10 hiba, amit minden macskatulajdonosnak abba kellene hagynia

Még a legtapasztaltabb macskatulajdonosok is követhetnek el olyan hibákat, melyekről nem is tudnak. Amellett, hogy a cicagazdik kénytelenek elviselni a macskák egészségügyi okokból fontos kellemetlen tulajdonságait (harapás, rágás), számos olyan dolog létezik, amire rendkívül oda kell figyelni egy macska gondozása esetén.

Cikkünkben most a 10 leggyakoribb hibát gyűjtöttük össze, melyeket a macskatulajdonosok többsége még ma is sokszor elkövet.

Kasztrálás és ivartalanítás mellőzése

Fent egy várandós macska röntgenképe, alul egy ivartalanítotté látható.

Ezek az eljárások legtöbb esetben pozitív hatással van a háziállatok testére. A macskákban például csökken az emlőrák és a hererák kialakulásának kockázata, ráadásul a kasztrált macskák ritkábban szöknek el otthonról vagy mutatnak agressziót.

Macskafürdetés

Még a kutyákat is nehéz megfürdetni, pláne a macskákat. A legnagyobb hiba azonban, hogy a macskákat nem is kell fürdetni: rendszeresen tisztítják magukat. Ha az állat nagyon piszkos, egyszerűen töröljük át egy nedves törlőkendővel. Ha a helyzet mégis úgy kívánja, hogy meg kell fürdetnünk őt, akkor is próbáljunk meg csak a szennyezett területre koncentrálni.

Csak száraz táppal etetés

A száraz macskatáp csak előétel, nem tudja kielégíteni a cicák éhségét. A megfelelő egészség érdekében muszáj nedves ételt is adni a cicáknak, lehetőleg naponta többször, kis adagokban. Ugyanakkor a száraz ételt sem szabad teljesen mellőzni – ez egyfajta snack a cicáknak.

Nem járnak állatorvoshoz

Még ha szobacicánk is van, aki el sem hagyja az ágyat, akkor sem szabad figyelmen kívül hagyni a kötelező oldásokat. Csak azért, mert az állat a négy fal között él, az még nem garancia rá, hogy nem fog megfertőződni. Hat havonta egyszer legalább érdemes állatorvossal is átvizsgáltatni a cicánkat.

Veszélyes szobanövények

Néhány szobanövény mérgező a háziállatokra nézve. Mivel a macskák szeretik harapdálni és megkóstolni a szobanövényeket, ezért mindig érdemes megbizonyosodnunk arról, hogy az otthonunkban lévő növények nem mérgezők-e az állatoknak. A macskákra nézve legmérgezőbb növények között van például az azélea, a nárcisz, az aloe, a begónia, a kála és a fikusz.

Bántalmazás és leszidás rossz viselkedés esetén

A macskák leggyakoribb rosszaságai valójában az egészségük megőrzése érdekében történik. A cicák karmolják és harapdálják a bútorokat, vagy akár minket is – ez azonban a természetes viselkedésük részét képezi, enélkül komoly egészségügyi problémáik támadhatnának.

Ha a cica nem a macskaalomba végzi a dolgát, az szintén egészségügyi problémákra utalhat, vagy arra, hogy az alom nem megfelelő. Ha rácsapunk a cica orrára, azzal csak azt fogjuk elérni, hogy félni kezd tőlünk és ingerlékennyé válik.

Cicavásárlás gyerekeknek

A gyerekeket nem szabad egyedül hagyni a cicákkal, ugyanis komoly sérüléseket okozhatnak egymásnak oda-vissza. A gyerekek sikoltozása megijesztheti a macskákat, amitől könnyen agresszívvé válhatnak. Ha macska van a házban, akkor mindig legyünk a közelben, amikor a gyermek játszik vele.

Nem veszik figyelembe a macskák magánéletét

Csakúgy, mint az embereknek, a macskáknak is szükségük van egy személyes térre, ahol kényelmesen és biztonságosan érezhetik magukat. Ezért fontos, hogy még a szobacicáknak is legyen egy olyan kényelmes rejtett kuckó a házban, ahol elbújhat a világ elől és megpihenhet.

Tejjel itatás

A cicák számára kizárólag egy fajta tej hasznos: az anyatej. Serdülőkorban azonban a testük átalakul és kevesebb olyan enzimet termel, ami a tej megemésztéséhez szükséges, ezért a macskák többsége laktóz intoleráns és tilos tejet adni nekik.

Karom eltávolítás

Sok országban már törvény tiltja a házi macskák körmeinek eltávolítását. Ez nagyjából olyan, mintha nekünk a lábujjainkat vágnák le: a cicák ezután erős fájdalmat éreznek járás közben.

betöltés...