Mi történhet, ha véletlenül penészt eszünk

Képzeld el ezt: végre beleharapsz a kedvenc szendvicsedbe, és észreveszed, hogy a kenyér penészes! Valószínűleg ez veled is megtörtént már egyszer vagy kétszer, és valószínűleg aggódtál a lehetséges következmények miatt. És valójában a szervezet különböző módokon reagálhat erre.

Mindent megtudtunk a penésznek az élelmiszerekre gyakorolt negatív hatásairól. Bónuszként kapsz egy listát azokról a termékekről, amelyeket biztonságosan el lehet fogyasztani, miután megtisztítottad őket a penésztől.

Néhány penész károsíthatja a májat.

Vannak mérgező vegyi anyagok, amelyek megtalálhatók a penészen, és súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak, mint például májkárosodás, hányás, hányinger és hasmenés. Ennek ellenére ez függ néhány tényezőtől, mint például az immunrendszered vagy az életkorod. Az egyik leggyakoribb és legmérgezőbb az aflatoxin, amely akár rákot is okozhat.

Szerencsére nem minden penészes élelmiszer termeli ezt a vegyszert. Megtalálható azonban a földimogyoróban és a kukoricában.

A penészben lévő baktériumok ételmérgezés tüneteit válthatják ki.

A penész önmagában nem olyan veszélyes, és annak az esélye, hogy tényleg beteg leszel tőle, alacsony. A baktériumok azonban, amelyek vele együtt növekedhetnek, betegséget okozhatnak. Ebben az esetben olyan tüneteket tapasztalhatsz, mint a hányás, hasmenés és émelygés. Súlyosságuk függ a baktériumok típusától és az elfogyasztott étel mennyiségétől.

Allergiás lehetsz a penészre.

Vannak olyan emberek, akiknek allergiás reakciójuk van az élelmiszerekben előforduló penészre. Ha érzékeny vagy, akkor jobb, ha tartózkodsz tőle, és abban az esetben, ha véletlenül megeszed, azonnal hívd az orvosodat. Az allergiás reakció jelei lehetnek a következő tünetek:

– Viszkető és könnyező szem
– Csalánkiütés vagy kiütés
– Zihálás
– Orrfolyás vagy orrdugulás

Vannak olyan penészes ételek, amelyeket a szervezetünk könnyen meg tud emészteni.

A különféle sajtokban használt penész biztonságosan fogyasztható. Valójában az olyan sajtokat, mint a gorgonzola, a Roquefort és más kék sajtok, úgy állítják elő, hogy specifikus spórákat juttatnak beléjük, míg a camembert és brie sajtokon fehér penész van. De sajnos még így sem fogyasztható azok számára, akinek penészgomba-allergiája van.

Bónusz: A penész lekaparása után biztonságosan fogyasztható ételek

Biztonságosan fogyasztható lekaparás után:

– Kemény szalámi és sózott-füstölt sonka
– Kemény sajt, ahol a penész nem része a folyamatnak (ha körülbelül 2,5 cm-t levágsz körbe)
– Penészes sajt, amin további penész növekszik (ha utóbbit lekaparod)
– Kemény zöldségek és gyümölcsök mindaddig, amíg legalább 2,5 cm-t levágsz belőle

Dobd ki:

– Hot dog és bacon
– Főtt maradék baromfi, hús, ragu, tészta és gabonafélék
– Lágy sajt, tejföl és joghurt
– Lekvár és dzsem
– Puha zöldségek és gyümölcsök
– Diófélék, hüvelyesek és mogyoróvaj
– Kenyér és pékáruk

Ez a cikk csak tájékoztató jellegű. Ha a penészmérgezés bármilyen jelét tapasztalod, azonnal hívd az orvosodat.

Ettél már valaha véletlenül penészes ételeket? Utána beteg lettél?

betöltés...