Egy kis kimozdulós és női pletyka heti kétszer egészségmegőrző hatással bír: bizonyítják a tudósok

Egy jó pletykálkodás hetente kétszer a barátnőiddel megóvja az egészséged.

Ha eddig nem mertél gyakrabban találkozni a barátnőiddel, akkor most nem kell többé megindokolnod a találkák okát, hiszen egy új tanulmány szerint a nők egészségének érdekében hetente két alkalommal is találkozniuk kell nőtársaikkal.

A tanulmányt az Oxford Egyetem végezte. Robin Dunbar pszichológus, a tanulmány vezetője a The Vancouver Sun lapnak adott interjúban kifejtette, hogy a nők egészségének és jó közérzetének megőrzése érdekében hetente kétszer ajánlott a csajos program megejtése.

A kutatók kiderítették, hogy mi okoz örömet és mely tevékenységek hatnak pozitívan a nők egészségére, mikor összeülnek.

Ezen a listán helyet talál a:

  • sörfogyasztás;
  • kávézás;
  • pletykálkodás;
  • a rivális nők kigúnyolása;
  • viccek mesélése, ami jókedvre derít mindenkit;

Ezek a tevékenységek, összejövetelek erősítik a nők társasági, baráti viszonyait, könnyebben túl tudják tenni magukat a nehézségeken, kevesebb stressz éri őket, erősebbé válik az immunrendszerük, így a betegségeket is egyszerűbben legyőzik.

A felmérések viszont azt mutatták, hogy 5 nőből mindössze 2 tud hetente összeülni a barátnőkkel, ahol megtárgyalhatják a világ és más emberek életét.

A nevetés a legjobb orvosság

A tanulmány kitér arra is, hogy a nevetés, viccelődés, mókázás a legjobb közérzetjavító terápia, amihez nem fogható semmi más. Érdekesség az is, hogy a legjobban akkor érzik magukat a nők, ha 5-en, vagy annál kevesebben vannak, mert ha már 6-an, 7-en gyűlnek össze, kevesebb endorfin boldogsághormon szabadul fel bennük, vélik a kutatók.

A kutatás révén az is kiderült, hogy a nők jobban igénylik a baráti kapcsolatok ápolását, mint a férfiak.

“A nőknek nagyobb szükségük van a szerotonin, oxitocin nevű boldogságot, és kötődést erősítő hormonokra, mint a férfiaknak” – közölte Alisa Ruby Bash kutatóorvos.

Az oxfordi kollégák kutatási eredményeit a Stanford Egyetem szakemberei is megerősítették, ugyanis az ő eredményeik is azt igazolták, hogy a nők stressz-szintjét, szorongását hatékonyan enyhíti a barátnőkkel való rendszeres találkozás.

Dr. Bash szerint minél hosszabb ideig megmaradnak a barátnői kapcsolatok, idősebb korban annál könnyebb lesz megküzdeni a lelki nehézségekkel, hiszen egy idősebb nő is igényli a barátnők törődését, kedvességét, ami feledteti velük a nehezebb hétköznapokat.

A legtöbb nő azért nem találkozik a barátnőivel, mert bűntudata lesz azért, hogy nem a családjával tölti az időt. Azonban erre jó az időbeosztás, így a család összes tagja tud alkalmazkodni, és megszokja, hogy a ház asszonya egészsége és jókedve megőrzése érdekében hetente egyszer, netán kétszer a barátnőivel találkozik. És ha a nő boldog és kiegyensúlyozott, az mindenkinek jó!

betöltés...