10 dolog, amit az ókori emberek csináltak, de ma már teljesen furcsa lenne

Ma már el sem tudjuk képzelni milyen volt az ókorban az élet. Akkori tudásukkal az emberek próbálták az orvoslást és a mindennapi életet is hasonló módon élni mint mi manapság. Bár közel nem voltak a mi világunkhoz. A kezdetleges volt minden akkoriban.

1.Az emberek már ősi idők óta festik a hajukat. Ezt mindig az adott idő tudásának megfelelően csinálták. A görögök és a rómaiak kémiai anyagokat használtak. Pl.: ként és ólmot is használtak. Ez persze az egészségüknek is ártott.

2. A nők már az őskorban is törekedtek megjelenésük javításán. Fontosnak tartották már akkoriban is a keblek tökéletes formáját. Ezért különböző trükkökkel, házi készítésű nagyobbító krémek használatával, próbálták ennek látszatát kelteni. Később 1895- ben végezték az első műtétet. Akkoriban még csak a daganatos sejtek kivágása miatt. Ezek korrigálására találták ki, hogy a kivágott szöveteket kitöltik. Akkoriban erre a célra üveggolyót és gumit használtak.

3.Nehéz elhinni de az állati ürüléket az ókorban a gyógyászatban használták fel.Például az ókori Görögországban élő nők úgy vélték, hogy a krokodiltrágya fogamzásgátló hatással bír. Ezért behelyezték a hüvelyükbe.

4.Akkoriban azt gondolták az orvosok, hogy a különböző fejfájásokat és a görcsöket a rossz szellemek okozzák. Ezért találták ki, hogy ha lyukat fúrnak a koponyába akkor megszabadulunk a gonosztól.

5.Az ókori Rómában a temetések egy felvonulással kezdődtek. A halottat vitték elől, őket követték a síró hozzátartozók. Minél több ember vett részt a temetésen, annál nagyobb tiszteletnek örvendett a család. Ezért szokássá vált olyan különleges nőket bérelni, akik sírnak, hogy lenyűgözzék a tömegeket. Annak érdekében, hogy a szomorúságuk hihetőbb legyen, a nők megkarcolták az arcukat, hogy vérezzenek is.

6. Az apák a családokban a főnökök. Jogukban állt megölni a lányaik szeretőét is. Az apa mondta meg, hogy a lányának kihez kell férjhez mennie. Ha házasságon kívüli intim kapcsolatot létesített valakivel az apa megölhette mindkettőjüket törvényesen.

7. Az apa nem csak a lányaik életébe szólhattak bele, hanem az egész családot uralták. A fiaikat eladhatták rabszolgának, ha úgy tartották jónak.De a törvény ezt csak 3-szor engedélyezte.

8.Abban az időben nem nagyon tudták az orvosok megállapítani a terhességet. Ezért különböző hiedelmek alapján próbálták kideríteni. Például a vizeletbe búzaszemeket kellet tenni. Ha terhes kicsirázott. Vagy a másik módszer, hogy a hüvelybe fokhagymát helyeztek. Ha az orvos másnap érezte az asszony leheletén a fokhagymaszagot a nőt terhesnek mondta.

9.Az ókori Egyiptomban élő emberek imádták a macskákat. Úgy gondolták, hogy a macskák szerencsét hoztak a családokba, ahol éltek. Bastet , az otthon istennőjét is macskaként vagy macskaköves nőként ábrázolták. A macskákat szentként tartották, és bárkit, aki ártott nekik, halálra ítélték.

10. Az ókorban csak a gazdagabbak, tehetősebbek engedhették meg maguknak, hogy saját fürdőszobájuk legyen. A Lakosság 95\%-a közös, nyilvános mosdókat használt.

betöltés...