6 japán szabály azok számára, akik erősebbé és egészségesebbé akarnak válni

A japán mérnök és aikidó tanár, Katsuzo Nishi nagyon gyenge kisfiú volt. Az orvosok azt mondták a szüleinek, hogy a 20. évét sem fogja megérni. Hogy javuljon az egészsége, szülei egy buddhista kolostorba küldték. 3 évet töltött itt, ahol elsajátított különböző meditációs és kardforgatási technikákat.

Hogy egészségéért még többet tegyen, Katsuzo rengeteg könyvet olvasott mai modern orvosoktól és ősi gyógyítóktól, tanulmányozta a keleti és az európai orvoslást is. Ennek eredményeként végül megírta saját könyvét, amiben egy saját maga által kifejlesztett, a testet erősítő módszert mutat be. Most megismerheted Katsuzo módszerét, amit világszerte rengetegen kezdtek el követni a megjelenése óta eltelt 90 évben.

6. Egyenes hát

Mint mindannyian tudjuk, a gerincgörbület rengeteg problémát tud okozni a belső szervekben. Ezért nagyon fontos egész nap odafigyelni a testtartásunkra, még éjjel is. Katsuzo állítja, hogy ha a gerincünket egyenesen tartjuk, 2 cm-rel magasabbak leszünk, emellett támogathatjuk az emésztő- és a keringési rendszer működését is.

5. Kemény henger a nagy, puha párna helyett

A japánok szerint a nyaki gerincferdülés az egyik első jele annak, hogy az ember élete rövid lesz. Míg napközben tudjuk szabályozni a fejtartásunkat, addig éjjel ezt elég nehéz megtenni. Katsuzo ezért javasolja, hogy egy kemény hengerpárnát tegyünk a nyak 3. és 4. csigolyája alá, és azon aludjunk. Először ez kényelmetlen lehet, ezért jobb, ha először több réteg ruhával tekered körbe a hengert, hogy puhább legyen, majd ahogyan hozzászoksz, mindig eltávolítasz egy réteget.

4. Aranyhal gyakorlat

  • Feküdj hanyatt a kemény talajon.
  • Nyújts ki a kezeidet.
  • Helyezd a talpadat merőlegesen a talajra.
  • A bal talpadat nyújtsd előre és a bal karodat nyújtsd felfelé, anélkül, hogy felemelnéd őket a talajról. Végezd el ugyanezt a jobb talpaddal és jobb karoddal is. 2 percig ismételd a gyakorlatot.
  • A kezeidet tedd a tarkódra, a 3. és 4. csigolya alatt összekulcsolva őket. Tedd egymás mellé a lábaidat, és a lábfejedet kissé fordítsd kifelé. Mozgasd a lábfejedet jobbra és balra. 2 percig ismételd a gyakorlatot.

3. Kapilláris keringés javítása

  • Feküdj egyenes, kemény talajra.
  • Egy kemény hengert tégy a nyakadhoz, a 3. és 4. csigolya alá.
  • Emeld fel a karjaidat és a lábaidat. A könyöködet és a térdedet enyhén hajlítsd be, és lazíts, amennyire lehetséges.
  • Rázd meg a lábaidat és a karjaidat. 1-3 percig ismételd a gyakorlatot.

2. Tenyerek és talpak összeérintése

Alap testhelyzet: Feküdj kemény és egyenes talajra, egy kemény hengert tégy a nyakad 3. és 4. csigolyája alá. Hajlítsd be a térdeidet, de ne emeld fel őket a talajról. Érintsd össze a talpaidat. 10-szer ismételd a gyakorlatot.

  1. Érintsd össze a tenyereidet a testedre merőlegesen és nyomd össze az ujjaidat. Ismételd meg, de ezúttal a tenyereidet nyomd egymáshoz. Tartsd így, emeld fel a kezed, majd helyezd vissza a köldök csakrára.
  2. Az összetett tenyereidet tedd a fejed mögé, majd vissza a köldök csakrára. 3.
  3. Az összetett tenyereidet tedd vissza a köldök csakrára, majd mozgasd a lábad felé. Mozgasd a mellkasodtól az ágyékod felé előre és hátra 10-szer. Majd emeld fel az összetett tenyereidet merőlegesen a köldök csakrára. Mozgasd őket a láb irányába, majd helyezd vissza a fejed mögé.
  4. Tedd vissza az összetett tenyereidet a köldök csakrára, emeld fel őket, majd kezdd el mozgatni a lábadat előre-hátra, miközben összeérinted a talpaidat.
  5. Kombináld a kéz- és lábmozgásokat. Ha fájdalmasnak érzed, kevesebb ismétlést végezz. Térj vissza az alap testhelyzetbe, és csukott szemmel pihenj 10 percig.

1. Gerinc és hasgyakorlat

Alap testhelyzet: Ülj le, a lábaid keresztezzék egymást, a talpaidat fogd meg, a vállaidat kissé engedd le. Ismételd 10-szer. Minden gyakorlat után végezd el a következőt: nyújtsd ki magad előtt a karjaidat, a talajra merőlegesen. Hajlítsd a fejed balra, és nézz a hátad felé. Ugyanezt végezd el a jobb oldalon és feltett kezekkel is.

  1. Mozgasd a vállaidat fel-le, anélkül, hogy a kezeid helyzetén változtatnál.
  2. Tedd vissza a kezeidet a kezdő pozícióba, a fejedet finoman hajlítsd a bal, majd a jobb vállad felé.
  3. Tedd a kezeidet a talpaidra és emeld fel a fejed, majd engedd le, hogy az állad érintse a mellkasodat.
  4. Emeld fel oldalra a kezeidet, hogy párhuzamosak legyenek a talajjal és hajlítsd be a könyöködet. Az arcod előtt érintsd össze a tenyereidet, hajlítsd be a hátad, az álladdal érintsd meg a mellkasodat. Nyújts ki a karjaidat oldalra, zárd össze a lapockákat, egyenesítsd ki a hátad, emeld fel a fejed és tartsd ez a pozíciót 7 másodpercig.
  5. Ülj alap testhelyzetben és ismételd a legelső gyakorlatot. Mozgasd a válladat felfelé belégzéskor és lefelé kilégzéskor.
  6. Ülj alap testhelyzetben, hajolj balra, aztán jobbra, feszítsd meg, majd lazítsd el a hasizmokat 10 percig.

Katsuzo Nishi meg volt győződve arról, hogy minden, amire szükségünk van ahhoz, hogy egészségesek legyünk, bennünk van. Csak fel kell hagynunk a lustasággal, és el kell kezdeni használni azokat a felbecsülhetetlen értékű forrásokat, melyekkel rendelkezünk.

via

betöltés...