Ha valaha ilyen elváltozást észlelsz a körmöd alatt, azonnal hívd az orvosod

A bőrrák különböző formákban jelentkezhet, de a malignus melanoma a leggyakoribb és legveszélyesebb. Csak az USA-ban több, mint 10 ezer halálesetért volt felelős 2016-ban.

A rosszindulatú melanoma leggyakrabban a mellkason, a háton és a lábon fordul elő. De más helyeken is előfordulhat, ahogyan Melanie Williams (Anglia) is felfedezte. A három gyermekes édesanya kék elváltozást észlelt a hüvelykujja körme alatt, és azt feltételezte, hogy gombás…


Két évvel ezelőtt Melanie Williams egy furcsa elváltozást észlelt az egyik hüvelykujj körme alatt.

Kezdetben az anyuka azt gondolta, hogy valószínűleg valamilyen gombásodás miatt lehet. De amikor a gyógyszerek nem segítettek, elment a kórházba, írja a The Mirror.

Több vizsgálat után Melanie orvosa megdöbbentő diagnózist állított fel: kiderült, hogy a melanoma egyik formájában szenved. Ez a ritka bőrrák a köröm alatt növekszik, és könnyen összetéveszthető valami mással.

Néhány nappal később Melanie a Facebookon írt, hogy figyelmeztessen másokat és ismertesse az ilyen típusú rák tüneteit.

“Látod ezt a hüvelykujjamon? Tudod mi ez? Bőrrák. Ez néhány hét alatt jelent meg,” írta a posztban, amit több mint 100 000 ember osztott meg.

Melanie szerencsés volt, hogy rákot korán felfedeztek, még akkor is, ha műtéttel el kellett távolítani egy darabot a hüvelykujjából.

Mivel a téves diagnózis gyakori, az embereknek barna, fekete vagy sötétkék elszíneződését kell keresniük a körmeik alatt.

A köröm alatti, barna felső-alsó csík rákot jelölhet, de a daganatok a körömlemez alatt is növekedhetnek, a Melanoma Research Foundation szerint.

Ha a körmöd hasonlít a fenti képre, vagy ha gyanítod, hogy rosszindulatú melanoma lehet, akkor azonnal vedd fel a kapcsolatot a bőrgyógyásszal.

A cél határozottan nem az, hogy az embereket szükségtelenül megijesszük, de remélem, hogy mindenki megoszthatja ezt az információt, hogy együtt segítsük felhívni a figyelmet erre a ritka bőrrákra.

Ha csak egy személy látja ezt, és megmenti, akkor már megéri.

betöltés...