A 15 legdrágább folyadék a Földön, amelyeknek egy részét még otthon is használjuk

Elsőre biztosan rávágod, hogy ‘nem, én soha’. Pedig meg fogsz lepődni, milyen hétköznapi folyadékok tartoznak a TOP15-be.

Mindenki máshogy áll a pénzhez, azonban vannak olyan dolgok, amik kétség kívül mindenki szerint drágák. Ki gondolná, hogy folyadékok is vannak, amelyek megdöbbentően sokat érnek? Nem aranyról és gyémántokról van szó, hanem sok meglepően általános, hétköznapi dologról, amelyeknek előállítása nagyon sokba kerül.

Összeszedtük a világ legdrágább folyadékjait.

15. Hibajavító – 10 000 forint/liter

Egyszerű fehér festéknek tűnhet, de valójában nem az. Összetevői miatt ugrik ilyen magasra az ára, hiszen oldószerbenzint, diszpergálószereket és illatanyagokot is tartalmaznak a kis flakonok. Egy-egy elírt szó után gyakran nyúlunk érte, hogy mentsük a menthetőt.

14. Penicillin – 15 000 forint/liter

A penicillin egy antibiotikum csoport összefoglaló elnevezése, amely magában foglalja a V penicillin, a G penicillin, és prokain benzil-penicillin változatokat is. A penicillint elsősorban különböző fertőzések kezelésére használják.

13. Pacsuliolaj – 42 000 forint/liter

Ez a drága illóolaj a pogostemon, vagy más néven a büdösmenta friss vagy szárított leveléből készül.

Az olaj felhasználása igen széleskörű: fertőtlenítő hatású, amely a láz, a gombás fertőzések, sőt még a vesekövek kezelésében is segít. Ráadásul a rossz testszagokat is elnyomja.

12. Emberi vér – 92 000 forint/liter

Egy felnőtt emberi testben nagyjából 5 liter vér van, és a test életképtelen lenne nélküle. Ma már sokan adományoznak vért, de annak szállítása és raktározása igen drága folyamat, ezért ér ilyen sokat.

11. GHB, vagy Gina – 152 500 forint/liter

A GHB – gamma-hidroxibutirát – a narkolepszia és inszomnia, a kataplexia és az alkoholizmus ellen használt, a természetben is megtalálható vegyület. A GHB egy igen elterjedt randidrog, nagyon sok országban illegális.

10. Körömlakk – 152 000 forint/liter

Ez az ár az Essie termékei alapján lett kiszámolva, amely a világ egyik legjobb minőségű, és egyben legtrendibb lakkja. De nagyon sok luxus cég van, amelyek még ennél is többet kérnek el a szépségápolási termékért.

9. Fekete nyomdafesték – 164 000 forint/liter

Nem csoda, ha meglepődsz ezen, hiszen ez aztán tényleg egy mindennapi folyadék. Ez az ár a legjobb minőségű és leghíresebb márkák alapján lett kiszámolva. A gyártók pedig nagyon sok pénzt fektetnek abba, hogy a legjobb minőségű nyomdafestéket megtalálják.

8. Higany – 205 000 forint/ liter

A higany az egyetlen fém, amely szobahőmérsékleten folyadék formájában létezik. Főleg hőmérők előállítására használják, de a vegyipar, a fémgyártás és a mezőgazdaság is széleskörűen hasznosítja.

7. Inzulin – 904 000 forint/liter

Az inzulint a hasnyálmirigy természetes módon termeli a szervezetben. Megemeli a glükózszintet a vérben, és így segíti az anyagcsere folyamatait. Az inzulin a cukorbetegség kezelésére szolgáló elengedhetetlen gyógyszer.

6. Chanel No.5 – 1 608 000 forint/liter

A legendás parfümöt mindenki ismeri. Először 1922-ben került a boltok polcaira, de a Chanel No.5 még mindig igen népszerű termék. A ritka virágszirmokból és gyökerekből kinyert olajok teszik ennyire drágává a parfümöt.

5. Tőrfarkú rákfélék vére – 3 675 000 forint/ liter

Ennek a rákfélének a vére nem tartalmaz hemoglobint, ehelyett hemocianint tartalmaz, amitől a rák vére kékszínű. Amikor kórokozók vagy baktériumok kerülnek a vérbe, az nagyon gyorsan alvadni kezd. Ez a tulajdonsága nagyon fontos a gyógyszeriparnak, és a legtöbb gyógyszert a tőfarkú rákok vérében tesztelik. (A rákokat szabadon engedik, miután vért vettek tőlük.)

4. LSD – 7 538 000 forint/liter

Ez a veszélyes pszichedelikus drog nagyon népszerű volt a hippik körében. Ma az LSD a világ legtöbb országában illegális.

3. A királykobra mérge – 9 367 000 forint/liter

Ez a kobra a világ egyik legveszélyesebb kígyója. Egyetlen marása képes egy felnőtt elefánttal végezni. A mérgük összegyűjtését végző emberek, saját életüket kockáztatják a veszélyes faladat közben. Az anyag mégis nagyon értékes, a Parkinson, Alzheimer, skizofrénia és depresszió elleni gyógyszerek kutatásában.

2. A skorpió mérge – 2,5 milliárd forint/liter

A skorpió mérgében található fehérjét sok betegség kezelésben használjak. A sclerosis multiplex és gyulladásos bélbetegségek is ezek köze tartoznak.

1. A világ legdrágább alkoholos itala – 9,3 milliárd forint/üveg

Hihetetlen, de az D’Amalfi Limoncello Supreme egy palackja bizony ennyibe kerül. Az italt az olasz Amalfi partvonalon termesztett citromokból készítik, de nem ettől ennyire drága a likőr. A palack nyakát 3 darab 13 karátos gyémánt díszíti, és egy különleges 18 és fél karátos darab csillog a közepén.

Íme az üveg:

Az talán nem annyira meglepő, hogy eddig csak 2 üveggel készítettek az italból…

betöltés...