14 népszerű kutya-mítosz, amiben nem kellene tovább hinnünk

Ha veszel egy kutyát, akkor a család tagjává válik. Szereted és készen állsz arra, hogy a lehető legjobb életet biztosítsd neki. De mindig képes vagy teljes mértékben megérteni a háziállatodat? A kutyákkal kapcsolatos információid naprakészek a legújabb tanulmányokkal?

Mi, az 5percblognál, imádjuk a kutyákat, és miután áttekintettünk néhány megbízható forrást, rájöttünk, hogy sok széles körben elterjedt trükk nem működik, és a kutyaszakértők sok tippje gyakran inkább árt, mint használ.

1. Ha egy kutya ásít, azt jelenti, hogy aludni akar.

A kutyatulajdonosok néha észrevehetik, hogy kutyáik olyan helyzetekben ásítanak, amelyeknek nem kéne elálmosítani őket, például játék közben, vagy amikor simogatják őket (főleg ha más emberek). De ez valójában nem azt jelenti, hogy a kutya unatkozik vagy aludni akar. A kutyák ásítása a szorongás kezelésének és a stressz csökkentésének a módja.

2. A kutyák nyálának gyógyító tulajdonságai vannak.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Goodnight kisses… 💋

🌭 Sausage & a Spaniel 🐶 (@sausageandaspaniel) által megosztott bejegyzés,

Vannak emberek, akik annyira biztosak ebben, hogy szándékosan hagyják a kutyáknak, hogy nyalogassák a testükön lévő vágásokat és egyéb sérüléseket. De soha nem lenne szabad ezt megengedni nekik!

Egyáltalán nem mondhatjuk, hogy a kutyák szája tiszta – nem használnak fogkrémet, a földről esznek, a testüket nyalogatják, és sok baktérium bejuthat a sebükbe a nyállal együtt. Ez mind fertőzést okozhat.

Azt se hagyd, hogy a kutyák a saját sebeiket nyalogassák. Annak érdekében, hogy gyorsabban gyógyuljanak, megakadályozhatod a nyalogatást, ha egy speciális gallért helyezel a kutya nyakára.

3. A kutyák számára a legjobb étel a nyers hús.

Néhány kutyatulajdonos úgy gondolja, hogy a kutyákat nyers hússal kell etetni, mivel a legközelebbi rokonaik (farkasok) húst ettek a vadonban. De nem veszik figyelembe azt a tényt, hogy a több ezer év alatt, amit az emberekkel éltek együtt át a kutyák teljesen különböző ételekhez alkalmazkodtak. Ezenkívül a hús nem tartalmaz elegendő tápanyagot és vitamint a kutyák számára, és tartalmazhat parazitákat és patogén mikroorganizmusokat.

4. A hosszú szőrű kutyákat nyáron meg kell borotválni, hogy ne legyen melegük.

Sok kutyatulajdonos nyáron borotválja a háziállatát, azt gondolva, hogy ez a helyes módja, hogy megvédje a hőtől, de a legtöbb esetben ez nem igaz. Ennek oka az, hogy a kutyáknak van alsó szőrzetük. Ez télen vastagabb lesz, és megvédi a kutyát a hidegtől. És tavasszal, amikor a kutya természetes módon levedli a szőrét, van egy aljszőrzet, hogy az állat kényelmesen érezze magát. Ha borotválod a kutya bundáját, az új szőrzet szerkezete megsérül – begöndörödhet vagy összegabalyodhat. Sokkal jobb, ha találsz egy másik módszert a kutya túlmelegedésének megakadályozására.

5. A kutya cipő csupán divatos kiegészítő.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Do these shoes make my butt look big? . . . . #dogsinshoes #bellespawshboutique #imtoosexy #poodle #standardpoodlesofinstagram

✳Stinky the Poodle✳ (@stinkythepoodle) által megosztott bejegyzés,

A kutyacipők valójában bizonyos esetekben meglehetősen szükségesek lehetnek. Nyilvánvaló, hogy a természetnek mindenre kell vigyáznia, és ügyelnie kell arra, hogy a kutya ne fázzon, ha télen vagy bármilyen más időjárási körülmények között sétál, de nagyon valószínűtlen, hogy a természet számított volna arra, hogy a reagenseket mindenütt elterjesztjük – mint ahogy aszfaltot tettünk az utakra, amelyek forró időben valódi lávává válnak. Ezenkívül egyes házőrző kutya fajták mancsai sokkal érzékenyebbek, mint más kutyáké.

6. Egy öreg kutyának nem tudsz új trükköket tanítani.

Taníthatsz és kell is tanítanod a kutyádnak új trükköket, függetlenül attól, hogy milyen idős. Ez nyilvánvalóan több időt és türelmet igényel idős kutyák esetében. A kutya-szakértők úgy gondolják, hogy a klikker az egyik leghatékonyabb módszer az idősebb kutyák tanításához. Ez egy olyan eszköz, amely klikkelő hangot ad, amikor egy gombot megnyomsz. A szakemberek elektromos gallérokat és más módszereket alkalmazását is javasolják a kutyák agresszívabb módon való kiképzésére.

7. Ha egy kutya izgatott, amikor a gazdája hazajön, ez azt jelenti, hogy nagyon szereti őt.

Ha a kutyád magán kívül van, amikor hazaérkezel (körben szaladgál, ugrál, vinnyog, vagy akár pisil is), ez még nem jelenti azt, hogy jobban szeret téged, mint egy olyan kutya, aki csak farok csóválással köszönti a gazdáját. Ez mindössze azt jelenti, hogy a kutyát nem megfelelően képezték. Különböző módok vannak arra, hogy megtanítsunk egy kutyát, hogy nyugodtan üdvözölje a gazdáját.

8. Minden kutya szeret úszni.

Ha egy kutyát egy medence fölé emelsz, az elkezdi mozgatni a mancsait (valószínűleg láttál már ilyen videókat), de ez nem azt jelenti, hogy minden kutya születése óta nagyszerű úszó. Igen, a legtöbb kutya szeret úszni, és örömmel csinálja, és meg lehet tanítani erre. Néhány kutya azonban még a víz felszínén sem tud maradni.

Az erős mellkasú és nehéz koponyájú kutyák nem túl jó úszók – például a bulldogok, masztiffok, tacskók és boxerek. A kis kutyákat óvatosabban kell vízbe engedni, mert hajlamosabbak a hipertermiára.

9. Ha egy kutya nem lép kapcsolatba más állatokkal, akkor nincs szüksége oltásokra.

Nem minden létező oltást szükséges feltétlenül megkapnia a kutyánknak. A szükséges oltások listája a lakóhelyedtől függően eltérő lehet. Mindazonáltal, minden kutyának szükséges veszettség, pestis, bélgyulladás és leptospirózis ellen oltást kapni, még akkor is, ha a kutya lakásban él, és ritkán jár kint. Ennek oka az, hogy így is van egy kis kockázata annak, hogy megfertőződnek. De mielőtt beoltatod a kutyádat, konzultálj állatorvossal.

10. Ha a kutya orra száraz, azt jelenti, hogy beteg.

Ezt a mítoszt már sokszor eloszlatták, de a kutyatulajdonosok továbbra is fogdossák háziállataik orrát, és aggódnak, ha melegnek vagy száraznak bizonyul. A hideg, nedves orr nem mindig jelenti azt, hogy a kutya egészséges, néha azt jelezheti, hogy az állatnak orrnyálkahártya gyulladása (rhinitis) van. Nézd meg közelebbről a kutya orrán a bőrt. Ha repedezett vagy valami borítja, akkor az betegség jele lehet. De általánosságban a kutya viselkedésére és étvágyára kell figyelmet fordítani, ahelyett, hogy az orra hőmérséklete és páratartalma miatt aggódnál.

11. A kutyáknak csontot kell rágniuk.

Évszázadok óta, az emberek még mindig azt hiszik, hogy a kutyáknak szükségük van csontra. Ezt a mítoszt ábrázolták az irodalomban és a művészetben, de a csontok valójában sokkal több kárt okoznak, mint hasznot. A legveszélyesebb csontok a hosszú, főtt és cső alakúak, mint a csirkecombból származó csontok. A kutyák rágódhatnak rajtuk, és könnyen éles darabokat nyelhetnek le, amelyek megsérthetik az emésztőrendszerüket. Bizonyos esetekben ez akár halálhoz is vezethet.

A kisállat üzletekben nagyon sokféle kutyacsemege található, amelyeket nyugodtan adhatsz a háziállatodnak. Friss csontot is adhatsz a kutyádnak, amelyet nem tud darabokra rágni.

12. Ha egy kutya csóválja a farkát, azt jelenti, hogy barátságos.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

I sees a lizard, my tail does the wag thing 🦎

Arlo Theodor (@arlotheschnauzer) által megosztott bejegyzés,

Ez a tévhit gyakran kellemetlen helyzetekhez vezet: a kutya csóválja a farkát, az ember megpróbálja megsimogatni, és a kutya megharapja. Az emberek hozzászoktak ahhoz, hogy a csóváló farok azt jelenti, hogy a kutya barátságos, de ez nem mindig igaz.

Figyelembe kell vennie más jeleket is, mint például hogy egy kutya, aki igazán szeretné, hogy megsimogassák, leül a hátsó lábára, odatartja a hátát neked, hempereg körülötted és csóválja a farkát. Ha a kutya teste szinte mozdulatlan, és csak a farkát rázza, akkor valószínű, hogy az állat feszültnek érzi magát, és akár meg is támadhat téged.

13. A kóbor kutyák egészségesebbek, mint a fajtatiszták.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

My lovely hike buddy❤️ Look at her lip!!😂

Trish&Diesel (@thewildmutts) által megosztott bejegyzés,

Ez a mítosz annyira népszerű, hogy sok ember be sem oltatja az utcáról való kutyáit. Az emberek ezt mondják, mert ezek a kutyák évszázadok óta élnek az utcákon, tehát azt feltételezik, hogy immunrendszerük elég erős ahhoz, hogy mindent kezeljen. De ez nem igaz. A kóbor kutyák várható élettartama nagyon alacsony. Ugyanazon betegség miatt halnak meg, amely elpusztítja a fajtatiszta háziállatokat, csak az emberek nem veszik észre.

14. Ha egy kutya bepisil az otthonodban, bele kell nyomni az orrát a tócsába.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

”So it is not a miniature pool? I’m just gonna sit here anyway” 🌊🍃

Urban Dog Solutions (@urbandogsolutions) által megosztott bejegyzés,

Már hosszú ideje bebizonyították, hogy ez a trükk nem igaz. A kiskutyát megtanítani, hogy kint pisiljen olyan, mint egy gyermeket WC-re szoktatni. Csak a pozitív motiváció működik: hagyd, hogy a kutya gyakrabban „végezhesse a dolgát” odakint.

Milyen más kutya-mítoszokat ismersz? Esetleg tapasztaltál más kutya-szokásokat is? Oszd meg velünk történeteidet.

betöltés...