20 takarítási trükk, amellyel egy csomó pénzt és időt takaríthatsz meg

A takarítás nem olcsó mulatság, ha mindenhez külön megveszed a megfelelő tisztítószereket. Ahhoz, hogy a piszoktól és a foltoktól megszabadulj, szerencsére erre nincs szükség. Nem kell az idődet és a pénzedet pazarolni felesleges termékekre. A következő, természetes összetevőket tartalmazó receptekkel a takarítást egészen új szintre emelheted.

Fürdőszoba

1.Ha van maradék kólád, öntsd bele a wc-be, és hagyd állni néhány órát vagy egy egész éjszakát. Ezzel a módszerrel a wc-csésze azon részeit is megtisztíthatod, ahova a wc-kefe nem ér el.

2.A szódabikarbóna nagyon hatékony tisztítószer, amit felhasználhatsz a wc illatosításához is. Szórj több evőkanál szódabikarbónát a wc-csészébe, és várj 10 percet, majd keféld át. A még jobb eredmény érdekében csepegtethetsz bele illóolajat is.

3.Hogy a fürdőszobai csempék ragyogjanak, tisztítsd őket citromlével és szódabikarbónával. Ebből a két hozzávalóból készíts pasztát, majd dörzsöld be vele a csempét, a fürdőkádat vagy a zuhanyzót. Többé nem kell a nehezen szellőző fürdőszobában veszélyes kémiai anyagokat használnod.

4. A vízkő ellen is van egy olcsó és nagyszerű megoldás. Egy félbevágott citromot rögzíts szorosan a csapra, majd 1 óra után forró vízzel öblítsd le. Ha nálad kemény a víz, ez a módszer a kedvenced lesz.

5. A fogkefe és a fogkefetartó sokkal szennyezettebb lehet, mint hinnéd. A hidrogén-peroxid elpusztít minden kórokozót, azonban az egészségre nem veszélyes. Áztasd bele a sörtéket 1 órára, és tölts hidrogén-peroxidot a fogkefe tartóba is.

Konyha

6. Erőfeszítés nélkül tisztíthatod meg a tepsit, ha szódabikarbónát használsz. Szórd bele, majd öntsd fel egy kevés forrásban lévő vízzel. Ekkor habzani kezd. Hagyd állni 1 órát, majd mosd el.

7. A teáskanna vízkőtelenítéséhez keverj össze egy rész vizet egy rész ecettel. Öntsd bele a kannába, majd forrald fel. Öntsd ki a vizet, és mosd el a kannát. Ha nagyon makacs a vízkő, hagyd az ecetes vizet a teáskannában 1 órára, csak ezután forrald fel.

8.A citrom, az ecet és a só keverékéből fantasztikus mosogatószert állíthatsz össze. 4 citromot negyedelj fel, és forralj fel 2 bögre vízben. Keverd meg, majd adj hozzá sót és ecetet, aztán forrald fel újra. A legközelebbi mosogatáshoz mosogatószer helyett ebből használj 3 evőkanállal.

9. Ha kávézol, ne pazarold el a kávézaccot se! Tedd a hűtőbe, hogy elűzd a kellemetlen szagokat. Tedd egy kis befőttesüvegbe, és fedd le egy darab ruhával.

10. A hidrogén-peroxid a konyhában is nagyszerű tisztítószer. Nem mérgező, ezért maximális biztonsággal használhatod a konyhapulton is a baktériumok ellen.

11. A vodkával és az ecettel kifényesítheted a poharakat. Itass át az egyikkel egy papírtörlőt, és dörzsöld az üveget, míg az ragyogó nem lesz.

Mosás

12. A zsíros, olajos foltokat egyszerűen eltávolíthatod hintőporral. Bőven szórj belőle a foltra, és hagyd rajta egy éjszakán át. Ezután mosd ki.

13. A fehérítőtől a ruhák hamar tönkremennek, ez pedig felesleges plusz kiadásokat okoz. Próbáld meg helyettesíteni ecet és szódabikarbóna keverékével. Ettől a ruháid ragyogóan fehérek lesznek.

14. A plüssjátékok tisztításához keverj össze 2 rész szódabikarbónát és 1 rész kukoricakeményítőt. Töltsd a keveréket egy lezárható nejlontasakba, és alaposan rázd össze. A játékot mindenhol érje a keverék. A maradékot porszívózd vagy keféld ki belőle.

15. Ha kifogytál az öblítőből, keverj össze 6 bögre vizet, 3 bögre ecetet és 2 bögre hajkondicionálót. Mosáshoz 2 evőkanállal használj belőle.

Nappali

16. A kanapé tisztításához forralj össze 6 evőkanál szappanpelyhet és 5 dl vizet. A keverék könnyen felhabzik, ezt a habot vidd fel a kárpitra. Dörzsöld át alaposan, majd egy nedves ruhával töröld le. Ez a tisztítószer a szőnyegen is kitűnően működik.

17. Környezetbarát és takarékos megoldás, ha magad készítesz újrahasználható törlőkendőket. Egy edénybe önts 1 bögre forró vizet, ¼ bögre alkoholt és 2 evőkanál mosogatószert. Áztass bele 4-5 textildarabot a keverékbe. Ha illatosítani szeretnéd, kedvenc illóolajadból tégy bele néhány cseppet.

18. Az olívaolaj csodás faápoló. Tégy belőle néhány cseppet egy törlőrongyra, és dörzsöld át vele a fát, hogy szép fényes legyen.

19. Mélytisztítást végezhetsz a szőnyegeken a következő módszerrel. Kezdd a porszívózással, majd készíts pasztát ¼ bögre só, ¼ bögre bórax és ¼ bögre ecet keverékéből. Dörzsöld be vele a szennyezett részeket, foltokat, hagyd megszáradni, majd újra porszívózd ki. Ezután gőzöld át vagy mosd át alaposan.

20. A réz idővel sötétebb lesz. Hogy visszanyerd eredeti színét, keverd össze fél citrom levét 1 evőkanál szódabikarbónával vagy sóval. Miután felhabzott, paszta állagot fog felvenni. Egy puha rongy segítségével dörzsöld át vele a réz felületet, majd mosd le, és szárítsd meg.

via

betöltés...