13 lélegzetelállító felhőkarcoló, amely lenyűgözte a világot

Manapság a modern mérnökök figyelemreméltó alkotásokkal nyűgöznek le bennünket. Évről évre egyre több lélegzetelállító felhőkarcolót láthatunk, amelyek magasságukkal lenyűgöznek bennünket. Minden egyes építészeti remekmű befejezése után csodálattal nézzük ezeket, hiszen valami olyasmit láthatunk, amit addig elképzelhetetlennek tartottunk.

Mostani cikkünkben összegyűjtöttünk néhány hihetetlennek tűnő építészeti csodát a világ minden tájáról:

1. One World Trade Center – New York, Egyesült Államok

A One world Trade Center illetve korábbi tervek szerint a Freedom Tower komplexum építésekor a mérnökök arra törekedtek, hogy az építmény emlékeztessen bennünket a szeptember 11-én bekövetkezett pusztító terrortámadásra. A 2012-ben elkészült One Worl Trade Center a 104 emeletével jelenleg az Egyesült Államok legmagasabb épülete, 541,3 méter (1776 láb) magas. Az 1776-os szám szándékos utalás a függetlenségi nyilatkozat aláírásának évére.

2. Evolution Tower – Moszkva, Oroszország

A 2014-ben megépült Evolution Tower, 255 méteres magasságával elnyerte a 2015-ös Emporis Skyscraper Awards második helyét, amely annyit jelent, mint a világ egyk legjobban megépített felhőkarcolója. Az építészeti remekművet a brit RMJM Architects iroda tervezett, a két egymásba fonódó, megcsavart DNS alakzat az egyének, a családok, és a nemzedékek együttlétét szimbolizálja.

3. Agora Tower – Tajvan

A tajvani “szmogfogyasztó” környezetbarát torony a régió egyik legnagyobb lakóhelye. A tervpályázatot Vincent Callebaut építész nyerte 2010-ben. A lépcsőzetes zöld külső egy úttörő koncepciója a fenntartható ökoépítésnek.

4. Lakhata Center – Szentpétervár, Oroszország

A Lakhata Center 462 méteres magasságával Oroszország legmagasabb épülete ugyanakkor ez számít a legészakibb felhőkarcolónak a világon. Az épület alapjainak öntésekor a Guinness rekordok könyvébe is bekerültek a világ legnagyobb betonöntvénye címmel.

5. W350 – Tokió, Japán

A tervek szerint a W350-es felhőkarcolót 2041-ben fogják átadni, mely a világ legmagasabb fa felhőkarcolója lesz. Az épület megtervezésekor a mérnökök a természetes hatást tartották szem előtt. Az épületet úgy tervezték, hogy a friss levegő és a napsütés az épület belsejébe is be tudjon hatolni. Az építészek célja, hogy a rideg városi környezetet melegebbé és élvezhetőbbé tegyék a lakosok számára.

6. Dynamic Tower – Dubai, Egyesült Arab Emírségek

A forradalmi épület egy 420 méter magas, 80 emeletes mozgó felhőkarcoló lesz, amit az Egyesült Arab Emírségekben, Dubajban fognak felépíteni David Fisher javaslatára. Egyedülálló módon az épület minden minden szintje külön elforgatható lesz. Ennek eredményeképpen a lakrészekből folyamatosan változna a kilátás. Az épület egy teljes fordulatot 90 perc alatt tenne meg.

7. Grand Lisboa – Makaó, Kína

Az ikonikus felhőkarcoló valóban kitűnik Makaó láthatárából. Bár Makaó területe csak egy átlagos budapesti kerületéhez mérhető, ez a világ legsűrűbben lakott helye. Ennek ellenére itt található a világ egyik legszebb és legegyedibb építménye, az arany színű ablakokkal rendelkező, lótuszvirágot ábrázoló Grand Lisboa, mely egy 400 szobás hotelnek (Grand Lisboa Hotel) ad otthont. Egy éjszaka az ötcsillagos szállodában amúgy 30-36 ezer Ft között mozog, szóval az ára nem is olyan vészes.

8. Moszkvai Állami Egyetm – Moszkva, Oroszország

A Moszkvai Állami Egyetem, a világ legnagyobb oktatási épülete, melyet Erzsébet cárnő alapított 1755-ben Mihail Vasziljevics Lomonoszov polihisztor kezdeményezésére. Az egyetem több mint 600 épülettel rendelkezik, a főépület a Veréb-hegyen található. 47 000 hallgatóval és 4000 oktatóval rendelkezik, 29 karán több mint 350 tanszékkel.

9. The Big Bend – New York, USA

Egyelőre csak tervezőasztalon létezik a New York-i felhőkarcoló.

Mi lenne, ha a magasságot hosszúsággal helyettesítenénk?”
– tette fel a kérdést az amerikai Oiio tervezőiroda, amikor megalkotta az U alakú Big Bend terveit. New Yorkban ugyanis problémát okoznak az ingatlanfejlesztőknek a különböző korlátozások, miközben mindegyikük szeretne valami különlegessel előrukkolni. Ha megvalósul a Central Parkra néző torony, akkor ilyen lesz. Hossza 1,22 kilométer földtől földik, ez pedig jóval meghaladná a jelelegi rekordot tartó dibaji Burdzs Kalifa 828 méteres tornyát.

10. Al Noor-torony – Casablanca, Marokkó

Ha az építészeknek sikerül felépíteniük a mérnökök által tervezett Al Noor néven ismert tornyot, akkor ez lesz Afrika legmagasabb épülete. Amédée Santalo francia tervező szerint a torony egy töltőtollhoz hasonlít, amely azt szimbolizálja, hogy Sheikh Tarek bin Laden át fogja írni Afrika jövőjét.

11. Jeddah-torony – Jeddah, Szaúd-Arábia

A becslések szerint 2020-ban fejeződik be a Jeddah-torony építése, amely az első épület lesz a világon, amely eléri az 1 km-es magasságot.

12. Kingdom Center – Rijád, Szaúd-Arábia

A világ harmadik legmagasabb épülete Nagy Britanniában található. Az épület tetején lévő fordított ívet a város nyakláncaként is emlegetik.

13. Q1 – Gold Coast, Ausztrália

A figyelemre méltó mérnöki munka Ausztrália egyik legjelentősebb ikonikus épülete. A torony designját a 2000-es Sydney olimpiai fáklya ihlette.

via

betöltés...