11 rejtélyes dolog, ami akkor történik, amíg alszol

Ha azt hitted, ura lehetsz a helyzetnek alvás közben is: nagyot tévedsz! Íme, 11 misztikus dolog, ami megtörténhet veled, és talán mit sem tudsz róla.

1.Bénultságérzet

Milyen érzés?

Felébredsz az éjszaka közepén és nem tudsz mozogni. Ráadásul olyan érzésed van, mintha valaki még lenne a szobában.

Miért történik?

Mikor alszunk, olyan, mintha bénult állapotban lennénk. (Ilyenkor nem tud az illető alvajárni.) Az izmai vele együtt álmodnak, az agy viszont ébren van. Körülbelül az emberek 7\%-a érzékelt már életében legalább egyszer alva bénulást.

2.Hipnogógiai hallucinációk

Milyen érzés?

Amikor az elalvás szélén állsz, és furcsa képek villannak be, arcok, amiket sosem láttál, rémképek, ijesztő alakok, lények, amiket a képzeleted szül, függetlenül attól, hogy csak a fejeben létezhetnek.

Miért történik? 

Ez azon ritka hallucinációk egyike, amit minden mentálisan egészséges ember átélhet.

3.Beszéd alvás közben

Milyen érzés?

Ezt nem igazán tudjuk, ugyanis, aki ezt éli át, nem észleli, és még csak nem is emlékszik rá másnap. De ha egy ilyen személy mellett alszol, hallhatod a problémáit, vagy akár a legféltettebb titkait is.

Miért történik? 

Mert valaki ilyenkor sem képes hallgatni…

A gyermekek és a férfiak hajlamosabbak erre inkább. Az adott személy pszichéje nem képes elfogadni a valóságot, vagy a birtokában álló információt.

4.Álom az álomban

Milyen érzés?

Látsz egy álmot, felébredsz, de a furcsa dolgok tovább folytatódnak – tehát csak megálmodtad, hogy felébredtél. Ezekről a rétegekről az Eredet című film mély fantáziatornát nyújt. A film sikerét az alapozta meg, hogy sok ember élt már át ehhez hasonló jelenséget.

Miért történik?

Ezoterikusok szerint ez spirituális gyakorlat, a tudomány pedig, nem tudja megmagyarázni ezt a jelenséget.

5.Alvajárás

Milyen érzés?

Az alvás közben jelentkező bénulásérzettel ellenkező jelenség. Az agyad álomba merül, de a tested nem. Az emberek ilyenkor tudnak sétálni, takarítani, de még a saját lakásukat is képesek elhagyni. Reggel pedig, nem emlékeznek semmire.

Miért történik? 

Kevés sport, kilométerhiány – talán ezek állhatnak a misztikus kóborlás mögött, azonban ezt tudományosan nem sikerült igazolni.

6.Robbanó fej szindróma

Milyen érzés? 

Aki ilyet él át, nem azért érzi magát bombának, mert kirobbanó formában van, hanem robbanásszerű érzést él át a fejében. Olyan ez – mint mikor álmodban pofon csattan az arcodon, vagy fejen talál egy labda. Ez valójában nem veszélyes, csak félelmetes élmény.

Miért történik? 

Az agy bizonyos területei aktivitást mutatnak alvás közben – pontosabban, amelyik a hallásért felel. Ez a szindróma az álmatlanság és az időzónák változásához való alkalmazkodáskor is felléphet.

7.Légszomj

Milyen érzés? 

Álmodsz, éppen átúszod az óceánt, majd fuldokolni kezdesz, eláll a lélegzeted. Eredményként az ébredés következik, és levegőért kapkodsz.

Miért történik? 

Az agy oxigénre éhezik, ezt a jelenséget artériai nyomás és szívproblémák is okozhatják. Alvás közben olyan izmok is pihennek, melyek az oxigénáramlást segítik a szervezetben. Az erre való hajlamosságot az elhízottaknál, dohányosoknál és az öregeknél mutatták ki.

8.Visszatérő álmok

Milyen érzés? 

Amikor van egy álmod, ami több éjszakán át tart. Lehet olyan, ami folytatólagos, történnek új események, mint egy sorozatban. De a legrémisztőbb, legmisztikusabb jelenség, mikor ugyanaz az álom ismétlődik, és besurran a dejavu a tudatodba – álmodás közben.

Miért történik? 

Pszichológusok szerint, az agyunk próbálja felhívni a figyelmünket olyan dolgokra, amelyek megoldatlanul hevernek előttünk, és amég nem tudjuk lezárni őket, folyamatosan előkerülnek – újra és újra.

9. Zuhanás

Milyen érzés? 

Álmodban egy tetőn bringázol, majd leesel, és úgy ébredsz fel, mintha a valóságban az ágy fölötti lebegésből zuhantál volna.

Miért történik? 

Az alvás hasonló a halálhoz – a szívverés lelassul, az izmok elernyednek, a leesett vérnyomás következtében alakul ki ez a jelenség, mely impulzusokat küld az izmoknak. Ezt gyakran egy kiadós edzés utáni éjszaka lehet átélni.

10.Testenkívüliség

Milyen érzés? 

Ez egy neuropszichológiai jelenség, mialatt a személy, aki átéli, félig éber, félig pedig már alszik. A misztikumokat kedvelők szerint, ez bizonyíték lehet arra, hogy van lelkünk.

Miért történik? 

A tudósok, amióta ismerik, hogy létezik a testen kívüliség élménye, nem tudják pontosan körülhatárolni, hogyan működik.

11.Megoldás – megálmodva

Milyen érzés? 

Megálmodni a megoldást életünk sorsfordító kérdésére – fenomenális lehet. Amikor nappal és éjjel is válaszokat keresel, és minden pillanatban csak a megoldás kutatására koncentrálsz – így történt ez August Kukléval és Dimitri Mendeleev-vel, akik kémikusként pályájuk meghatározó felfedezését álmuknak köszönhetik.

Mikor történik? 

Amikor a tudatalattink már tudja a választ, csak még nem vált tudatossá. Alvás közben a tudatalatti birodalma uralkodik gondolataink felett. Ekkor nem csak a pihenés válhat hasznunkra, hanem az is, amit rejtett belső világunk suttog számunkra.

via

betöltés...