Mi a mosolygó depresszió, és mit tehetsz, ha valaki, akit szeretsz, ebben szenved

Ha beírod az Instagramra, hogy “#faceofdepression”, számtalan mennyiségű képet láthatsz olyan emberekről, akik mosolyognak és boldognak tűnnek, de valójában mélységes depresszióban szenvednek. Vannak olyan alkalma, mikor az ilyen jellegű képeket maguk a depresszióban szenvedő emberek teszik közzé, viszont sokkal több olyan eset van, mikor rokonok és barátok töltik fel a fotókat. Az ilyen depressziót mosolygó depressziónak nevezik, melynek tüneteit nagyon nehéz felismerni. Mai cikkünket azzal a céllal hoztuk létre, hogy elmondjuk milyen tünetei vannak ennek a problémának, és hogyan lehet segíteni az ilyen embereken.

Mi a mosolygó depresszió, és miért lehet veszélyes?

“Néhány nappal ezelőtt a férjem véget vetett a saját éltének. Ilyen gondolatok voltak a fejében, de erről mit sem tudtam.”

A mosolygó depresszió azt jelenti, hogy az illető megpróbál boldognak és vidámnak tűnni mások előtt, miközben lelke mélyén iszonyúan szenved. Mivel kívülről ez nem mutatkozik ezért a család és a barátok nem gondolják azt, hogy valami nincs rendben. Ezen felül ezek az emberek gyakran nem veszik észre, hogy problémáik vannak, ezért sem keresnek támogatást és nem kérnek segítséget. A mosolygó depresszióban szenvedők ugyanolyan társadalmi életet élnek, mint a normális emberek. Családjuk, barátaik vannak, jó állásuk van, sikeresek az életben és nem utolsó sorban boldognak tűnnek. Ezért is nehéz felismerni mi lehet az álarc mögött.

Eme problémával küzdő személyek külsőre energikusnak és lelkesnek tűnnek, de a szívükben értéktelennek érzik magukat és ez kétségbe ejti őket. Amikor a Linkin Park frontembere, Chester Bennington végzett saját magával, néhány nappal előtte felesége Talinda fényképet osztott meg róla és családjáról. A képen látható, hogy Chester mosolygott és boldognak tűnt családja közelében. Senki sem sejtette, milyen démoni gondolatok cikáznak fejében abban a pillanatban.

“Ez az utolsó kép anyámról és rólam egy vacsora során. A kép készítése után egy hónappal közvetlenül a 21. születésnapom előtt végzett saját magával.”

Annak ellenére, hogy a mosolygó depresszióban szenvedő személyek elrejtik sötét gondolataikat a lelkük mélyén, van néhány módszer, aminek segítségével fel lehet ismerni a tüneteket.

A mosolygó depresszió leggyakoribb tünetei a következők:

Csökken az érdeklődés a hobbi vagy más tevékenységek iránt, amelyeket eddig szeretett;

Súly és étvágy változás;

Rendszeres fáradtság és koncentrációs zavarok;

Álmatlanság;

Negatív helyzeteken való gondolkodás újra meg újra;

Kényszerített és természetellenes boldogság.

Így segíthetsz a mosolygó depresszióban szenvedő embereknek:

„A legjobb barátom egy héttel azelőtt, hogy végzett volna magával.”

Segíts nekik felismerni, hogy problémájuk van: Sok ember nem akarja beismerni, hogy depressziós, mert félnek attól, hogy mások emiatt gyengének fogják tartani őket. Mondd meg nekik, hogy szereted és támogatod őket, függetlenül attól, mi történik.

Légy jó hallgatóság: Ez azt jelenti, hogy célszerű meghallgatni azokat a személyeket, akiknek segíteni szeretnél. Ezzel érzik, hogy támogatod, meghallgatod és megérted őket. Ne csak azt mondd nekik, hogy minden rendben lesz, hanem próbálj együtt gondolkodni velük, hogy milyen lépéseket tehetnétek a helyzet kezelésére. Ajánld fel segítséged, ha kell.

Segíts növelni az önértékelésüket: Szakértők szerint, ha az önértékelés és az érzelmi immunrendszer csökkenni kezd, akkor egy idő után beáll a depresszió. Próbálj az ilyen személyeknek segítséget nyújtani, keress olyan tevékenységeket és programokat, melyek segíthetnek nekik újra sikeresnek és boldognak érezni magukat.

“Robin Williams utolsó képeinek egyike, mielőtt végzett volna magával.”

Fordíts nagyobb figyelmet azokra az emberekre, akiket szeretsz: Úgy tűnik elegendő egy üzenet vagy egy telefonhívás is. Beszélgess velük legalább fél vagy egy órát, és ne elégedj meg annyival, hogy azt mondják, “Minden rendben, jól vagyok.” Győződj meg róla, hogy nem ír vagy mond olyanokat, melyek baljósak lehetnek.

Segítsen nekik abban, hogy „normálisan” viselkedjenek: Próbáld arra ösztönözni a depresszióban szenvedőket, hogy tegyenek meg mindent, amit az egészséges emberek tennének. Például menjenek moziba, bevásárolni, fussanak minden reggel a parkban. A fizikai tevékenységek befolyásolják az érzéseket és az érzelmeket is.

“Az utolsó kép a nővéremről és rólam, egy hónappal a végzetes nap előtt.”

Javasold nekik, hogy tartsák be az egészségesebb étrendet és buzdítsd őket sportolásra: A depresszióban szenvedő emberek számára nehéz lehet edzőterembe menni, de otthon is tökéletesen lehet bizonyos gyakorlatokat végezni. Szakértők szerint a depresszió egyes típusait bizonyos elemek (például szerotonin vagy D-vitamin) hiány okozhatja. Ezt gyakran az egészséges étrend segítségével lehet orvosolni.

Javasold a terápia kipróbálását és az orvosi kezelést: Egy terapeuta képes lehet gyorsabban és hatékonyabban segíteni a szeretteiden és a barátaidon a depresszió elleni küzdelemben. Hagyd, hogy a szeretteid megértsék nincsen semmi baj abban az esetben sem, ha szakemberhez fordulnak. Ez nem kínos és nem is a gyengeség jele, hanem pont ellenkezőleg.

betöltés...