14 titok a híres logók jelentése mögött

Gondolkoztatok már azon, mi ösztönözhette a tervezőket egy-egy, ma már közismert márkajel megalkotására?

Gondolkoztatok már azon, mi ösztönözhette a tervezőket egy-egy, ma már közismert márkajel megalkotására? Vagy talán csak úgy kipattant az agyukból?

A BrightSide utánajárt, mit jelentenek a következő híres logók.

14. Disney

A világ számos pontján állnak tündérmesébe illő kastélyok. A legismertebb rajzfilmstúdiónál dolgozó alkotók számára a kacsalábon forgó palota prototípusa sokáig a Németországban található Neuschwanstein kastély volt. De aztán 2006-ban a párizsi Disneyland Csipkerózsika kastélya vette át a helyét.

13. LEGO

A dán játékgyártó cég neve egy dán szólás rövidítése: „Leg godt”, vagyis: „Jó játékot!”

12. Pepsi

Ha a képen látható módon fejtetőre állítjuk a pepsi feliratot, meglehetősen hátborzongató a végeredmény. A jellegzetes kék-fehér-piros karika az amerikai zászló színeire hajaz, míg a megfordított felirat jelentése: halott.

11. Fanta

Max Keith, a Coca-Cola németországi leányvállalatának vezetője a második világháború alatt új terméket készült piacra dobni. Az új üdítőital nevének kitalálását Keith utasítása inspirálta. Keith azt kérte a munkatársaitól, hogy használják a fantáziájukat. Az egyik kolléga, Joe Knipp erre így kiáltott fel. „Fanta!”

10. Nintendo

Egyik értelmezés szerint a japán játékgyártó cég nevében található három hieroglifa, a „Nin-ten-do” azt jelenti: „A szerencsét hagyd az égiekre!”

9. Pandora

A dán ékszerház, a Pandora, neve a görög mitológiából származik. Jelentése: „mindennel megáldott”. Az ókori mítosz szerint Zeusz parancsolta meg az első földi asszony, Pandora megteremtését, hogy általa büntesse meg az embereket, mert elfogadták a tüzet, amit Prométheusz nyújtott át nekik.

8. Cadillac

A Cadillac a gyár alapítója, Henry M. Leeland egyik őséről, egy francia felfedezőről kapta a nevét: Antoine Laumet de La Mothe, Sieur de Cadillac.

7. Durex

A brit óvszergyártó cég neve valójában három jelző rövidítése: „Durable, Reliable, Excellent”, vagyis: tartós, megbízható, kitűnő.

6. Levi’s

Sok híres cég azt szeretné kommunikálni a vásárlók felé, hogy az ő termékeiknek köszönhetően jobb lesz az életük. A Levi egyedi ötlettel rukkolt elő: logójában kreatív módon azt a testrészünket rejtette el, amin a farmert viseljük. Ezután már te is észreveszed majd 🙂

5. eBay

Az eBay alapítója, Pierre Omidyar akkor fejlesztette ki weboldala első változatát, amikor még a nevadai Echo Bay-ben dolgozott, az Echo Bay Technology Groupnál. Omidyar EchoBay.com néven szerette volna regisztráltatni az oldalt, azonban ezt valaki más már használta. Ezért aztán lerövidítette eBay.com-ra. Mégis, sokan még ma is azt hiszik, az eBay valójában az Electronic Bay rövidített verziója.

4. Samsung

A „Sam” a koreai nyelvben hármat jelent, a „Sung” pedig csillagot. Így a Samsungot „három csillagnak” lehet magyarra fordítani. A hármas szám pedig valami „nagyszerűt, sokat és az erőset” jelent.

3. SEGA

A SEGA a Service Games of Japan elnevezés rövidítése. A multinacionális videójáték-fejlesztő és –kiadó cég eleinte flippergépeket szállított különböző katonai bázisokra.

2. Audi

Az 1932-ben alapított Audi logója első ránézésre nem túl bonyolult. Pedig valójában nem is annyira egyszerű. Az egyes karikák a négy alapítótagot jelképezik: a DKW-t, a Horchot, A Wanderert és az Audit.

1. Alfa Romeo

Az Alfa Romeo logója mély történelmi jelentést hordoz. A vörös kereszt Milánó címeréből származik, a vérszomjas, emberfaló koronás vipera pedig a Visconti-ház szimbóluma, akik a XIV. században uralkodtak a városban. Ellenben a viperaemblémás autók mégis kevesebb ember halálát okozták, mint más autómárkák.

betöltés...