10 alapelv milliárdosoktól, amit meg kell fogadnod, hogy sikeres legyél

Oprah Winfrey egyszer azt mondta: “Azért értem el ilyen pénzügyi sikert, mert soha nem a pénz volt a fő célom.” És ez az, amit a legtöbb milliárdos is mond. Manapság a leggazdagabb emberek elsődleges célja nem feltétlenül az, hogy pénzt keressen. Például Mark Zuckerberg meg akarja változtatni a világot, és Elon Musk pedig kolonizálni akarja a Marsot.
Biztosak vagyunk, hogy sokat tanulhatunk az ilyen emberektől, ezért most összegyűjtöttünk 10 alapelvet, ami segíthet a siker elérésében.

1. Határozd meg a célod és törekedj azt elérni.

Steve Jobs elsődleges célja nem a telefoneladás volt. A célja az volt, hogy olyan telefont készítsen, ami számítógépként működik és egyszerű a használata.
A célnak konkrétnak kell lennie. Például ha szeretsz süteményeket sütni és szeretnél megélni belőle, ne azt fogalmazd meg, hogy “Pénzért szeretnék sütni!”, hanem például így: “Egy pékséget nyitok, ahol a sütimet fogom árulni.”

2. Legyen egy terved, amit szigorúan követsz.

Elon Musk kolonizálni akarja a Marsot. Miután kidolgozta a tervét, arra a következtetésre jutott, hogy a legnagyobb akadálya a vörös bolygóra való eljutásnak a nagyon magas költség. Elon most azon dolgozik, hogy gazdaságosabb legyen az űrutazás.
A rövid és hosszú távú célok megtervezése segít rávilágítani a hiányosságokra és az elvégzendő feladatokra.

3. Ne fogd vissza magad.

Valószínűleg hallottál ilyen érzelmi intelligenciáról. Az a képesség, hogy ne szüntesd meg, hanem uralkodj az érzelmeiden. Más szóval, az érzelmek helyes kifejezésének képessége, segít a siker elérésében. Emellett az elnyomott érzelmek nem tesznek jót az egészségnek sem.

4. Szeresd amit csinálsz.

Ha nem vagy megszállottja a saját vállalkozásodnak, vagy a kitűzött célodnak, akkor a sikerhez vezető út nagyon nehéz és valószínűleg végtelen lesz.
Itt van Mark Zuckerberg egyik kedvenc története: “1962-ben John Kennedy meglátogatta a NASA Űrközpontot. Az irodák egyikében észrevett egy takarítót, aki annyira belemerült a padló tisztításába, hogy nem is vette észre az elnököt. “Helló, John Kennedy vagyok. Mit csinál itt?” Szólította meg Kennedy. A takarító ezt válaszolta: “Úgy végzem a munkám, hogy az emberiség eljuthasson a Holdra, elnök úr.”

5. Tudatosan költsd a pénzt.

Például ha venned kell egy másik ruhát, csak rajta. De előtte gondold át, hogy mennyivel visz az a ruha közelebb a célodhoz.
“Bölcsen elkölteni egy dollárt nehezebb, mint megkeresni azt.” – Steve Jobs

6. Oszd be jól az idődet.

Nem arról van szó, hogy minden egyes percet be kell táblázni, de ahogy a pénz esetében, itt is mérlegelni kell, hogy mire fordítjuk azt.
“Meg akarok minden olyan dologtól szabadulni, aminek nincs értelme az életemben. Úgy érzem, hogy nem tudom elvégezni a munkámat, ha az energiámat olyan hülye és könnyelmű dolgokra pazarolom, mint például a ruha kiválasztása.” – Mark Zuckerberg

7. Állíts fel sorrendet.

Nem lehetsz sikeres mindenben. Ha például süteményeket akarsz árulni egy cukrászdában, de nem tudsz sütni, nem kell megtanulnod azt, elég olyannal társulnod, aki ért hozzá.

8. Ne bonyolítsd a dolgokat.

A fejlődés sok dolgot leegyszerűsít. Vásárlás vagy foglalás az interneten, a különböző technikai berendezések mind-mind időt takarítanak meg – feltéve, ha jól használjuk őket.
“A vágy, hogy valami összetett dolgot alkoss, az ellenséged. Mindenki ki tud találni bonyolult dolgokat. A nehéz az, hogy valami egyszerűt hozz létre.” – Richard Branson

9. Mondj nemet a sztereotípiákra és a más emberek által felállított sorrendre.

A nők helye a konyhában van, az igazi férfiak nem sírnak és azért van szükségünk gyerekre, hogy legyen valaki, aki gondoskodik rólunk öregkorunkban. Ezek és az összes többi sztereotípia nem csak torzítják a valóságérzékünket, hanem megakadályoznak minket abban, hogy jó érezzük magunkat és hogy elérjük a célunkat.
“Az időd véges. Ez az, amiért nem szabad mások életét élned. Ne ess ebbe a csapdába. Ne hagyd, hogy más emberek véleménye elnyomja a saját belső hangodat.” – Steve Jobs

10. Ne csak magadnak élj!

A modern milliárdosok számára az emberbarátság, emberségesség egyfajta spirituális fontosság. Sokan költenek a rászorulók támogatására, a művészet, az oktatás és az orvostudomány fejlesztésére. Bill Gates és Warren Buffett elindította a “The Giving Pledge” kampányt, amelynek ötlete, hogy a jövedelmük 50\%-át jótékonyan eladományozzák. Több mint 150 résztvevő van ebben a kampányban, köztük Mark Zuckerberg, George Lucas, Victor Pinchuk és Vladimir Potanin.

via

betöltés...