7 trükk, amit a Zara használ, hogy úgy érezd mindenképpen meg kell venned a ruháikat

A Zara a legnagyobb ruházati kiskereskedelmi bolt, melynek alapítója, Amancio Ortega. Ma a vállalat éves bevételei 68 milliárd dollárra tehető, amit csak és kizárólag a vásárlóinak köszönhet, illetve néhány cseles kis trükkjének. Belegondoltál már abba, hogy miért térnek vissza folyamatosan az emberek ebbe a boltba? Nem igaz? Nos, el kell árulnunk, hogy olyan marketing fogásokat és trükköket alkalmaznak, amik nagyban befolyásolják a vásárlók tudatalattiját. Ma ezeket hoztuk el nektek.

A legdrágább ruhák a bejáratnál helyezkednek el – így keltik fel a figyelmet.

A Zarában a ruhákat ár szerint helyezik el. Mindig a bejáratnál vannak a legdrágábbak, mert a tervezők azt remélik, hogy a vásárlók azonnal beleszeretnek ezekbe a ruhákba. A Zara azt az elméletet vallja, hogy: meglát-megszeret-megvesz. A bolt legtávolabbi részei az olcsóbb ruhákat kereső ügyfelek számára vannak fenntartva, ahol az alapvető ruhák és kiegészítők találhatók meg.

A ruhák, a cipők és a kézitáskák szándékosan vannak egymás mellett.

A Zara üzleteiben nincsenek osztályok, legalábbis abban az értelemben, ahogy megszoktuk. A ruhák, a táskák, a cipők és a kiegészítők ugyanazon a területen vannak. Pontosan emiatt nem kell azon gondolkodnod, hogy melyik cipőhöz melyik ruhát vedd meg, mert a bolt vezetői már eldöntötték. Ez egy nagyon kényelmes megoldás, nemcsak azért mert időt takarítasz meg vele, hanem mert követed a folyamatosan változó trendeket. Negatívum, hogy így a vásárló döntése nem számít mert alternatív lehetőséget dobnak elé.

A Zarának nincs reklámja, de nem azért, mert pénzt akar megtakarítani.

A Zara vásárlói úgy gondolják, hogy a bolt exkluzív, jó minőségű ruhákat árusít, amihez nincs szükség semmilyen promócióra. Gondoljunk csak bele, hogy se a Balenciaga-nak se a Versace-nak TV-s reklámja, de mindenki tudja, hogy prémium minőségű áruk vannak ott.

Ugyanezt csinálja a Zara is. A vásárlók bemennek a boltba, mert valami olyan szeretnének venni, amit se a szomszédjukon, se a munkatársukon nem látnak. A bolt pedig különleges ruhákat kínál nagyon kevés pénzért.

A márka befolyásolja a tudatalattidat: azt érezteti, hogy az elit része vagy.

Zara soha nem fog boltot nyitni egy Walmartban, Auchanban vagy más szupermarketben. A márka nagy figyelmet fordít a üzleteinek elhelyezkedésére. Csak a nagy bevásárlóközpontokban vagy a nagyvárosok fő utcáin nyílhatnak meg.

A Zara mellett szinte mindig van egy kis elit márkabolt. Elegáns és szép ruhájuk van, de túl drágák, a Zara pedig megfizethető kínálatot biztosít. A bolt lehetőséget ad arra, hogy úgy érezd magad, mintha a felső tízezerben lennél.

Egyébként, Kate Middleton segített a márkát kicsit arisztokratikusabbá tenni. A hercegnő bizony igazi Zara rajongó. Esküvője után egy egyszerű, kék ​​Zara ruhát viselt, és természetesen azonnal felhívta magára a figyelmet.

Amit nem adnak el az egyik boltban, azt eladják a másikban.

A Zara ruhák többet utaznak, mint néhány ember. Ez azért van, mert a ruhák, amiket az egyik üzletben nem sikerült eladni, azt majd eladják egy másikban. Egyes ruhák a nyugat európai boltokból, akár az orosz boltokba is eljuthatnak. Viszont, ha egy ruha kollekció nem volt túl sikeres azt újratervezik. Így a kevésbé sikeres ruhák új esélyt kaphatnak.

Különleges értékesítő módszerük van.

Az akciós szezon megkezdése előtt a bolt megpróbálja a lehető legtöbb ruhát szokásos áron eladni. A Zara tele van a régi kollekciójával az újat pedig nem igazán lehet felfedezni. Pár nappal később sokkal alacsonyabb áron próbálják meg eladni, ami általában be is jön a vásárlóknál.

A Zara évente több új kollekciót ad ki, mint bárki más.

Zara stratégiája, hogy gyorsan pörgeti a divatot. A márka folyamatosan váltogatja a kollekcióit, melyek elég rövid ideg maradnak divatosak. A Zara a többi bolttal szemben sokkal több és újabb ruhát, cipőt, táskát, dob piacra, ami néhány havonta változik. Ha valamilyen divatos ruhadarab megjelent a kifutón, hírességen vagy a városban az tuti biztos, hogy rövid időn belül látható lesz a Zara boltjaiban. A bolt évente 450 millió ruhát ad ki, amiben mindenki megtalálja a hozzá legközelebb álló stílust.

Ti gondoltátok volna?

betöltés...