Miért nőhetnek egyes szőrszálaink nevetségesen hosszúra

Ez sokunkkal megtörtént. Amikor megvakarjuk a nyakunkat vagy megérintjük a karunkat, hirtelen nevetségesen hosszú és vékony fehér szőrszálakat találunk, amelyek úgy tűnik, mintha egyik napról a másikra nőnének ki. Ha ez veled is megtörtént, és azt gondoltad, hogy te vagy az egyetlen személy a Föld nevű bolygón, akinek mutáns szőr növekszik a bőréből, akkor csak tudd, hogy nem vagy egyedül.

Mi is észrevettük ezeket a hosszú vékony betolakodókat a testünkön, és úgy döntöttünk, hogy végre megtudjuk, honnan származnak.

Annak ellenére, hogy nagyon sokunknak volt már ilyen tapasztalata, nincs specifikus kifejezés ezekre a hosszú, vékony szőrszálakra, amelyeket a testünkön találunk. Vannak elméletek, amelyek magyarázzák ezt a jelenséget. A bőrgyógyászok szerint a szokatlanul hosszú szőrszálakat olyan hormonális és genetikai tényezők okozzák, amelyek miatt az egyes szőrszálak hosszabbra nőnek, mint mások.

A véletlenszerű mutációk lehetővé teszik, hogy egyes „kiválasztott” szőrtüszők hosszabb ideig maradjanak az úgynevezett anagén fázisban, amelyben a haj aktívan növekszik. Ennek eredményeként ennek a magányos tüszőnek több ideje van hosszabb haj növesztésére. A különböző helyeken, például az állon vagy a T-zónában bekövetkező hormonális ingadozások szintén kiválthatják ezeket a rendellenességeket. Ha zavarnak téged ezek a szőrszálak, akkor a bőrgyógyászok azt javasolják, hogy tépjük ki őket csipesszel, mint általában, hogy megszabaduljunk a nem kívánt szőrszálaktól.

Néhányunknak, akik hirtelen megtalálják ezeket a szokatlanul hosszú szőrszálakat a testünkön, az az érzésük, hogy ezek a szőrszálak egyik napról a másikra nőnek ki. Ez azonban nem így van. Ezek a szőrszálak nagyon vékonyak és közel állnak a bőrünk színéhez, és alig észrevehetők a „normál” szőrünkhöz képest. Éppen ezért néha sok időbe telik, hogy megtaláljuk ezeket a szőrszálakat – csak észrevétlenül növekednek.

Észleltél már nevetségesen hosszú szőrszálakat a testeden? Milyen gondolataid voltak, amikor megtaláltad őket?

betöltés...