9 termék, amit betiltottak az összetevői miatt

Gondolkodtál már valaha azon, hogy mit is vásárlunk igazából a boltokban? Gyakran hiszünk a gyártók reklámjainak, a termékek népszerűségének és a csodaszép csomagolásnak anélkül, hogy belegondolnánk, miket is tartalmaznak valójában. A következőkben olyan termékekről olvashatsz, melyeket néhány országban betiltottak, míg máshol máig megtalálhatóak a boltok polcain.

1. Kinder meglepetés

A sokak által imádott csoki tojást 1938-ban tiltották be az Egyesült Államokban. A kormányhivatalok megtiltották a nem ehető elemeket tartalmazó termékek árusítását. Mivel a tojásokban elrejtett kis apró meglepetések fulladáshoz vezethetnek, a Kinder meglepetés importálását betiltották, de 5 évvel ezelőtt a leleményes gyártók megpróbálták kerülni a törvényt, s vissza akarták hozni az amerikai piacra.

2. Mesterséges szinezékek

Az elmúlt 50 évben a kémiai festékek száma 500\%-kal nőtt, melyek igen sok egészségügyi károsodást okoztak. Az adalékanyagok hiperaktivitást okozhatnak, akár allergia is kialakulhat tőlük, sőt a rák kockázatát is növelik. Éppen ezért néhány Európába exportált termékekben lévő mesterséges színezéket teljesen eltávolították, vagy felcserélték őket természetes anyagokkal.

3. Antibiotikummal kezelt csirke

A Tyson Foods Amerikai legnagyobb húsgyártó cége, mégis betiltották a csirkehús szállítását Európába, Oroszországba, Norvégiába és Ausztráliába is, miután világgá kürtölték, hogy a Tyson antibiotikumot, szteroidokat, gyulladácsökkentő szereket és ketamint fecskendez a csirkékbe. Az információ elterjedése után a cég képviselői megígérték, hogy mellőzik ezeket az anyagokat a termelés során.

4. GMO (genetikailag módosított élőlények)

Az európai országok több mint fele betiltotta a GMO termékeket 2015-ben, mivel allergiát és mérgezést válthat ki, továbbá a termékek tápértéke is csökkent. Fontos, hogy tisztában legyünk vele, nem csak a gyümölcsöket és a zöldségeket módosítják genetikailag, hanem az állati eredetű termékeket is.

5. Sütőporos kenyér

Hallottál már valaha a kálium-bromátról? Sütőporként szolgál, aminek segítségével a kenyér olyan puha és szép marad hosszú-hosszú ideig, mintha most vettük volna ki a sütőből. A kálium-bromát azonban fejfájást, bőrkiütést és emésztési problémákat okozhat. Sajnos a legtöbb típusú kenyérben megtalálható. Kanadában, Kínában és az Európai Unióban már betiltották.

6. Farmon tenyésztett lazac

A farmokon tenyésztett lazacokat Ausztárliában és Új-Zélandon is betiltották. A probléma az, hogy a farmokon tenyésztett halak speciális, igen szigorú étrendje antibiotikumot és különféle egyéb anyagokat is tartalmaznak annak érdekében, hogy megnöveljék a kalóriatartalmukat. Egyszerűen nincsenek egészséges anyagok az ilyen lazacokban.

7. Zsírpótlókkal ellátott ételek

Az úgy nevezett „olestra” egy mesterséges zsírpótló, s egyáltalán nem tartalmaz kalóriát. Gyakran használják ezt az anyagot például a „light” chipsekben. Ez a kémiai anyag állítólag igen negatív hatással van a testünkre, például csökkenti a fontos vitaminok felszívódását. Az „olestra-t” tartalmazó ételeket Kanadában és Európában teljesen betiltották.

8. Sportitalok

A sportitalok nem szükségképpen rosszak vagy tiltottak, tulajdonképpen vitaminokat, ásványi anyagokat és egyéb egészséges elemeket is tartalmaznak. Azonban néhány lelkiismeretlen gyártó brómozott növényi olajjal (E-443) nyomja el az italok rossz szagát és fokozza a színét. Az E-443 a mérgező hatása miatt már Japánban és Európában is tiltott, sőt a mell- és a prosztatarák kialakulásának kockázatát is növeli.

9. Tej

A gyártók számos trükköt bevetnek az eladások növelése érdekében. Azért, hogy több tejük legyen, az Egyesült Államokban több tehénnek is növekedési hormont adnak. Az ilyen tehenekből kinyert tej felhasználása növeli a rák, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, valamint a pajzsmirigy hormonok szintjét is megemeli. Épp ezért az ilyen tejeket Norvégiában, Svájcban, Új-Zélandon, Japánban, Ausztráliában és 29 további európai országban is betiltották.

via

betöltés...