10+ dolog, amivel megvédheted az otthonod, amíg távol vagy

A hivatalos statisztikák szerint Barcelonában például nagyjából hétezer lakásba törnek be évente. A kérdés tehát jogosan merül fel: van-e arra lehetőség, hogy méregdrága riasztóberendezés nélkül is hatékonyan vegyük fel a harcot a tolvajokkal szemben? Összeállításunkból kiderül: közel sem vagyunk esélytelenek.

10. Ne hagyd, hogy a tolvaj meghallja a telefoncsörgést.

A betörők ezen trükkjét nem kell magyarázni: miután bejutottak a lakásba, megcsörgetik a vezetékes telefont, és kivárják, felveszi-e valaki. Ha senki nem teszi meg, az jó eséllyel azt jelenti, hogy a lakás üres. Ha távozás előtt lehalkítod, vagy teljesen lenémítod a telefont, összezavarhatod a potenciális tolvajt.

9. Védd az ablakaidat.

A betörők gyakran az ablakon keresztül jutnak be a lakásba. Ezért célszerű azokat rácsokkal felszerelni, ha a földszinten vagy az első emeleten lakik az ember. Viszont fontos, hogy vész esetén az ablak is legyen menekülőúttá alakítható: vásároljunk nyitható rácsokat.

8. Fontos a rendezett udvar.

Ha kertes házban élsz, ne hagyd, hogy a tolvajok azt gondolják, lakatlan az épület. Nyáron mindig nyírd le a füvet, télen pedig takarítsd el a havat.

7. Fordítsd a tolvajok ellen félelmeiket.

A tolvajok természetesen rettegnek attól, hogy egyszer elkapják őket, így egy egyszerű, „Védett épület”, vagy valami hasonló feliratú figyelmeztető tábla jó megoldás lehet. Ezt látva kétszer is meggondolják majd, hogy betörjenek-e.

6. Vágd szét a drága holmik dobozait.

Azzal is magadra vonhatod a betörők figyelmét, ha simán csak kidobod a frissen vásárolt tévé vagy hűtőszekrény dobozát. Viszont ha darabjaira vágod a nagy kartonokat, ők is kisebb eséllyel figyelnek fel arra, hogy a házban frissen vásárolt, értékes tárgy van.

5. Tégy úgy, mintha lenne otthon valaki.

Nem kell Reszkessetek, betörők! szintű mestertervre gondolni, elég, ha távozás után simán csak visszaintegetsz az ablakod felé.

4. Mindig ellenőrizd a zárat.

Ha karcolásokat veszel észre rajta, az akár azt is jelentheti, hogy egy betörő próbálkozott vele. Ezzel a lépéssel megadhatod magadnak az esélyt, hogy gyorsan reagálj, ha éppen tolvajt érsz tetten a lakásodban.

3. Engedd be a napfényt.

A napokon át befüggönyözött ablakok miatt a tolvajok azt gondolhatják, hogy éppen nincs otthon senki: elvégre nem sok ember van, aki szeret napfény nélkül élni. Így távozás előtt ne húzd be teljesen a függönyöket.

2. Futónövények a kerítésen és az ablak alatt.

Ezzel a megoldással egy sima kerítést is leküzdhetetlen akadállyá lehet varázsolni. A vadrózsa, esetleg a hamvas szeder is megoldás lehet, valamint az sem árt, ha rózsát ültetsz az ablakod alá.

1. Ne adj át infókat telefonon keresztül.

Az idegenektől érkező fura kérdésekre, amik például azt firtatják, hogy hányan élnek veled egy háztartásban, vagy hány órát dolgozol egy nap, nem ajánlott válaszolni. Ez a betörők egyik közkedvelt módszere arra, hogy könnyedén megtudják, mikor érdemes meglátogatni a lakást.

+1 Az értékes dolgokat rejtsd el, míg az idegenek vannak az otthonodban.

via

betöltés...