltatásokat. Bemutatunk hét olyan embert, akik nem túl jó esélyeik ellenére valahogy visszajutottak a civilizációba.

7. Jamie Neale 12 napos kálváriája

A 19 éves észak-londoni srác túrázni indult az ausztráliai Kék-hegységbe 2009 júliusában, de eltévedt a sűrű bozótosban. Az egynapos kirándulás így tizenkét napos rémálommá változott. Neale ezalatt magvakat és különféle növényeket evett, és fakéreggel védte saját testét. Keresték ugyan helikopterrel, de a sűrűn benőtt, fás területen a mentőcsapatok még akkor sem vették őt észre, amikor éppen fölötte voltak. Végül két túrázó talált rá, és segítettek kórházba szállítani.

6. Juliane Koepcke először túlélt egy 3 kilométeres zuhanást, majd utána még 9 napot a vadonban

1971. december 24-én a 17 éves német lány édesanyjával Dél-Amerika fölött utazott egy utasszállító gépen, amikor villám csapott a repülőbe. A gép a levegőben hullott darabjaira, Koepcke pedig durván 3 kilométert zuhant, és az amazóniai hegyekben ért földet úgy, hogy még mindig az ülésébe volt csatolva. A szabadesést megúszta egyetlen törött kulcscsonttal, emellett a jobb karján keletkezett egy vágás, valamint a jobb szeme is bedagadt. Talált viszont egy kis forrást, majd a térdig érő vízben gázolva követte azt lefelé, mivel az apja egykor azt tanította neki, hogy így előbb-utóbb lakott területre lehet jutni.

Kilencnapos megpróbáltatás után végül talált egy menedékház mellé kikötött csónakot, a motorban lévő gázolajat pedig elfertőződött sebei kitisztítására használta fel. A lányra még aznap rátalált a házat használó favágó, és ellátta sérüléseit. Másnap helikopterrel tudták őt kimenteni.

A kalandról Werner Herzog készített dokumentumfilmet, melyet 2000-ben mutattak be.

5. Így lett Andrew Gaskell spirituális utazásából kéthetes tortúra

A 25 éves ausztrál Malajziában nyaralt, de eltévedt, amikor a Gunung Mulu Nemzeti Parkban túrázott. Kirándulása alatt szándékosan szerette volna elkerülni a sűrűn látogatott turistaattrakciókat, hogy ezáltal közelebbi kapcsolatba kerüljön a természettel. 2016. október 20-án nyilvánították őt hivatalosan is eltűntté. Később felidézte: akkor tévedt el, amikor egy hegyről ereszkedett le egy bokros terület irányába, de egyszerre nagyon sok út állt előtte, és nem tudta, melyiket válassza.

Majdnem két hét után talált rá egy kutató- és mentőcsapat a Rejtett Völgyként ismert elhagyatott területen. Alultáplált és dehidratált volt, amikor rátaláltak, lábain pedig piócák hemzsegtek.

4. Yossi Ghinsberg: akire 3 hét után találtak rá

A férfi számára gyorsan a túlélésért folyó elkeseredett küzdelemmé vált egy életre szólónak ígérkező kaland: Ghinsberg 1981-ben szerelt le az izraeli hadseregtől, majd ezután nem sokkal az Amazonas-medencébe utazott többedmagával. A dzsungelben azonban elkeveredett útitársaitól úgy, hogy sem étel, sem pedig felszerelés nem volt nála. Bogyókat, gyümölcsöket és madárfészkekből kihalászott tojásokat evett, és állítása szerint a vöröshangyák és a ragadozómadarak majdnem felfalták őt élve, a bőre pedig már kezdett rothadni. Három hét azután találták meg, hogy eltűntnek nyilvánították, nagyjából akkor, amikor a mentőalakulatok már fel akarták adni a keresést.

Megpróbáltatásait a 2017-es Dzsungel című film mutatja be, ebben Ghinsberget Daniel Radcliffe alakítja.

3. Alekszandr Kovaljev: az ember, aki túlélte a kemény szibériai telet

Az aranyásóként és sofőrként dolgozó Kovaljev 2017 telén tűnt el a szibériai tajgán. A felkutatására küldött csapatok megtalálták teherautóját, de a férfinak nyoma sem volt. Az eltűnés rejtélyét csak fokozta, hogy Kovaljev a szemüvegét is otthagyta a járműben, pedig anélkül szinte semmit sem lát.

Két héttel eltűnése után jutott ki a vadonból egy közeli főútra, ahol végül megtalálták. Lábain fagysérülések keletkeztek, és kórházba kellett szállítani. A trauma annyira megrázta a férfit, hogy szinte semmire nem emlékezett: sem arra, hogyan és miért tűnt el, sem pedig arra, hogyan élte túl a fagyos időjárást egy vadállatoktól – köztük medvéktől, farkasoktól és tigrisektől – hemzsegő erdőben.

2. Shannon Leah Fraser csodával határos módon élt túl 17 napot a vadonban

A harmincéves ausztráliai nő 2014. szeptember 21-én vitatkozott össze vőlegényével, majd úgy döntött, sétál egyet a bozótosban, hogy lenyugtassa magát. Igen ám, de eltévedt, és nem találta a hazafelé vezető utat. Amikor már hosszú idő óta nem tért vissza, keresőakciót indítottak a felkutatására.

A nő végül 17 nap után jutott ki a vadonból egy Brad Finch nevű farmernek köszönhetően, aki segített őt kórházba szállítani. Fraser napégést szenvedett, vérzett és a lábán mély vágás tátongott. Mint mondta, bogarakon és halakon élt, vizet pedig egy közeli patakból szerzett.

1. Rémálommá vált Madeline Connelly egynapos kirándulása

A 23 éves Madeline Connelly egynapos, rövid túrára indult 2017. május 4-én a Montana északnyugati részén található vadonba- Nem tervezett hosszú kirándulást, így élelmet és vizet sem vitt magával, mindössze kutyája, Mogi kísérte őt el. A lány azonban néhány óra alatt eltévedt, kiútkeresés közben pedig egyre csak beljebb és beljebb keveredett az ismeretlenbe.

Meg kellett küzdenie a rendkívül alacsony éjszakai hőmérséklettel, és tudta, hogy az erdőben medvék és hegyi oroszlánok is kószálnak. Hatnapos kutatás után sikerült őt megmenteni.

via

betöltés...