14 valótlan orvosi hiedelem, amit még a legtöbben igaznak gondolnak

Az emberek sok olyan dologban hisznek, amik valójában nem is úgy vannak, ahogy gondolták. Rengeteg hiedelem van például az étkezési szokásokról, a sportról, vagy a betegségekről, de mára már az orvostudomány bebizonyította, hogy minden, amit eddig hittünk az nem igaz. Annak érdekében, hogy fény derüljön az igazságra, elhoztuk nektek ezt a cikket, amiben bemutatunk 14 hamis téveszmét, amit nagyon sokan még mindig igaznak gondolnak.

Ha túlsúlyos vagy, akkor beteg is.

Dr. Steven N. Blair és csapata tanulmánya szerint fele annyi túlsúlyos ember huny el, mint normál testalkatú. Ugyanis a BMI indexen kívül más tényezőket is figyelembe kell venni annak megállapításakor, hogy egy személy a túlsúlyos kategóriába tartozik-e.

A túl sok sóbevitel, egészségtelen.

Biztos hallottad már, ha fogyni akarsz, vagy ha helyre akarod állítani a vérnyomásod, akkor kevesebb sót kellene enned. Ám tanulmányok kimutatták, hogy vannak bizonyos esetek, mikor igenis növelni kell a sóbevitelt. Ha túl keveset fogyasztunk belőle, cukorbetegséghez vezethet, sőt elraktározza a testünk a felesleges zsírokat is.

A bioélelmiszerek növényvédő szer mentesek és egészségesek.

Ma már egyre népszerűbbek a bioélelmiszerek, mert azt hisszük, hogy egészségesebb, illetve, hogy semmilyen vegyi anyaggal nincs kezelve. Ez tévedés! Van egy lista, amin 20 olyan anyag szerepel, amivel a bioélelmiszereket kezelik és ezeknek a használatát az Egyesült Államok megbízott szervei hagyták jóvá. Csak akkor ehetsz peszticid mentes élelmiszert, ha te magad termeszted a saját kertedben.

(Peszticid=növényvédő szer)

A méz jobb, mint a cukor.

Valójában a méz sokkal több kalóriát tartalmaz, sőt, majdhogynem ugyanolyan káros, mint a cukor. A túlzott mézfogyasztás súlygyarapodáshoz, cukorbetegséghez, máj-, és szívbetegségekhez vezethet.

Csak a 10\%-át használjuk az agyunknak.

Nos, számos tudós és tanulmány bebizonyította, hogy szinte agyunk teljes egésze aktívan működik életünk során. Ám mivel minden egyes cselekedetünket és tevékenységünket agyunk más-más részei irányítják, ezért az összes központ nem tud egyszerre működni. Az olyan lenne, mintha valaki egy azon időben akarna enni, biciklizni és olvasni.

A mikrohullám rákot okoz.

Nagyon sok tudós megerősítette, hogy a mikrohullám nem okoz rákot! A mikrohullámok olyan sugárzást bocsátanak ki, amelyek csak az élelmiszerekben lévő vízmolekulákat melegítik fel, az ételben viszont semmilyen kárt nem tesz, ahogy az emberben sem. Egyetlen dologra kell figyelni, hogy a mikróba ne tegyünk fémet!

A joghurt és a túró javítja az emésztést.

A probiotikumok lassan épülnek be az emberek szervezetébe, amelyek olyan jótékony baktériumokat tartalmaznak, melyek pozitív hatással vannak az emésztésre. Viszont, ha a testünkben van már baktérium, honnan tudjuk biztosra, hogy a joghurtból származók vannak ránk jó hatással? Ezen felül pedig a legtöbb boltban kapható joghurt, tele van mindenféle adalékanyaggal, amitől egyáltalán nem mondható egészségesnek.

Az éjszakai evés hizlaló.

Igazság szerint mindegy mennyit eszel egy nap, a lényeg az, hogy mennyit edzel mellé. A kettő közti egyensúly határozza meg, hogy elhízol-e nem pedig az, hogy mikor eszel.

A tej egészséges és jót tesz a csontoknak.

Tudósok alátámasztották, hogy semmilyen összefüggés nincs a tej fogyasztása, valamint az egészséges csontok között. Egyetlen pohár tej nem fogja fedezni azt a mennyiségű D-vitamin és kalcium mennyiséget, amennyi szükséges lenne az emberi szervezet számára.

Mindig nyújtani kell edzés előtt.

Olasz kutatók szerint egyáltalán nem hatékony az edzés előtti nyújtás. Például egy tanulmány keretein belül rájöttek, hogy a biciklisek teljesítményét 5\%-kal csökkenti. Így , ha legközelebb edzeni mész már tudod, hogy nem kell 3-5 percet nyújtanod a gyakorlatok elvégzése előtt.

A nyelvünknek négy része van.

Biztos tanultad már az iskolában, hogy nyelvünknek négy része van, amivel az édes, a sós, a savanyú és a keserű ízeket érezzük. Ám valójában több ezer ízlelőbimbó van a nyelvünkön, és ők mind együtt dolgoznak. Ahhoz, hogy bebizonyítsuk a nyelv térkép nem valós, tegyél egy kis sót a nyelved hegyére.

Csak a fejre mért hatalmas ütés idézheti elő az agyrázkódást.

Tévedés, ha valaki azt hiszi csak és kizárólag fejre mért ütéssel lehet egy embernek agyrázkódása. Igazából bármilyen jellegű nagyobb ütés okozhat, ami a fejre is kiterjed. Még, ha agyunk a koponyánk belsejébe is van süllyedve, akkor is kaphat akkora ütést, ami komoly károkat okoz. Pontosan emiatt fontos elmenni az orvoshoz, ha bármilyen sérülés ér bennünket.

A vakok semmit sem látnak.

Sokan azt hiszik, a vakok teljes sötétséget látnak, ám ez nem teljesen igaz. Ugyanis előfordulnak olyan esetek, mikor homályos körvonalakat, alakzatokat vagy mintákat is látnak.

8 órát kell aludni, hogy kipihentek legyünk.

Tanulmányok bizonyították, hogy őseinknek is elegendő volt 6-7 óra alvás úgy, hogy egész álló nap fizikai tevékenységet végeztek. Sőt az is kiderült, hogy ha túl sokáig alszunk, sokkal fáradtabbak és ingerültebbek leszünk a nap folyamán, mintha felkeltünk volna időben.

Te mit gondolsz ezekről?

betöltés...