11 bizarr esküvői hagyomány a világ minden tájáról

Léteznek olyan esküvői tradíciók – mint a legénybúcsú, vagy a menyasszonyi csokor elhajítása – melyeket szerte a világon ismernek és gyakorolnak. Vannak viszont olyan rituálék is, melyek kifejezetten bizonyos országokra, népcsoportokra jellemzőek.

Csokorba gyűjtöttünk néhányat a legérdekesebbek közül.

1. Fűrészelés – Németország

Régi német hagyomány, hogy az ifjú pár egy nagyméretű, kétnyelű fűrésszel kettéfűrészel egy hosszú fahasábot vagy vékonyabb gerendát. Ez azt jelképezi, hogy a házastársak képesek együtt dolgozni, és bármilyen felmerülő akadályon túljutni.

2. Két kisgyermek – Szudán

A szudáni nuer törzsben a vőlegény csak akkor veheti feleségül választottját, ha bizonyos mennyiségű marhával fizet érte. A frigy akkor válik hivatalossá, amikor a feleség két gyermekkel ajándékozza meg férjét. Ha az asszony csupán egyetlen gyermeket hoz világra, ura váláshoz folyamodhat. Ha a férj meghal, a friss özvegy házastársa onnantól az elhunyt fiútestvére lesz.

3. Harangtörés – Guatemala

Guatemalában az esküvői szertartást követően a férj otthonában tartanak egy fogadást. Az ifjú férj édesanyja a jólétet és a bőséget jelképező rizzsel, liszttel és gabonaszemekkel teli, fehér színű harang összetörésével köszönti az újdonsült házaspárt.

4. Pohártörés – zsidó hagyomány

Amikor a zsidó hagyomány szerinti szertartás véget ér, a fiatal párnak egy textilzsákba rakott poharat kell a talpa alatt apró darabokra törnie. Ennek számos jelentése van: többek közt azt hivatott demonstrálni, hogy a házasság során bánat és öröm egyaránt előfordul, illetve, hogy a házaspár jóban-rosszban kitart egymás mellett.

5. Sírás – Kína

A kínai tujia népcsoportból származó menyasszonynak az esküvőt megelőző egy hónapon át minden nap, illetve magán a szertartáson is egy órát sírnia kell. Amikor már tizedik napja sír, csatlakozik hozzá az édesanyja, majd még tíz nappal később a nagymama is. A hónap végére a család valamennyi nőtagja ott zokog a leendő feleség oldalán. Ez náluk az öröm és a boldogság kifejezése. Lévén, hogy a nők mindegyike különböző hangon sír, az egész úgy hangzik, mint valamiféle dal.

6. Henna – India

Az esküvőt megelőző éjjel a menyasszony családjának nőtagjai mehendit tartanak, ami egy rendkívül színpompás esemény. Egy hivatásos festő vagy egy rokon hennatetoválást készít a menyasszony, illetve a megjelent asszonyok, lányok kezére és lábára. A minták a spirituális ébredést, a boldogságot, a szépséget és az áldozatot jelképezik. Ez a hagyomány számos ázsiai országban népszerű.

7. Kenyér és só – Oroszország

View this post on Instagram

#каравай #хлебдасоль Свадьба 💐– это прекрасное и запоминающееся событие в жизни любой пары. К этому мероприятию готовятся долго и тщательно. Свадебное платье👗, кольца💍, фотограф📷 – все это и многое другое является предметом забот. Важной традицией является и свадебный каравай. В старые времена он считался оберегом для молодых, символом достатка💰. Банкет-Холл отеля "Аврора " г. Челябинск ☎7777-498 #свадьбавчелябинске #банкетхоллотельаврора #ОтельАврораЧелябинск #отельчелябинск #HotelAvrora #белыйзал #организациябанкетов #свадьбаотель

A post shared by Банкет-холл "Аврора" Челябинск (@avrora_banket_hall) on

Oroszországban a lakodalom során a menyasszony és a vőlegény szülei kenyérrel és sóval üdvözlik az ifjú párt. Ez a hagyomány a vendégszeretet jelképezi. Mindketten letörnek egy darab kenyeret, sót szórnak rá, majd megetetik egymást. Az a hiedelem járja, hogy aki a nagyobb darabot töri, az lesz közös otthonukban a családfő. A szertartás után minden vendég kap egy darabka lakodalmi kenyeret, vagyis karavajt.

8. A menyasszony elrablása – több európai ország (pl. Magyarország, Románia)

Több európai országban is az a szokás, hogy “váltságdíjat” remélve elrabolják a menyasszonyt. Romániában például az esküvő előtt, míg nálunk lakodalom közben. A menyasszonyt, illetve a friss arát családtagok, barátok vagy egy felbérelt színész rabolja el, és a leendő férjnek pénzzel, itallal, feladatok megoldásával vagy romantikus gesztusokkal kell „visszavásárolnia”.

9. A menyasszony leköpködése – Kenya

A kenyai maszáj lányokat általában náluk jóval idősebb férfihez adják feleségül. Az esküvői szertartást követően a menyasszony apja vagy bátyja ráköp az ifjú ara fejére, áldás gyanánt. A fiatalasszony ezután újdonsült férje oldalán elindul a házból, és gyalog teszi meg az utat új otthonáig, akármilyen messze is van.

10. Fürdőszoba-tilalom – Indonézia

Az indonéz szigetvilághoz tartozó Borneón élő tidong törzs ősi esküvői hagyományt követ. Az ifjú párnak a szertartás után három napig nem szabad használnia az illemhelyet. A lakodalmon ezért is kapnak csak kevés ételt és italt. Úgy hiszik, eme népszokás hosszú, boldog, termékeny házasságot eredményez, és ha megtörik a hagyományt, nagy szerencsétlenség éri őket.

11. Menyasszonybaba – Puerto Rico

A közép-amerikai szigetállamban az esküvőkre készítenek egy menyasszonybabát, ami hasonlít a menyasszonyra, és úgy is van felöltöztetve, mint ő. A babát talizmánokkal takarják be, amiket aztán később leszednek róla és a vendégeknek adják, akik cserébe pénzt tesznek a babára.

betöltés...