15 hétköznapi dolog, aminek van egy rejtett célja

A mindennap használt tárgyaink olyannyira a rutin teendőink részét képezik, hogy sokszor észre sem vesszük az azokon megbúvó apró, majdhogynem teljesen rejtett funkciókat. Ha azonban alaposabban is szemügyre vesszük őket, akkor könnyedén rádöbbenhetünk, hogy kedvenc tárgyainkat valójában jóval sokszínűbbnek tervezték, mint gondoltuk. Hadd mutassunk néhány ilyet…🧐

Mik ezek az apró fém gombok a nadrágokon?

Ezek az apró fém gombok valójában szegecsek, amik a farmernadrág “legsebezhetőbb” pontjainak megerősítésére szolgálnak, hogy még tovább tartósak maradhassanak.

Miért van dombornyomott “57”-es szám a Heinz ketchupos üvegek közepén?

Bár szinte kivétel nélkül mindannyian fogtunk már a kezünkben ilyen ketchupos üveget, mégis az emberek alig 11\%-a tudja, hogy mit is jelent a rajta látható 57-es szám. Ez a szám a palack „legérzékenyebb” pontját jelöli, vagyis ezt a pontot kell ütögetnünk ahhoz, hogy a palackban lévő mártás a tányérunkra kerüljön. Ha tehát legközelebb ilyen ketchupos üveget fogsz a kezedbe, ne az üveg alját próbáld meg ütögetni.

Vájat a bögrék alján.

Ezek a vájatok a szárítórácson és a mosogatógép rácsán történő könnyebb/biztosabb elhelyezés céljából lettek kialakítva. Ezenkívül a rajta keresztüláramló levegőnek köszönhetően hűtő funkcióval is bír, így kisebb az esélye annak, hogy a poharak megrepednek a hő (pl. forró tea) hatására.

Ezek a lyukak nem csak akasztás céljából lettek kialakítva a lábasok nyelén.

Egyrészt persze azért, hogy könnyebben tárolhassuk őket a különféle kampós tárolókon, másrészt viszont, hogy a fakanalakat a lyukba helyezve megtartsa azokat, így a kanalakon maradt felesleg nem a konyhapultra, hanem az edénybe csöpög vissza.

Apró lyuk a golyóstoll kupakok végén.

Némileg ellentmond a józan észnek, hiszen így hamarabb kiszáradnak a tollak, ám biztonsági szempontból nélkülözhetetlenek: ha valaki esetleg véletlenül lenyeli, ne fulladhasson meg, amíg kiérkezik hozzá a segítség.

Miért van pompon a sapkák tetején?

Egyrészt persze azért, mert cukik és divatosak, de ha a valódi okát keressük, ahhoz némileg vissza kell repülnünk az időben. Az eredeti pomponos sapkákat ugyanis a francia tengerészek kezdték el használni, hogy a hajótestben mozogva a hirtelen mozdulatok közben ne rögtön a fejüket verjék be az alacsonyan elhelyezett csövekbe és egyéb tárgyakba, hanem a sapkájukon lévő pompon – amolyan figyelmeztetésképpen – jelezzen nekik, ha közeledik valami a fejükhöz.

Miért van fém vége a mérőszalagoknak?

A legfőbb oka, hogy a mérni kívánt tárgyak szélébe beakasztva így tulajdonképpen egy kézzel is használhatóvá válik a mérőszalag. Gyakran találkozhatunk olyan mérőszalagokkal, melyeknek ez a fém vége még recés is – természetesen az sem véletlen. Az ilyen kialakítású mérőszalagokat direkt úgy tervezték, hogy a recés fém vég segítségével ceruza nélkül is bejelölhetővé váljon a lemért távolság a különféle felületeken.

A legtöbb gyerekzáras kupak sima kupakká alakítható.

Kevesen tudják, de a legtöbb gyerekzáras kupak könnyedén sima kupakká alakítható, ehhez csak annyi a teendő, hogy a felbontás után fordítva kell visszatekerni a tubusra (már amennyiben ilyen funkcióval bír a kupak) és ezután már sima kupakként használható.

Miért van apró kidudorodás az “F” és “J” billentyűkön?

Irányjelző billentyűknek nevezik őket: a gyors és gépírók ezekhez igazítják a mutatóujjaikat gépelés közben.

A mozgólépcső szélén lévő kefe nem cipőtisztítóként funkcionál.

Bár mindannyian rögtönzött cipőpucolásra használjuk, ez a kefe valójában azért van a mozgólépcsők szélén, hogy megakadályozza az utasok cipőjének-lábának, vagy a cipőkről származó szennyeződésnek a bekerülését a mozgólépcső belső szerkezetébe, (a lépcső és az oldalfal között) méghozzá azon egyszerű oknál fogva, hogy az utasok a keféhez érve ösztönösen elrántják a lábukat az oldalfaltól.

A csavarhúzókat könnyedén kombinálhatjuk a csavarkulcsokkal.

Csak meg kell találnunk a csavarhúzónk méretéhez passzoló csavarkulcsot, és már indulhat is a móka.

Apró nyíl az üzemanyagszint-jelző piktogram mellett.

Ez a nyíl mutatja, hogy a gépkocsi melyik oldalán helyezkedik el az üzemanyagtank-nyílás.

Apró szárnyak a laptoptöltők adapterén.

Ezek az apró szárnyak segítenek, hogy az utazások alkalmával könnyedén elcsomagolhassuk, ráadásul ne gubancolódhasson össze a táskánkban.

Apró lyuk a kamera és a vaku között.

Ez az apró lyuk valójában egy hátsó mikrofon, hogy a hátsó kamerával készült videofelvételek hangja még kielégítőbb minőségű legyen.

Apró lyuk a lakatok alján.

Ez az apró lyuk tulajdonképpen szárítási funkciókat szolgál: a rajta keresztüláramló levegő ugyanis segít kiszárítani a például esős időjárás következtében a lakat belsejébe jutó nedvességet, ami nem csak elrozsdásíthatná annak belsejét, de egy esetleges hirtelen fagy alkalmával akár szét is repeszthetné azt.

via

betöltés...