Mindössze 15 nappal azután, hogy betöltötte a 18. születésnapját, szörnyű halált halt a kórházban. És mindez egy döntés miatt.

Leah Bett tragikus története 1995-ben látta meg a napvilágot. A brit tinilány éppen 18-dik születésnapját ünnepelte, a bulira meghívott egyik fiú egy tablettát ajánlott neki. A lány nem tudta mi volt az, de kipróbálta.

A tabletta miatt nagyon elkezdett szédülni, szomjas lett. 90 perc alatt hét liter vizet ivott meg és négy órával később összeesett. Kómába esett amiből soha nem is kelt fel.

Bevitték őt a kórházba ahol megállapították, hogy extasy tablettát vett be. Az orvosok négy napon keresztül harcoltak az életéért, sajnos eredménytelenül.  Mindössze 15 nappal a 18. születésnapja után, Leah meghalt a kórházban.

A szülei magukon kívül voltak a fájdalomtól, nem tudták elképzelni, hogy lányuk csak úgy bevett egy tablettát. Nem értették, hogy ennek az egyetlen hibának hogy lehetett ilyen következménye.

Egy idő után a szülők úgy döntöttek, valami fontosat fognak tenni. Azt szerették volna, hogy lányuk halála más jelentéssel is bírjon ezért egy drogellenes kampány résztvevői lettek.

Közzétettek lányukról egy képet, amit a kórház intenzív osztályán készítettek róla. Meg akarták mutatni, milyen hatása van a drognak.

A kampány nagyon sok figyelmet kapott, de aztán történt valami, amire a szülők egyáltalán nem gondoltak: fenyegető emailek sorozatát kapták és halállal is megfenyegették őket.

A család végül is egy másik városba költözött emiatt.

Ennek ellenére Leah édesapja nem bánta meg, hogy közzétették lánya képét. Ha legalább egy életet megmentettek, az már megérte.

Egyre fontosabbak a hasonló kampányok, mert a fiatalok nagy könnyen nyúlnak a tablettához. A tablettákat olcsóbban be lehet szerezni manapság és sokkal erősebbek. Emiatt sokkal veszélyesebbek.

Az alábbiakban láthatjod a kampányról szóló filmet. Leah édesapja beszél a kampányra adott pozitív reakciókról és arról is, hogy a család több száz “köszönöm” sms üzenetet kapott.

What stopped you taking drugs?

Leah Betts' father says her image is still having an effect on young people – more than two decades after her death. "Because of that, they have never done drugs."

Publiée par BBC Lifestyle & Health News sur Jeudi 26 janvier 2017

Nagyon nagy hatással van ránk, hogy a Bett családnak ennyi ereje volt a kampányhoz.

Kérjük oszd meg ezt a cikket, hogy a fiatalokat meggyőzzük arról, veszélyesek a tabletták főleg, ha nem is tudják hogy mi van benne és nincs ellenőrizve a tartalma. Minden élet számít.

betöltés...