21 közismert tévhit, amit valójában mindannyian rosszul tudunk

Bizonyos esetekben a tanárainknak és a szüleinknek, vagy éppen a könyvíróknak sem hihetünk el feltétel nélkül mindent, ugyanis ők sem tévedhetetlenek. Persze nem szándékosan szeretnének megtéveszteni minket, ám sok olyan tévhit kering a köztudatban, ami annyira beleivódott a mindennapjainkba, hogy szinte mindenki vakon elhiszi azokat. Most 21 ilyen közismert, és egyben téves tényről rántjuk le a leplet.

1. A “barlanglakó” ősemberek valójában egyáltalán nem csak barlangokban éltek. Kutatások kimutatták, hogy a barlanglakó emberek igazából nomád életmódot folytattak, és a barlangokra csak átmeneti szállásként tekintettek.

2. Bár sokan azt hinnénk, a banán valójában nem pálmafán, hanem az egymásra borult leveleiből kialakult áltörzsén terem. Ha pedig itt tartunk: a banán, mint olyan, bogyós termésnek számít.

3. A farkasok valójában nem csak teliholdkor vonyítanak, ez is pusztán csak egy elterjedt tévhit.

4. Az iránytű nyílja egyáltalán nem az Északi-sarkra mutat. Az iránytű a Föld mágneses pólusának északi pontjára mutat, mely folyamatosan változik.

5. A ketchup kezdetben egyáltalán nem paradicsomszósz volt. Valószínűleg az időszámításunk előtti 3. században találták fel, Kínában, és egészen a 19. századig egyáltalán nem is tartalmazott paradicsomot.

6. Az évszakok kialakulásának és váltakozásának nem csak a a Föld Nap körüli mozgása az oka, valójában a Föld tengelyferdeségének az egyik következménye.

7. Charles Darwin sosem mondta, hogy a majomból fejlődtünk ki, pusztán arra utalt, hogy mivel láthatóan hasonlóak a testi adottságaink, ezért nagy valószínűséggel egy közös ősre vagyunk visszavezethetők a majmokkal.

8. Mindenki tudja, hogy mi emberek, mindig csak egy adott oldalát látjuk a Holdnak innen a Földről. Az azonban egyáltalán nem igaz, hogy a Holdnak van “sötét” oldala. Miután a Hold együtt forog a Földdel, ezért a Holdnak is minden oldalát éri a napsütés, ugyanúgy, mint a Földnek.

9. Az alkohol valóban felmelegíti a testet? Nem. Sőt mi több, drasztikusan növelheti a hővesztést, mivel kitágítja az ereinket. Igaz, ami igaz, az erek tágulásának egyik következménye, hogy a meleg vér közelebb kerül a bőrünk felszínéhez, és emiatt érezhetünk átmeneti melegséget, de ez csak illúzió, hosszú távon pedig csak hőt vesztünk az alkoholfogyasztással.

10. A mai diákok már több óceánról tanulnak, mint mi tanultunk annak idején. Nem, természetesen nem alakult ki új óceán a Földön, de a tudósok rájöttek, hogy valahogy el kell különíteniük az Antarktisz környékén található, egyébként eltérő tulajdonsággal bíró vizeket a Föld többi óceánjától ezért létrejött a Déli-óceán.

11. Valójában nincs vákuum az űrben. Annak ellenére, hogy a kozmikus tér alacsony sűrűségű, helytelen lenne vákuumnak nevezni, a világűrt ugyanis hidrogén molekulák, elektromágneses sugárzás és vélhetően olyan sötét anyagok alkotják, amelyeket a tudósok még nem tudtak beazonosítani. Ezzel szemben a “vákuum” egy olyan adott teren belüli térfogat, mely csak elhanyagolható mennyiségű anyagot tartalmaz, ez pedig egyáltalán nem igaz a világűrre.

12. Az indiánok egyáltalán nem mindig csak lóháton közlekedtek, sőt, a lovakat nagy valószínűséggel a 16. században terjesztették el az ott partot érő Európaiak.

13. Az agyunk egyáltalán nem “pihen” alvás közben, csak eltérő területeken végez tevékenységeket, mint amikor ébren vagyunk.

14. Nincs bizonyíték arra, hogy a római császárok tényleg a lefelé mutató hüvelykujjukkal ítélték halálra a gladiátorokat. Ezt a gesztus először Jean-Léon Gérôme festő ábrázolta és ezután terjedt el a köztudatban, tévesen, vagy legalábbis nem bizonyítható módon.

15. Elterjedt tévhit, hogy egy film nézése közben minden 25. képkocka nagyobb hatással van az agyunkra, mint az összes többi és ezáltal befolyásolni lehet bennünket tudat alatt. Ezt a tévhitet a marketingszakember James Vicary terjesztette el, aki egy ál-kutatást végzett a témában és később maga is beismerte, hogy meghamisította az eredményeket.

16. A mobiltelefonok tényleg a műholdak miatt működnek? Egyáltalán nem. Egy szám tárcsázása után a készülék megtalálja a legközelebbi bázisállomást, melynek a kezelőblokkja egy kábelen keresztül továbbítja a jelet egy távoli kapcsoló modulhoz és később ennek köszönhetően jön létre a hívó és fogadó fél közötti kapcsolat.

17. Elterjedt tévhit, hogy a piramisokat rabszolgák építették, ez azonban hatalmas tévedés. A piramisokat valójában fizetett munkások építették, akik pénzt és élelmet kaptak a munkájukért cserébe, ráadásul egészen jól megfizették őket.

18. Valójában nincs súlytalanság az űrben. Mindannyian láttunk már a Nemzetközi Űrállomáson lebegő űrhajósokat. Ez azonban egyáltalán nem azért következik be, mert nincs gravitázió az űrállomáson, sőt, valójában csak 10\%-al kevesebb a gravitáció, mint a Földön. Az űrhajósok lebegésének oka az űrállomás folyamatos mozgásában keresendő, melynek köszönhetően az űrhajósok tulajdonképpen folyamatos szabadesésben vannak.

19. A biblia valójában egyszer sem tesz említést a tiltott gyümölcs fajtájáról.

20. Népszerű elmélet, hogy azok az emberek, akik jó kreatív készségekkel rendelkeznek, azoknak a jobb agyfélteke a dominánsabb, míg azok, akik az analitikus és logikai képességeikkel tűnnek ki, inkább a bal agyféltek dominanciája a jellemző. Ezt a mítoszt azonban úgy ahogy van elpusztította egy közelmúltban végzett kísérlet, melynek során 1011 emberi agyat (7-29 évesekét) vizsgáltak meg és egyik esetben sem találtak dominánsabb agyfélteket.

21. Végezetül pedig: tévhit, hogy az ujjropogtatás károsítja az ízületeket. Ezt Donald Unger, kanadai professzor bizonyította be azzal, hogy a bal kezén ropogtatta az ujjait, de a jobbon nem. 60 év múltán sem találtak eltérést a két keze között. Később ezért a kísérletéért Nobel-díjat is kapott.

betöltés...